Karmelek

Skład wykonanie itp...
Awatar użytkownika
jaskiniowiec
Administrator
Posty: 2379
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:30
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Post autor: jaskiniowiec »

Karmelek im jaśniejszy, tym lepszy. Na glukozie i sorbitolu wychodzi prawie biały.
mateuszw106
****
Posty: 194
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:30
Lokalizacja: Rumia
Kontakt:

Post autor: mateuszw106 »

A próbował ktoś dodawać jakieś inne składniki do karmelka np. siarkę ?
Awatar użytkownika
jaskiniowiec
Administrator
Posty: 2379
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:30
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Karmelek

Post autor: jaskiniowiec »

Sprawdź hasło "teleflit". A co do samozapłonu...wystarczy dobrze podgrzać, a sam się zapali.
Awatar użytkownika
Tofifi
PROFI
Posty: 828
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:31
Lokalizacja: Białystok

Re: Karmelek

Post autor: Tofifi »

mam takie pytanie: czy jest jakaś różnica w stopionym cukrze i karmelku?
Chodzi o to czy koniecznie musi zajść karmelizacja - brązowienie cukru.

Pytanie drugie: co powoje że karmel zanim dodam saletrę zaczyna się"pienić"
Pytanie trzecie: czy tylko mnie się wydaje czy cukier z odrobiną wody lepiej się roztapia/łatwiej?
Awatar użytkownika
Tofifi
PROFI
Posty: 828
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:31
Lokalizacja: Białystok

Re: Karmelek

Post autor: Tofifi »

pytanie kolejne:
Dziś robiłem karmel na zapalnik a więc w małej ilości - 10gram 6.5g Kno3 3,5g cukru.
Nałożyłem małe porcje na starą płytkę ceramiczną i na początek próbowałem zapalać zapałką.
Jakie było moje zaskoczenie, iż tak trudno się zapala, a czasami nawet przerywa - zapala się jeden punkt, syczy iskrzy ale z wielkim trudem płomień się przemieszcza - o co chodzi?
Awatar użytkownika
jaskiniowiec
Administrator
Posty: 2379
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:30
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Karmelek

Post autor: jaskiniowiec »

1) Brązowienie cukru nie powinno zachodzić. Im bielszy karmelek, tym lepszy.
2) Pienienie to efekt uwalniania się wody. Początkowo z kryształów, potem z rozkładu cukru.
3) Tak. Po prostu cukier rozpuszcza się w wodzie. Można tak robić, ważne, by woda potem odparowała.
4) Albo pomyliłeś ilości składników, albo za mocno skarmelizowałeś cukier, albo miałeś za dużo wody.

A w ogóle to zacznij robić karmel na glukozie albo sorbitolu.
Awatar użytkownika
Tofifi
PROFI
Posty: 828
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:31
Lokalizacja: Białystok

Re: Karmelek

Post autor: Tofifi »

1)jeżeli karmel nie może brązowieć to czy na pewno będzie to karmel? A nie stopiony cukier? (mi się wydaje że skoro nazwali to karmel to trzeba go cukier nie roztopić a skarmelizować - to chyba jest różnica, chyba)
4)Wody dałem dosłownie 4 kroplę i dokładnie zamieszałem z cukrem. Na pewno nie pomyliłem proporcji. A może powonieniem go długo mieszać? np nie 5 minut a np 40?
wojt972
**
Posty: 33
Rejestracja: sobota, 7 maja 2011, 18:20
Lokalizacja: Śląsk

Re: Karmelek

Post autor: wojt972 »

Po co karmel wylewać na gazete?? i czy potem czekać aż zastygnie czy wlać do korpusu i odpalac?? Jestem w tym zupełnie zielony więc przepraszam za glupie pytania ale nie wiem ...
Awatar użytkownika
Puhacz
Podniebny Filmowiec
Podniebny Filmowiec
Posty: 76
Rejestracja: wtorek, 24 maja 2011, 20:42
Lokalizacja: Kraków

Re: Karmelek

Post autor: Puhacz »

Podpinam mój problem bo tyczy karmelka:

Jak wiadomo zależność prędkości spalania od ciśnienia jest następująca (już nie pamiętam kto to kiedyś podał na forum piro):
V[mm/s] = 8,2636 x P[MPa]^0,319

Chcąc zasymulować pracę silnika na różne kombinacje kształtów/mas/wymiarów bloczków karmelkowych natknąłem się na problem: chodzi o zależność zacisku od ciśnienia która jak mniemam dla danego paliwa powinna być wielkością charakterystyczną (podobnie jak wzór w/w). Czy ktoś taką charakterystyką dysponuje? Lub innymi danymi pozwalającymi ustalić jak zależy ogólnie spalanie od zacisku...

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
jaskiniowiec
Administrator
Posty: 2379
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:30
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Karmelek

Post autor: jaskiniowiec »

Zaraz...przeciez to o co Ci chodzi robi exelowski arkusz nakki, czyli SRM. Nie znasz go?
ODPOWIEDZ