Спецназ by Tofifi

Piszemy tylko o własnych konstrukcjach modeli - ale nie o silnikach!
Awatar użytkownika
Tofifi
PROFI

Re: Спецназ by Tofifi

Post autor: Tofifi »

Jako tako nie ma, ale mogę wrzucić fotki których nie zdążyłem przed lotem.
O dziwo w domu okazało się że uszkodzony są tylko wręgi kosza silnikowego, i popękały rury ale szlifierka w dłoń i odzyskałem bardzo dużo rury.
"Łącznik" dzięki pancernej konstrukcji nie uległ zniszczeniu co jeszcze raz utwierdza mnie w przekonaniu że "grube jest lepsze" :mrgreen:
Zapewne zostanie ona wykorzystana do konstrukcji Spec-Naz 2.1 mini, tak też nazywać się będzie następca. Mini dla tego że będzie krótsza o 30cm :mrgreen: czyli 2,04cm a nie 2,34 jak poprzednio. Skrócenie ma na celu poprawienie usztywnienie na łączniku. Przewidziałem również talię zejściową by zapewnić lepszą aerodynamikę. Jako że mam na warsztacie frezarkę sterowaną komputerowo - (widać na 1 fotce) zastosuję twardy styropian a potem całość za laminuję.

Już teraz widzę że najprostsze rozwiązania są najlepsze, w zasobniku znajdowała się " dubeltówka " na 2 spadochrony, dziś widzę że nie miała ona zbytnio sensu (choć to mia być mój genialny patent) jest nie praktyczna, zajmuje zbyt wiele miejsca w stosunku do jej wykorzystania.
Zmianie ulegną także profile stateczników oraz ich ilość. Będzie ich teraz tylko trzy oraz zostaną wydłużone względem korpusu rakiety a skrócone po szerokości z 180 jak poprzednio do 140.
Wzrośnie też masa, o ile jeszcze nie wiem, będzie to miało związek z laminowaniem rur matą szklaną.
Obrazek

EDIT:

Fotki których nie zdążyłem wrzucić przed wyjazdem w plener:

Obrazek

Zawsze lubiłem używać kart telefonicznych jako tanie i jednorazowe szpachelki, ściągaczki etc. :smile:

ObrazekObrazek
Po wyjęciu z zacisku stateczniki ładnie się zalaminowały, aczkolwiek widać że miejscami żywica się nie wchłonęła w drewno co jednak nie oznaczało że mata się nie przykleiła.

Obrazek
Tutaj elementy kosza na 3xSCH
Obrazek

Obrazek

Dla dodatkowego wzmocnienia pachwiny zalane zostały żywicą.

Obrazek

Oraz elementy kosza na elektronikę wraz z zasobnikami na proch (te cylindryczne słupki)

Obrazek
A tak prezentowa się "dubeltówka" z której miały być wystrzelone spadochrony - mały a potem duży. Całość usytuowana była w łączniku do którego dokręcany był zasobnik z elektronika - miało to na celu łatwe zakładanie zapłonników i prochu
ODPOWIEDZ