Strona 6 z 12
: piątek, 15 sie 2008, 20:34
autor: Paweł
Temperatura zapłonu karmelka to temperatura topnienia KNO3, czyli ok. 330*C.
: sobota, 16 sie 2008, 14:26
autor: Mortan
Co do prawdziwości tej informacji mam poważne podejrzenia. Czy ktoś to mógłby jeszcze potwierdzić, lub zaprzeczyć?
: sobota, 16 sie 2008, 17:16
autor: Pigła
Witam,
Weź trochę karmelka, drut oporowy, woltomierz, amperomierz, źródło prądu stałego o zmiennym napięciu i sprawdź przy jakiej temperaturze drutu oporowego następuje zapłon.
Aby znaleźć zależność temperatury drutu, od przyłożonego napięcia lub natężenia potrzebujesz kilka kawałków ciał stałych o znanych temperaturach topnienia. Regresujesz prostą do wyników pomiarów temperatury i napięcia(lub natężenia), a stąd już tylko krok do wyznaczenia temperatury zapłonu karmelka.
Powtarzasz pomiary kilka krotnie, wyznaczasz błąd i otrzymujesz dodatkowe gwiazdki na forum
PS. Możesz też zastosować inną, bardziej precyzyjną ale wymagającą pewnych zmian w sprzęcie metodę, polegającą na wykorzystaniu wzoru:
R=Ro(1+a*deltaT)
gdzie:
R - opór w pewnej temperaturze
Ro - opór w temperaturze pokojowej
a - współczynnik temperaturowy drutu(poszukaj w tablicach)
deltaT - przyrost temperatury
Pozdrawiam i życzę powodzenia.
: niedziela, 17 sie 2008, 13:40
autor: robercik
To trochę bez sensu lepiej było sformułować "źródło prądu stałego o regulowanym napięciu"
Mortan, nie rozumiem dlaczego męczysz. Po co Ci temperatura zapłonu karmelka
skoro odpala od zapałki lub rozgrzanego do czerwoności drucika stalowego lub od rozgrzanego do czerwoności opornika węglowego
Napisz po prostu o co Ci chodzi
pzdr
: piątek, 24 paź 2008, 21:13
autor: Paweł
Z tego co wiem to glukoza spożywcza to monohydrat glukozy a do karmelka raczej preferowana jest bezwodna. Czy ktoś się orientuje jak bardzo paliwo na glukozie uwodnionej różni się od tego na bezwodnej? Chodzi mi o parametry typu:
-impuls właściwy
-prędkość spalania
-czas przez jaki można formować paliwo.
Czy jest jakiś w miarę prosty sposób na odwodnienie uwodnionej glukozy?
: piątek, 27 mar 2009, 19:59
autor: Gość
Witam , jestem nowy na forum , i pierwsze dni się bawię w rakiety paliwa itp , ostatnio zrobiłem paliwo rakietowe (karmelek) wszystko wymieszałem , kolor też ok , próbowałem wypuścić kilka mini rakiet w powietrze i nie chciały wystartować , co może być tego przyczyną ( waga , wielkość , dysza ? )
Z góry dzięki za odpowiedź
Pozdrawiam Vgen
: piątek, 27 mar 2009, 20:44
autor: milimetr65
Witam cie Vegan ale może tak troche więcej o tym co robiłeś bo to co piszesz to same ogólniki i nic sobą nie przedstawiają. Poczytaj troche forum , a odpowiedż przyjdzie sama .Reszta to tylko wprawa pamiętaj nie rutyna .
: piątek, 27 mar 2009, 20:45
autor: jaskiniowiec
Przyczyn może być wiele, nie sposób odpowiedzieć. To, aby silnik dał dobry ciąg zależy od wielu czynników. Niestety na początek musisz zdobyć pewną wiedzę. Masz trochę literatury, skorzystaj z niej. Niestety chcąc Ci to wszystko wytłumaczyć, musiał bym za wiele pisać.
: piątek, 27 mar 2009, 20:50
autor: Gość
Ok , poczytam
Dzięki za odp i tak
Edit : Chodziło mi dokładnie o domowy łatwy sposób zrobienia korpusu małej rakietki żeby się oderwała z ziemi..
: sobota, 4 kwie 2009, 23:16
autor: Gość
Pierwsze niebo loty , dziś zrobiłem mieszankę 65/35 saletra utarta i cukier puder , lecz nie był to zwyczajny karmelek gotowany , wymieszałem dobrze składniki , wsypałem do puszki od koncetratu zrobiłem dysze , poleciało , a teraz pytanie , czy mogę bardzo podobną mieszankę zastosować w mini rakiecie czy musi to być paliwo stałe nie sypki?