Pegasus III E Genesis-3 lot myszy:)

Piszemy tylko o własnych konstrukcjach modeli - ale nie o silnikach!
Homik
Kontakt:

Post autor: Homik »

Widze że korpus jest wykonany z piwa od puszek a dalej jakiś plastyk raczej to nie bezpieczna rakieta !! Zapraszam do działu BHP! :roll: A na drugim linku nie ma filmu kolega cie w balona zrobił
Gość

Post autor: Gość »

"Widze że korpus jest wykonany z piwa od puszek" troche składne przeztawiłeś :wink: film ma 40 mb :shock: co wy tam kręcicoie co

Film jest nie gadaj Obrazek

Rakieta lol jak zobaczyłem upadłem przeciesz przy xplozi odłamki ci łab zetno tu niebędze zadrapań( no chyb że cie nie trafio)Obrazek
Gość

korpus nie jest z puszek po piwie:) tylko kolnierz trzymajacy kapsułe i kołnierz łączący stożek z kapsułą. korpus jest z rury pcv. jedynym niebezpieczeństwem jest spadający bez spadochronu korpus:-) w spadochron wyposażona była tylko kasuła, ona jest najważniejsza.

każdy kto buduje rakiety i je odpala jest świadom ryzyka jakie się z tym wiąże.
Gość

to zdjęcie z rakietę z puszek do pierwszy Pegasus. to był wyłącznie test systemu odzyskowego. rakieta jeszcze gdzieś na polach leży. zależało mi na prostocie i niskich kosztach wykonania, a że piwo się pije...recykling:)
Gość

a co do BHP...

Środki zapobiegawcze.

Wyeliminować prace pirotechniczne a stosować silniki fabryczne.

lot odbył się na silniku fabrycznym właśnie:-)

jednak nawet i to nie gwarantuje bezpieczeństwa. w 2003 roku silnik klasy B uległ rozerwaniu. korpus rakiety nie uległ zniszczeniu.

po zgłoszeniu w sklepie tej "malfunkcji" silnik został wymieniony a wadliwy jak powiedział sprzedawca "zostanie wysłany do analizu u oroducenta" :D:D
Gość

No fakt ( ja nie kupuje nic) wole sam wszystko zrobić większe dośwadczenie sie zdobywa.

dzisiaj sie wziełem za wykonywanie rakiety JUSTER mam już wytoczono głowice z styrobianu i pomalowano na niebiesko( trza kilka warstw musi sie wyrównać) i wytoczenie nie jest trudne myślałem że mi nie wyjdzie a tu za pierwszym razem piękna głowica :D kadłub jest tera tyko silnik i spad i jazda ( rakieta jest duża i sporo waży silnik musi być mocne niezawodny :D (niedługo foty będo :D )
Homik
Kontakt:

Jak to jest u nas w polskim prawie z modelarstwe rakietowym ?? Jest legalne czy nie może to dla was śmieszne pytanie ale ono mnie nurtuje już od paru dni prosze o szczegołową odpowiedź co można a czego nie można :oops: :oops:
Gość

czy zabronione jest wystrzeliwanie zwierząt?

nie wiem co jest gorsze wystrzelenie myszy w rakiecie i dołożenie wszelkich starań by wróciła cała, przeprowadzenie kilkudziesięciu prób, żeby mieć pewność że nic nie zawiedzie, czy rzucenie żywego szczura z obciętym ogonem do terrarium z wężem tak jak ma to miejsce w jednym z łódzkich <span style="text-decoration: underline">sklepów zoologicznych</span> na oczach kupujących (w tym dzieci, to giełda zwierząt).... widok szczura w agonii i pokąsanego węża z ropiejącymi ranami jest z pewnością milszy i bardziej do przyjęcia dla niektórych niż widok myszy w akwarium z trocinami zmienianymi co tydzień, ze świeżą wodą i pokarmem tak jak mają to zapewnione Zwiezda i Strieła.
Homik
Kontakt:

Ala ja miałem na myśli jak to jest z modelarstwem co jest legalne a co nie. :oops:
Gość

szfak:/

zwracam honor!

a mnie ciekawi czy to forum jakieś służby państwowe przeglądaja...

w końcu wiedza zgromadzona tutaj jest spora i wielu mogłoby ją w niewłaściwy sposób spożytkować.

Jutro zaczynam pracę nad rakieta Ramzes II z diodami. zastanawiam sie czy wyposażyć ją w spadochron czy tylko w taśmę hamującą nie chce żeby upadła za daleko bo nie ma mowy by ją odnaleźć. i zastanawiam się nad ilością diod. napewno będą umieszczone na zewnątrz korpusu i przy lince spadochronu taśmy.
ODPOWIEDZ