Szczalka 1

Piszemy tylko o własnych konstrukcjach modeli - ale nie o silnikach!
grzegorz95k
Nowy
Kontakt:

Szczalka 1

Post autor: grzegorz95k »

Witam,jestem początkującym modelarzem na wstępie chcialbym podziękować "Andżejowi" i "Paulowi"którzy pomogli mi w dotychczasowej pracy w moim porojekcie,moje zalożenia są nastepujące:

-napęd, ROS-40,

-niezaduża, wielokrotnego użytku,

-możliwość nakręcenia filmu,

Zdecydowalem sie wykonać korpus metodą lamitat balsa laminat,golowica laminat w środku pianka, stateczniki balsa z dwóch strona laminowana.Korpus wykonalem na rurce aluminiowej ponieważ wszystkie PCV niestety byly owalne.W jaki sposób najlepiej umocować spadochron do korpusu? Czy jest duża róznica w zastosowniu do wyrzutu spadochronu PC czy NC (chodzi mi o czy jest mocno agresywny PC w porównaniu z NC).Przedstawiam wam projekt (sczalki 1) i parę zdjęć z budowy jej elementów. Pozdrawiam :) wszystkich.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
robercik
Supersonic PROFI
Kontakt:

Post autor: robercik »

Cześć

Rurka z balsy wyszła doskonale 8)

Myślę że każdy kto nie zawaha się użyć rad doświadczonych modelarzy i włożyć trochę pracy wykona świetną konstrukcję.

Poza tym jeśli umieści się kamerę na członie silnikowym jest szansa na ustabilizowanie filmu w drodze powrotnej na spadochronie.

Trzymam kciuki.

pzdr
Paul
Supersonic PROFI

Post autor: Paul »

Witam,

Moge tylko potwierdzic slowa Robercika - jak na pierwszy raz, to wyszlo Ci to super :wink:

Stateczniki nie przyklejaj na "styk" , tylko zrob z dwa wpusty. Przy tym ukladzie lotek, rakieta zawsze bedzie ladowac na jednej z nich i z tad latwo o uszkodzenie, oderwanie lotki.

Pozdrawiam

Paul
grzegorz95k
Nowy
Kontakt:

Witam i dziekuję za slowa uznania.Trzeba mieć anielską cierpliwosć, korpusik jest zaskakująco sztywny ,użylem tkaninę 80 gr. i balsę 1mm.i tkaninę 80 gr korpus waży 48gr przy dlugości 595mm i fi wewn.44,5mm.Myślalem o umieszczeniu kamerki w gornej części ale faktycznie przy powrocie może się kręcić,a umieszczając w częsci dolnej może być lepiej.Ale muszę to przemyśleć -chodzi mi o odzysk na bazie PC lub NC i tam ma być też spadochron więc umieszczjac tam kamerkę mogę miec problem,chyba że zastosowalbym odzysk elektroniczny ale tego nigdy nie robilem i myślę że waga tez wchodzi w rolę-przy napędzie 40NS,Ale może jak otrzymam porade to coś zrobię innego.Też myślalem o statecznikach i będą przylkejone do komory silnikowej i za 4 mm do korpusu więc myślę że wytrzymają .Pozdrawiam i proszę o porady
POczatkujacy

Post autor: POczatkujacy »

Jeśli chcesz zamontowac kamerkę to weż oddziel komorę z ładunkiem miotającym i spadochronem a komorę z elektroniką i kamerką.

Jakiś okrągły kawałek deseczki albo balsy starczy.
placydo
PROFI

Post autor: placydo »

Jestem pod maksymalnym wrazeniem. Piekna robota!

Mam nadzieje, ze blad w nazwie byl zamierzony :wink:
grzegorz95k
Nowy
Kontakt:

Witam oczywiście że zamierzony wlaśnie taka śmieszna ma być nazwa.Dzisiaj zalaminowalem deseczki do wykonania komory silnikowej-wręgi i usztywnienia . Dzięki za uznanie :D .Prawie tydzień pracy z tym korpusem-czas wiązania żywicy.
POczatkujacy

Post autor: POczatkujacy »

Witam!

Czy robienie takiego korpusu na tkaninie150g/m2 byłoby trudniejsze?

Czy będzie to duża różnica pod względem wytrzymałości?

Niestety ale w sklepie koło mnie tkanina 80 gram jest droższa od tkaniny 150 gram.
Awatar użytkownika
robercik
Supersonic PROFI
Kontakt:

Post autor: robercik »

Jak napisał POczatkujacy oddzielenie komory z kamerą i elektroniką jest niezbędne jeśli nie chcesz wszystkiego zapaprać (no chyba że użyjesz serwa lub strzykawki z ładunkiem pirotechnicznym jako siłownika). Szczególnie wredny jest p.cz. - po spaleniu się 0,5 grama ładunku (wystarczająca ilość) komora spadochronowa cuchnie siarką. Z tego względu kiedyś stosowaliśmy szczyptę sypkiej saletry z cukrem, obecnie większość stosuje niewielką ilość nitrocelulozy gdyż ta nie brudzi wnętrza modelu.

pzdr
grzegorz95k
Nowy
Kontakt:

Cześć wszystkiego dobrego w Nowym Roku!! Zrobilem komorę śilnika, i z 3 warstw tkaniny 160gr. stateczniki z balsy grubości 3 mm laminowanej tkaniną 80gr. Opór do silnika wykonalem z laminatu który opiera sie o tekturową część silnika.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pierścień wykonalem z duraluminium grubości 2.5 mm i 8 otworów M3.Cala komora ze statecznikami wazy 47gr.Końcówka glowicy wykonana z pręta duraluminiowego i nie bedzie pomalowana dla ladniejszego wyglądu.Najprawdopodobniej wyżut spadochrodu zrobie na NC z opużniacza tego silnika.
ODPOWIEDZ