Dawno nie pisałem w temacie ale ciąg dalszy był i dzisiaj właśnie o tym. Czuję się w obowiązku pokazania cd wszystkim którzy wcześniej tu zaglądali.
Jesienią odbyła się X Biesiada Modelarska na której po raz pierwszy pokazałem Addera. Impreza w formie wystawy modeli plastykowych połączonej z konkursem piękności Spotkanie odbyło się w klubie garnizonowym, zawodnicy z całej polski zjechali a widzowie dopisali. Jednym słowem przez dwa dni można było paść oczy na miniaturowych cudeńkach gadać o modelach i materiałach. A na dziedzińcu stał wóz bojowy piechoty i można było do niego wśliznąć a nawet przejechać się 30m po parkingu - jako pasażer rzecz jasna bo działko na dachu było w pełni sprawne
Tu pragnę podziękować organizatorowi biesiady, Panu Arturowi Wałachowskiemu za miłe przyjęcie i udostępnienie miejsca. W sumie Adder na tle filigranowych modeli wyglądał jak eksponat a nie model i w konkursie udziału nie brałem, niemniej obecność PTR została zaznaczona.
rufa: fi38mm /wiadomo/ + 4x 12mm /smugacze/ -- pokazałem taż plany na których pracowałem
przelotki do wyrzutni prętowej zrobiłem z rurek aluminiowych i przykręciłem wkrętami
Pokazałem również mniejszy model. DZIG zamiast spadochronu ma tłok styrodurowy.
tutaj DZIG od rufy - czerwona tuleja redukcyjna do siników prochowych 21,5 mm
Za radą organizatorów przygotowałem krótki opis Addera
tu od dzioba: obie rakiety maja głowice z tematu topic1105.html
i logo PTR - musiałem
Pozdrawiam, Piotr
PS Adder jeszcze nie latał czyli jest szansa na cd
Ostatnio zmieniony środa, 2 lut 2011, 12:13 przez PIOTR, łącznie zmieniany 2 razy.
Świetnie się prezentuje model. Fajnie, że sie organizuje takie imprezy. Co mówili inni modelarze na fakt powstania PTR? Wiedzieli o tym? Byli zainteresowani?
Cześć
Wszystko zależy od narzędzia. Promień lasera ma przeważnie 0.05 - 0.1mm natomiast wypala szczelinę 0.1 - 0.2mm zależnie od materiału. Poza tym znaczenie ma kształt wiązki, poziom ogniskowej, grubość materiału i twardość, szybkość cięcia ... itd czyli każdy materiał trzeba najpierw testować. Możesz jednak przyjąć szczelinę 0.2mm dla sklejki i 0.3mm dla balsy.Piotr