Zamiennik saletry potasowej

Skład wykonanie itp...
Gość

Zamiennik saletry potasowej

Post autor: Gość »

Witam!!!

Mam pytanie, mianowicie, czy istnieje jakaś substancje, która działa podobnie jak saletra potasowa (uwalnia tlen) i którą można by zastosować do produkcji prochu czarnego??
Pigła

.

Post autor: Pigła »

.
Ostatnio zmieniony czwartek, 31 paź 2024, 12:49 przez Pigła, łącznie zmieniany 1 raz.
Paweł

Post autor: Paweł »

LiNO3(nie jestem pewien), NaNO3(higroskopijna), Ba(NO3)2 (nie jestem pewien), KClO3(nie dodawać siarki!), KClO4.
Awatar użytkownika
jaskiniowiec
Administrator
Kontakt:

Post autor: jaskiniowiec »

KClO3 to lepiej zapomnieć. Za duże ryzyko. LiNO3 higroskopijne jak diabli. W sumie nie wiem po co zamiennik...saletra potasowa jest mało higroskopijna, skuteczna, tania i łatwo dostępna.
Awatar użytkownika
Kacper
Supersonic PROFI

Post autor: Kacper »

LiNO3 badałem na parę sposobów nawet zrobiłem silniczek rakietowy z nim jako utleniacz ale rezultaty marne a higroskopijność tak duża, że rozpuszcza się na powietrzu, jest zdecydowanie bardziej higroskopijny niż np NaOH czy CaCl2. Jeśli już koniecznie chcesz zrobić "proch czarny" nie z KNO3 to chyba KClO4 się nada bo nie jest higroskopijny ani tak bardzo wrażliwy jak KClO3 (ale i tak jest). Tylko nie wiem po co kombinować jak efekt dużo lepszy nie będzie a cena 5x większa. <span style="font-size: 9px; line-height: normal">Jeszcze dodam, że jeśli zrobimy proch czarny nie z KNO3 to już nie będzie to proch czarny.</span>
ODPOWIEDZ