Sky One

Piszemy tylko o własnych konstrukcjach modeli - ale nie o silnikach!
Awatar użytkownika
verex
Supersonic PROFI
Kontakt:

Sky One

Post autor: verex »

Czołem!
Z początkiem wakacji zacząłem projektować rakiety docelowe na FM. Jedną z nich jest SkyOne. A żeby było ciekawiej - jest to jeden z mniejszych projektów, które przygotowuję. Choć sama rakieta wcale mała nie jest :wink:.

Obrazek

Żeby nie przynudzać zbytnio, specyfikacja techniczna:

Masa: ok. 1200g z silnikami
Długość: 111 cm
Średnica: 80 mm
Napęd: 3 silniki ROS

Materiały:
- rura, głowica: od Piotra
- kosz silnika, stateczniki: sklejka 4 mm
- Spadochron: prawdopodobnie stara parasolka - ba, w kolorach flagi UK :smile:

Wyposażenie:
- kamerka MD80
- piszczyk

Wyrzut spadaka przez opóźniacz w jednym z silników.

Budowa rusza właściwie od zaraz. Wszystkie projekty już są gotowe, spadochron już się szyje (lineczki trzeba doszyć)... Części po niedzieli będą cięte laserem, a do tego czasu zajmę się samym korpusem.

Obrazek

Mam nadzieję, że wszystko pójdzie na tyle sprawnie, że pierwszy lot odbędzie się jeszcze w lipcu. Choć ostatnio moje czasowe założenia mają się nijak do stanu rzeczywistego...

Niedługo powrzucam coś z budowy.

Pozdrawiam,
Damian
Zapukaliśmy nieśmiało do bram kosmosu...
Awatar użytkownika
przemo
Podniebny Filmowiec
Podniebny Filmowiec

Re: Sky One

Post autor: przemo »

Czołem
Fajny projekt. Z rysunku wnioskuję że 3xROS ułożone w cluster a nie 3 stopnie.
Zastanawiałem się na bazie swoich doświadczeń z modelem do ROS'a jak będzie ze statecznością przy trzech jakby nie było relatywnie ciężkich silnikach.
Schemat wykazuje stateczność jednak jest mała nieścisłość chyba.
"Masa bez silników : 1082g"
"Masa z silnikami (3xROS) : 1200g"
Gdzie jest haczyk? ;)

Napisz proszę, tak dla ciekawości, jak planujesz rozwiązać potrójny zapłon.

Faktycznie czas najwyższy aby rakiety na FM nabierały już realnych kształtów.
powodzenia
Awatar użytkownika
verex
Supersonic PROFI
Kontakt:

Cześć,

W OpenRockecie nie ma rosa. W prawdzie mam plik z nim, ale nie mam zielonego pojęcia gdzie go tam wstawić, żeby można było dać Rosa jako silnik. Tak więc wstawiłem po prostu rurkę o masie trzech silników - więc masa podana w OpenRocket to masa już z silnikami. Do tego dodałem parę gram na linki i karabińczyki, to też waży.

Rakieta ma 0,9 kalibra stateczności. Elektronika przy głowicy, spadak przez rozdzielenie członów. Potrójny zapłon przez zapalarkę radiową. Jeśli ta zawiedzie, to zawsze można dać lont i "pyrolepe", która spala się niesamowicie szybko. Na podobnej zasadzie startował Piotr na zeszłorocznym FM rakietą na bodajże 7 rosów.

Pzdr,
Damian
Awatar użytkownika
przemo
Podniebny Filmowiec
Podniebny Filmowiec

Post autor: przemo »

verex pisze:W OpenRockecie nie ma rosa. W prawdzie mam plik z nim, ale nie mam zielonego pojęcia gdzie go tam wstawić, żeby można było dać Rosa jako silnik.
No niestety z OR nie podpowiem jak importować silnik do bazy w tym programie bo nie miałem z nim do czynienia.
W SpaceCAD'zie sobie poradziłem tak, że ściągnąłem plik ros.eng z forum umieszczony chyba przez Ksard'a.
Zmieniłem w pierwszej linijce wagę na wagę samego paliwa.
Importowałem plik do bazy danych i mogłem używać normalnie jak każdy inny, pamiętając aby wybierając silnik podać wagę montażową (pustego).
W tym momencie symulacje otrzymywałem realne i masa przed i po się zgadzała z zamierzeniami. Nawet nawet symulacja co do wysokości pokryła się z odczytem multimetru.
Awatar użytkownika
KSard
Supersonic PROFI
Kontakt:

Post autor: KSard »

prm pisze:No niestety z OR nie podpowiem jak importować silnik do bazy w tym programie bo nie miałem z nim do czynienia.

Witam

1. W ustawieniach programu w zakładce /Edycja/ wchodzimy w /Ustawienia/ następnie klikamy na zakładkę / Opcje /
2. Wcześniej musimy zorientować się, w którym folderze znajdują się krzywe ciągów silnika.

przykładowa ścieżka z mojego kompa:

C:\Documents and Settings\Krzysztof\Dane aplikacji\OpenRocket\ThrustCurves;C:\Program Files\Open Rocket\silniki

Jak widać, na liście w moim programie mam 2 zbiory z krzywymi silników oddzielone od siebie średnikiem

ThrustCurves
silniki

3. Teraz należny dodać katalogi, pliki silnikowe RASP (*.eng), Pliki silnikowe RockSim (*.rse) albo archiwa ZIP rozdzielone średnikiem (;) by załadować zewnętrzne krzywe siły ciągu. Zmiany zostaną wprowadzone przy kolejnym uruchomieniu OpenRocket.

Tutaj załączam pliki z moimi silnikami + ROS + Schermuly
KSard.zip
(10.66 KiB) Pobrany 606 razy
Będzie można się pobawić z kolejnymi symulacjami ;)
pozdrawiam KSard - www.facebook.com/ksardpl : www.ksardrakiety.cba.pl

"Ci, którzy skłonni są zrezygnować choćby z części prawa do wolności aby uzyskać w zamian trochę tymczasowego bezpieczeństwa, nie zasługują ani na wolność, ani bezpieczeństwo "- Ben Franklin
Awatar użytkownika
verex
Supersonic PROFI
Kontakt:

Cześć!

Dzięki KSard za poradnik, pliki już zaimportowałem :cool:.

Dostałem części z lasera, więc trochę popracowałem i już bliżej końca niż początku :). Żeby się nie rozpisywać napiszę w punktach:
  • Rury zalakierowane Dragonem
  • Rury zaszpachlowane i wyszlifowane (ta część idzie do poprawki, bo gdzieniegdzie nadal przebija rowek)
  • Górny człon pryśnięty podkładem w sprayu
  • Część silnikowa została nacięta w celu zrobienia wpustu na stateczniki
  • Stateczniki w celu ochrony przed wilgocią zostały zalakierowane Dragonem
  • Został złożony kosz silnikowy na 3 silniki ROS
Kosz silnikowy waży 68 gramów.

Zrobiłem także pierwszą roboczą przymiarkę w celu ogarnięcia jak rakieta będzie wyglądać po złożeniu. Prezentuje się nieźle, a po pomalowaniu i naklejeniu kalkomanii będzie jeszcze lepiej :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kwestia której pewnie ktoś by się uczepił: Na zdjęciu widać 3 ładunki w rosach. Oczywiście do wyzwalania spadochronu będzie użyty jeden ładunek, a nie trzy. Po prostu mam już we wszystkich rosach nałożoną rurkę z ładunkiem.... Tak wyszło ;).

Jutro mam zamiar wkleić kosz i stateczniki oraz zrobić kosz elektroniki który będzie pod głowicą. Ogólnie myślę, że w sobotę można będzie iść polatać :cool:

Pzdr,
Damian
Awatar użytkownika
verex
Supersonic PROFI
Kontakt:

Technicznie rakieta jest gotowa do lotu, ale wizualnie odbiega znacznie od zakładanego projektu. Teraz zostały już do zrobienia tylko kwestie wizualne, czyli zalać pachwiny, nałożyć jeszcze gdzieniegdzie nieco szpachli, wyszlifować i pomalować. Mam nadzieję, że w weekend, a najpóźniej w przyszłym tygodniu będzie można już latać :cool:

Stan na dzień dzisiejszy:
  • Wklejony na żywicę kosz silnikowy
  • Wklejone na żywicę stateczniki
  • Wklejony na żywicę łącznik
  • Zrobiony kosz elektroniki (kamera, być może Altimax o ile się zmieści)
  • Przymocowana linka do kosza silnikowego
  • Zrobiony bulaj na kamerę
  • Kosz elektroniki przykręcony do korpusu
  • Pomalowana głowica
  • Cały korpus pryśnięty podkładem
Zdjęcia:

Wklejony piercień:
Obrazek

Kosz elektroniki:
Obrazek

Wklejony kosz silnika, stateczniki i łącznik:
Obrazek

A teraz po co ten pierścień:

Obrazek
Obrazek

Jak widać na obrazku na pierścieniu opiera się mniejszy dekiel, przez który przechodzi linka w termokurczu. Dekiel ten zapobiegnie uszkodzeniu spadochronu przez gazy z podsypki w silniku.

Całość:
Obrazek

Bulaj na kamerę:
Obrazek

Na jutro mam w planach zalanie pachwin oraz zaszpachlowanie i wyszlifowanie niektórych niedopatrzeń na korpusie.
W Piątek malowanie, więc może w weekend polatam :)

Pzdr,
Damian
Awatar użytkownika
yarco
Podniebny Filmowiec
Podniebny Filmowiec
Kontakt:

Post autor: yarco »

Jak widać na obrazku na pierścieniu opiera się mniejszy dekiel, przez który przechodzi linka w termokurczu. Dekiel ten zapobiegnie uszkodzeniu spadochronu przez gazy z podsypki w silniku.
\

Co do dekielka który powinien ochronić spadochron to mogą być kłopoty, ponieważ nie posiada ona zbyt dużego prowadzenia jest za wąska. Może być tak, że obróci się i zakleszczy cały układ. Uchroń się przed tym bo szkoda modelu. Ostatnio w modelu Zenit II zastosowałem jako tłoczek papierowy kubeczek po kawie
"Niebo jest czarne a Ziemia Niebieska"

Awatar użytkownika
PIOTR
PROFI

Post autor: PIOTR »

Yarco ma rację, dekiel zaklinuje się. Doklej ścianki do krążka tak by wyszedł kubek. Wstaw dnem w stronę ładunku miotającego. Nigdy odwrotnie!
Ponadto przewlekana linka może zaklinować. Cała powinna pozostać pod kubkiem w przestrzeni piro.
to the open space
Awatar użytkownika
verex
Supersonic PROFI
Kontakt:

Cześć,

Ok, wezmę to pod uwagę.

Zacząłem zalewać pachwiny. Epidian 5 + PAC - długo to schnie, dlatego trochę mi na to czasu zejdzie... A obrócić nie można, bo spłynie... :confused:

Wszystko dookoła było zalepione taśmą malarską, więc pachwiny są równe. Gdzieniegdzie dostało się troszkę żywicy pod taśmę, ale jest tego tak mało, że nie czuć tego nawet pod palcem.

Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam
Damian
ODPOWIEDZ