Pierwsza rakieta i silnik - pytania
: niedziela, 30 gru 2018, 14:42
Cześć!
Chciałbym zbudować swoją pierwszą rakietę i silnik do niej. Wszystkie elementy chciałbym wykonać sam żeby jak najwięcej się nauczyć. Rakieta ma mieć korpus z rury kanalizacyjnej PCV 50x500 mm, głowica wydrukowana na drukarce 3D, stateczniki z balsy 3 mm. Chciałem przedstawić wstępny projekt rakiety, i zapytać się czy moje założenia są w ogóle poprawne. Projekt w Open Rocket:
Silnik do rakiety ma być zbudowany na rurce do zimnej wody 1". Dysza wykonana z CX5 za pomocną formy z drewna. Chciałbym żeby rakieta na początku osiągnęła niewielki pułap ok. 200 m, czy przy masie rakiety 385g + silnik około 230 g impuls całkowity 66Ns jest sensowną wartością?
1. Z tego co przeczytałem na forum robienie stateczników z samej balsy 3 mm to zły pomysł i powinno się je zalaminować włóknem szklanym. Nie mogłem znaleźć na forum informacji jak dokładnie ma to wyglądać, czy chodzi o to żeby na statecznik nałożyć jedną warstwę włókna nasączonego żywicą? Jakie włókno i żywicę najlepiej użyć?
2. Materiałem na korpus jest rura kanalizacyjna PCV fi 50, a stateczniki i łoże silnika będą wykonane z balsy, jakim klejem najlepiej połączyć te dwa materiały? Czy klej cyjanoakrylowy się nada?
3. W internecie widziałem oferty cięcia laserowego drewna brzozowego 3 mm, czy stateczniki z takiego materiału nadałyby się do rakiety?
4. Czy w Open Rocket da się dodać swój silnik, ta opcja przydałaby się celu uwzględnia jego masy w obliczeniach stateczności rakiety.
5. W pierwszym silniku który przetestowałem wystrzeliło zatyczkę, co prawdopodobnie było spowodowane bardzo nieregularnym kształtem ziarna. Było to spowodowane tym, że karmelek bardzo lepił się przy formowaniu ziarna. I tu moje pytanie - karmelek wykonałem z dodatkiem wody i gotowałem do odparowania wody, tak otrzymana masa ma dużą lepkość. Czy przy gotowaniu karmelka bez dodatku wody można otrzymać masę którą można wlać do formy zamiast ją upychać? Która metoda jest według was lepsza?
6. W jaki sposób najlepiej wymieszać zmielone składniki karmelka przed gotowaniem (bez dodawania wody)? Domyślam się, ze mielenie w młynku do kawy jest zbyt ryzykowne?
Chciałbym zbudować swoją pierwszą rakietę i silnik do niej. Wszystkie elementy chciałbym wykonać sam żeby jak najwięcej się nauczyć. Rakieta ma mieć korpus z rury kanalizacyjnej PCV 50x500 mm, głowica wydrukowana na drukarce 3D, stateczniki z balsy 3 mm. Chciałem przedstawić wstępny projekt rakiety, i zapytać się czy moje założenia są w ogóle poprawne. Projekt w Open Rocket:
Silnik do rakiety ma być zbudowany na rurce do zimnej wody 1". Dysza wykonana z CX5 za pomocną formy z drewna. Chciałbym żeby rakieta na początku osiągnęła niewielki pułap ok. 200 m, czy przy masie rakiety 385g + silnik około 230 g impuls całkowity 66Ns jest sensowną wartością?
1. Z tego co przeczytałem na forum robienie stateczników z samej balsy 3 mm to zły pomysł i powinno się je zalaminować włóknem szklanym. Nie mogłem znaleźć na forum informacji jak dokładnie ma to wyglądać, czy chodzi o to żeby na statecznik nałożyć jedną warstwę włókna nasączonego żywicą? Jakie włókno i żywicę najlepiej użyć?
2. Materiałem na korpus jest rura kanalizacyjna PCV fi 50, a stateczniki i łoże silnika będą wykonane z balsy, jakim klejem najlepiej połączyć te dwa materiały? Czy klej cyjanoakrylowy się nada?
3. W internecie widziałem oferty cięcia laserowego drewna brzozowego 3 mm, czy stateczniki z takiego materiału nadałyby się do rakiety?
4. Czy w Open Rocket da się dodać swój silnik, ta opcja przydałaby się celu uwzględnia jego masy w obliczeniach stateczności rakiety.
5. W pierwszym silniku który przetestowałem wystrzeliło zatyczkę, co prawdopodobnie było spowodowane bardzo nieregularnym kształtem ziarna. Było to spowodowane tym, że karmelek bardzo lepił się przy formowaniu ziarna. I tu moje pytanie - karmelek wykonałem z dodatkiem wody i gotowałem do odparowania wody, tak otrzymana masa ma dużą lepkość. Czy przy gotowaniu karmelka bez dodatku wody można otrzymać masę którą można wlać do formy zamiast ją upychać? Która metoda jest według was lepsza?
6. W jaki sposób najlepiej wymieszać zmielone składniki karmelka przed gotowaniem (bez dodawania wody)? Domyślam się, ze mielenie w młynku do kawy jest zbyt ryzykowne?