Meteor 2k

czyli o wszystkim na każdy temat
Gość

Meteor 2k

Post autor: Gość »

Ja tak z ciekawości zapytam,

poczytałem sobie ostatnio trochę o projekcie meteor - potem sprawdziłem wątki wypisane na forum i... ciekawi mnie czy przy obecnym stanie wiedzy trudnym byłoby powtórzenie tego wyczynu - tzn umieszczenie na niskiej orbicie jakiegoś obiektu ?

Nie krzyczcie proszę i nie bijcie od razu na larum :) - mówiłem że się nie znam.
kermit
PROFI
Kontakt:

Post autor: kermit »

co można dość łatwo odnieść do naszych warunków.

Jeśli więć te trzy rzeczy się znajdą, to przy obecnym stanie techniki, możemy się spodziewać pierwszego polskiego sztucznego satelity 8) :lol:
Gość

łoj wiem wiem :D

Ale Napoleon powiedział też coś innego kiedyś, a działo się to po tym jak wydał rozporządzenie że każde miasto ma go witać salwą armatnią - i w jednym mieście go nie przywitano. Kazał przytargać burmistrza - przytargano - i pyta sie go:

N) Dlaczego nie było powitalnych salw armatnich!!!???

B) Powodów było kilka.

N) Podaj je !!

B) - po pierwsze - nie mamy armat, po drugie...

N) (podnosząc głos i rękę) - PIERWSZE WYSTARCZY

a serio - pytam bo jestem ciekawy - jaka to jest skala?

Jeśli kiedyś się udawało - przy obecnej wiedzy 9/10 błędów by po prostu nie wystąpiło.

O jakiej kasie mówimy - pytam nie bez przyczyny, nie mówię że mam wolnych parę mln - ale wiem jak się postarać, zaistnieć dla naszych złodziei (rządu znaczy) - a temat jest medialny...

Niby tak sobie tylko piszę, ale wiem też o czym mówię :)

Dla niedowiarków - zgadnijcie kto prowadzi projekt stworzenia bazy danych dla JKM (Janusz Korwin-Mikke) - wszystko jest możliwe.

A ja dalej nie rozumiem dlaczego do tego nie wrócili :( :( :( - dlatego te pytania i męczenie :(

A tutaj widzę że są zapaleńcy którzy przy spełnionym nawet pierwszym punkcie (rotfl) by sobie poradzili... nie znam się - co nie znaczy że czytać nie potrafię :)

No cóż - może za bardzo jestem do przodu, może to kwestia zmęczenia po pracy, ale i tak uważam że zawsze warto popytać tu i ówdzie.
kermit
PROFI
Kontakt:

Ksp.:)

Szczerze mówiąc to już w mediach kilku takich zapaleńców wystąpiło i zrobiono z nich takich przygłupów że szkoda gadać.

Dlatego wybacz, ale nie bardzo wierzę w pomoc w tym względzie mediów.

To jest zawsze nastawione na szukanie sensacji, a poważne zaangażowanie się w nawet mniej ambitny projekt, wymaga spokoju, szczególnie w tak niebezpiecznej branży jak piro.

Pozdrowinia :)
Gość

ale ja nie o mediach mówię - a o grantach które przy odpowiednim uderzeniu sprawy można by od unii i rządu otrzymać.

Daj pls znać jaka to jest skala?

1mln, 2mln, 10mln ?

potem zamilknę - obiecuje :D
Awatar użytkownika
jaskiniowiec
Administrator
Kontakt:

Post autor: jaskiniowiec »

Uważam, że bez programu RZĄDOWEGO w tym zakresie, to nic z tego nie wyjdzie. Póki co mamy milionerów którzy wolą wydać pieniądze na łapówki, by mieć jeszcze więcej milionów, niż wydać to na program kosmiczny. Rozmowa trochę bez sensu. A koszty podejrzewam, ze mogły by już sięgać nie milionów, ale miliardów. Mowa oczywiście o lotach orbitalnych. Co do reaktywacji poważniejszego rakieciarstwa, to tu coś może by się udało, ale trzeba by założyć organizację, skaptować specjalistów, zainteresować współpracą uczelnie. Robota na lata.
kermit
PROFI
Kontakt:

nie zdążyłem i Jaskiniowiec mnie ubiegł

wszystko to jest większe o czynnik 10^3 i w chodzimy w ten sposób w zakres kwot o których można tylko z Panią Zytą dyskutować, a granty mogą być oczywiście ....... dla modelarzy
Gość

:) wiem - ale przestańcie narzekać jak stare baby :)

Powtarzam pytanie - czy to w ogóle możliwe?

Jaka (teoretycznie) powinna być rakieta żeby wynieść na niską orbitę 50kg towaru i nadać temuż prędkość orbitalną?

Naprawdę pytam z ciekawości i jak ktoś widzi same minusy, to znajdzie też dwa takie w jednym plusie Obrazek

Pytam teoretycznie i jeśli ktoś ma chęć odpowiedzieć teoretycznie to właśnie o to mi chodzi.

....

z drugiej strony totalny optymista nawet na cmentarzu widzi same plusy :D
kermit
PROFI
Kontakt:

to nie kwestia pesymizmu tylko skali

modeliki można sobie zafundować za parę zeta

i każdy nastolatek jak się szczypnie i nie wyda na kino to może sobie zrobić rakietkę

jeśli chcesz zrobić coś poważniejszego to niestety musisz się liczyć ze znacznie większymi nakładami i czasu i pieniędzy, a na to już stać niewielu amatorów, bo gdyby tak było to mielibyśmy co parę dni wzloty rakiet dużej mocy ( a niestety tak nie jest, więc wnioski możesz sobie sam wyciągnąć )

Co do samej reaktywacji meteora to chyba niewiele się z tego programu zachowało poza wspomnieniami , bo dokumentacja ( cała ) została przekazana w ramach działalności klubu "intersputnik" do ZSRR, a oni dość dokładnie potrafili zadbać aby to była całość dokumentacji. Jednym slowem czarna dziura, ewentualnie jakieś strzępy informacji czy dokumentacji.

Większość biorących w tym programie instytucji już od dawna nie istnieje i śladu trudno po nich znaleźć.

Tak więc jeśliby ktoś chciał reaktywować program badań rakietowych atmosfery , to musiałby praktycznie od początku przebyć tą samą drogę.

Moje spostrzeżenia z kolei co do głównych zainteresowanych takimi badaniami , czyli meteorologów, są takie, że wolą oni taniej i skuteczniej skorzystać z danych nadsyłanych przez wysłane już w kosmos satelity, niż badać prędkości wiatru na różnych wysokościach.

Czyli kasę trzepie na kosmosie ten kto już nim siedzi, czyli głównie amerykanie, bo nawet UE nie bardzo jest stać na rozwinięcie programu kosmicznego.

A jeśli nie przemawia to do Ciebie to zważ choćby jeden z problemów, który pojawia się przy większych pułapach lotu rakiet.

<span style="font-size: 18px; line-height: normal">SKĄD TO STRZELAĆ LEGALNIE</span>

i za jaką cenę oczywiście.

Ciekaw jestem czy potrafisz odpowiedzieć na takie pytanie ??
Gość

Kurcze - miałem nadzieję że dokumentacja z projektu METEOR jakaś została - to raz.

Dwa - że przy wykorzystaniu teraz istniejących paliw byłoby to bardziej realne.

Trzy - tia, wiem czym jest efekt skali i geometryczny wzrost trudności wraz z liniowym wydajności.

Skąd strzelać legalnie ? bardziej martwiłbym się kwestią za co :)

Bo jakby choć trochę realnie by to wyglądało, jakby można było udowodnić choć na kartce że jest to możliwe, a na symulacji jeszcze ładnie narysować - to każdy polityk by chciał się podpiąć.... stary numer - niepatriotycznie byłoby narzekać... no nie liczę dewot Rydzyka które chętniej widziałyby tę kasę u Ojca Dyrektora...
ODPOWIEDZ