MAXII III 1,2m

Piszemy tylko o własnych konstrukcjach modeli - ale nie o silnikach!
Awatar użytkownika
robercik
Supersonic PROFI
Kontakt:

Post autor: robercik »

SpaceCad nie pokże Ci lotu balistycznego pod kątem tylko lot na pułap idealnie pionowo. Natomiast między 15 a 20 sekund lotu jest olbrzymia różnica w uzyskanej przez Ciebie wysokości. Jeśli udało Ci się zarejestrować kamerą moment upadku modelu to masz wszystkie dane. Podaj kąt wystrzału tak aby zgadzała się odległość upadku, zaś Impulsem właściwym paliwa dograj aby zgadzał się całkowity czas lotu. Wówczas uzyskana wysokość będzie bardzo dobrym przbliżeniem. Shj nadaje się do małych silniczków i ładnie liczy silnik papierosowy, przy dużych zaś ciśnieniach głupieje, 180s karmelek nie ma nawet w teorii :wink:

Trzymam kciuki za Wasze (z synem) dalsze prace i loty już z otwartym spadochronem.

pzdr
Paweł

Post autor: Paweł »

@Kubala Miałem na myśli taki SOS w którym nie ma ładunku miotającego, a głowica wysuwa się tylko dzięki sile grawitacji. Precyzując moją poprzednią wypowiedź - to może zadziałać pod warunkiem że ciężar głowicy będzie większy od siły oporu powietrza, działającej na nią. Czyli w praktyce oznacza to głowicę o baardzo dużej masie.
Gość

Post autor: Gość »

Niestety ale jakimś sposobem wyłączyłem kamerę. Czas podany jest w przybliżeniu ale bliżej 20 s. Upadek widziałem ale niestety kamera była już wyłączona.

W jakimś poście czytałem o zastosowaniu przełącznika zamiast bezwładnika rtęciowego czy ktoś posiada taki. Pamiętam, że tamten nie zadziałał ze względu na słabą jakość. Posiadam włączniki militarne ale nie mogę wymyślić sposobu mocowania ciężarka i jego wagę.
ODPOWIEDZ