Jeśli nie wiadomo z czym mamy do czynienia to należy to przebadać.
Niestety nieraz miałem okazję "naciąć" się na danych z tablic materiałowych i dlatego traktuję je jako jedynie orientacyjnie.
Co do twardości podczas obróbki to można domniemywać, że jeśli materiał jest trudny do obrobienia, to ma dużą wytrzymałość na zerwanie, bo im materiał mniej wytrzymały tym łatwiej go zamienić na wióry. Niemniej, albo trzeba się dogadać z tym kto ten materiał dostarczył, żeby wyciągnął jego rzeczywiste własności mechaniczne, albo przebadać na zerwanie próbki. Na podstawie oględzin materiału nie da się niestety znaleźć danych do przeprowadzenia rzetelnych obliczeń.
Zresztą w sytuacji, gdy w grę wchodzi ciężar zastosowanego materiału, normalną procedurą jest schodzenie do minimum ze współczynnikiem bezpieczeństwa. Wymaga to jednak bardo precyzyjnych danych do projektowania i skutkuje koniecznością przeprowadzenia badań niszczących, weryfikujących zakładany do obliczeń współczynnik bezpieczeństwa.
Tak więc uważam że pytanie ile z tego można wydusić należy do pytań które należałoby kierować do wróżki, a nie do kogoś kto ma jako takie pojęcie o wytrzymałości materiałów. Ja Wiedźminem nie jestem i nie będę na takie pytanie odpowiadał. Chyba że inaczej do całej tej sprawy podejdziemy.