Silnik z dwoma stopniami ciągu

Czyli serca naszych niebolotów !
Awatar użytkownika
KSard
Supersonic PROFI
Kontakt:

Silnik z dwoma stopniami ciągu

Post autor: KSard »

Witam

Wczoraj przeprowadziłem test silnika SR o dwustopniowym ciągu.

Celem testu było:

1. Dobranie odpowiedniego zacisku dla dwóch paliw o diametralnie różnych cechach.

2. Test dyszy grafitowej ( wykonanej przeze mnie w warunkach domowych)

Obrazek

Silnik wykonałem z rurki aluminiowej D= 30 mm o ściance 2mm.

Zawierał 4 ziarna paliwa amonowego oraz jedno ziarno paliwa na bazie AP (nadchloranu amonu). Łączna masa paliwa 130 g.

Zacisk "ustawiłem" pod paliwo amonowe, które wymaga Kn w granicach 400 - 500.

Natomiast paliwo na AP wymaga zacisku ok 200.

I co z tego wyszło?

Początek był dobry - silnik odpalił dynamicznie, ale po upływie 0,5 sekundy odstrzeliła dysza. Korpus wytrzymał -> tutaj http://www.ksard.ovh.org/Forum/SR193.avi

Następna próba przy zacisku 200 :D
Awatar użytkownika
PINOT
PROFI

Post autor: PINOT »

Witam,

I oto silnik dwupaliwowy o tak ekstremalnie różnych paliwach odpalił! Potrzebne będzei małe dopracowanie ale rozwiązanie ciekawe.

Nie ukrywam, że ten silnik dyskutowałem z Ksardem. Podczas dyskusji nie pomyślałem o jednej rzeczy, która może być ważna przy następnej próbie, a która nasunęła mi się podczas oglądania filmu.

Tą rzeczą jest katalityczne działanie aluminium lub magnezu na spalanie azotanu amonu. Chcę przez to powiedzieć, że w tym silniku musimy założyć, że dopóki spala się BA, wzdłuż ziaren z AN przepływa strumień palącego się magnezu, który może znacząco przyspieszyć spalanie paliwa na AN. To może być powód wyrwania zatyczki, gdyż Kn na poziomie 400-500 dla paliwa AN katalizowanego dwuchromianem nie może doprowadzić do przekroczenia ciśnienia dopuszczalnego dla takiej jak w teście obudowy.

A więc mamy pewnego rodzaju spalanie heterofazowe, gdzie magnez dostarczny jest fazą gazową (trochę jak utleniacz w hybrydach). Obecność już nawet 1% magnezu według moich doświadczeń przyspiesza spalanie paliw na AN ponad dwukrotnie. Najlepiej widać to było na testach silników Pinojet, gdzie magnez zawarty w masie zapłonowej powdował gwałtowne prychnięcia i rozbłyski paliw opartych na czystym AN i lepiszczu.
Awatar użytkownika
andżej
Supersonic PROFI
Kontakt:

Post autor: andżej »

Witam

Szkoda że film bez dźwięku ale i tak wyglądało to ok. Pomimo wystrzelenia dyszy silnik dopalił się ładnie do końca. Też nam kiedyś chodziło po głowie użycie dwóch rodzajów paliwa w jednym silniku ale do żadnej realizacji nie doszło. Z ciekawością będziemy śledzić dalszy rozwój wypadków. Czy paliwem na AN był Salitran? Czy można już gdzieś dostać AP z wyjątkiem Ketena?

Pozdr
Awatar użytkownika
Kacper
Supersonic PROFI

Re: Silnik z dwoma stopniami ciągu

Post autor: Kacper »

User ma w ofercie AP w cenie 67zł/kg tylko nie wiem jak się z nim skontaktować. Tu link do cennika http://cennik-user.prv.pl/
Awatar użytkownika
KSard
Supersonic PROFI
Kontakt:

Post autor: KSard »

Tym paliwem była kompozycja oparte na azotanie amonu stabilizowanym niewielkim dodatkiem azotanu potasu z 5% zawartością aluminium, katalizowane dwuchromianem amonu. Lepiszcze poliuretanowe. Nic szczególnego - przepis powszechnie znany ze stron internetowych.

Iw na poziomie 180 - 200. Wada - trudno to zapalić. Pierwsze próby przeprowadzałem kilka lat temu. Jako paliwo rozpalające początkowo stosowałem karm elkę, ale bez specjalnego powodzenia (nie dziwota). Stosując blok paliwa wysokoenergetycznego jako inicjatora palenia, efekt był w pełni zadowalający -> patrz http://ksard.ovh.org/Forum/SR132.avi

Teraz chciałem powtórzyć doświadczenie, ale ze zwiększonym zaciskiem. Mogłem sobie na to pozwolić, ponieważ dysponuję bardziej wytrzymałym korpusem silnika. Nie wyszło, ale chyba popełniłem błąd przy mocowaniu dyszy.

Omawiając wyniki próby silnika z Pinotem, doszliśmy do wniosków:

1. Zastąpić blok paliwa BA tańszym paliwem żywicznym

2. Zmienić kształt ziarna rozruchowego - nie ziarno typu bates, ale raczej blok o spalaniu czołowym.

3. Poprawić sposób mocowania dyszy.

Testy wznowię dopiero po Nowym Roku, jak się wykuruję.

:D
ODPOWIEDZ