Magnitudo

Piszemy tylko o własnych konstrukcjach modeli - ale nie o silnikach!
Skiba

Re: Magnitudo

Post autor: Skiba »

Kacprze, jak wycinasz okrągłe wręgi?
Interesuje mnie to, ponieważ moje odbiegają od wzorców ładnie wyciętych :roll:
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w pisania postu. Nie może on służyć przeciwko niemu w żadym innym następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny.
Awatar użytkownika
Kacper
Supersonic PROFI

Post autor: Kacper »

Pokombinuję z tą szpachlą natryskową, dzięki :smile:. Powinna się sprawdzić bo nierówności mają max 0,15mm. Dzisiaj próbowałem wykorzystać zwykły podkład ale musiałbym wypsikać kilka puszek.

Krążki wycinam tak jak na tym zdjęciu https://picasaweb.google.com/lh/photo/t ... directlink
Kawałek sklejki obraca się powolutku na tokarce i wycinam z niego krążek multiszlifierką z frezem węglikowym dwupiórowym na najwyższych obrotach. Zamiast tokarki można wykorzystać wkrętarkę albo wiartarkę jak ma regulowane obroty. Wtedy we wstępnie wyciętym kawałku sklejki trzeba wywiercić otwór i chwycić go śrubą za którą będzie można złapać całość do wkrętarki. Wkrętarkę trzeba wtedy stabilnie zamocować np. na stole i też przygotować sobie punkt podparcia dla szlifierki.
Awatar użytkownika
ArturroKRK
Podniebny Filmowiec
Podniebny Filmowiec

Post autor: ArturroKRK »

Kacper, a żywica z mikrobalonami szklanymi nie pomoże? Z tego co pamiętam, dość dobrze się to szlifuje i łatwo nakłada :)
Awatar użytkownika
Kacper
Supersonic PROFI

Post autor: Kacper »

Po dość długiej przerwie prace znowu ruszyły pełną parą :smile: . Czas na aktualizacje postępów w budowie.
Dolna część rakiety już prawie gotowa. W galerii poniżej umieściłem zdjęcia wraz z opisami z poszczególnych etapów.
Myślę, że przydatny może być opisany sposób konstrukcji talii zejściowej gdyż daje dobre efekty a nie wymaga wyrafinowanych narzędzi ani dużego nakładu pracy.

https://picasaweb.google.com/1173388893 ... directlink
ODPOWIEDZ