Pragnę zauważyć, ze każdy pomiar jest tylko przybliżeniem wartości danego parametru. Mniej lub bardziej dokładnym, rzecz w klasie urządzenia pomiarowego. Scalak do pomiaru przyspieszeń MUSI być OK. W zakresie dokładności podanym w nocie katalogowej. Co do pomiaru ciśnienia, tu już może być różnie. Nie ma danych jak na pomiar wpływa przyspieszenie. Wszak pomiar dokonywany jest na membranie, która swoją masę ma. Dodatkowo trzeba by znać zmianę ciśnienia wywoływaną ruchem. Nie był to pomiar statyczny. Ale ten sam błąd dotyczy SALTa i wszystkich urządzeń wykorzystujących MPXy. Myślę, że taki pomiar z rejestratora, jest najlepszym dowodem na prawidłowość pomiaru. Przy dobrze skonstruowanym silniku, cóż może rozwalić model w locie, jak nie właśnie bariera dźwięku. To chyba nie przypadek, że ostatnio zarejestrowany pomiar to właśnie 343m/s. Wierzę Knodowi, w końcu fachowiec i ostatnią myślą było by podejrzenie o manipulowanie wynikami. Panowie, to nie sport.Tu się nie kantuje. Myślę, ze po wstawieniu do symulacji wyjdzie wzajemna korelacja poszczególnych parametrów lotu. Fakt, nie udało się przebić przez barierę dźwięku, ale rozbić się o barierę dźwięku to też coś. Spory zapas mocy silnika daje wręcz gwarancję sukcesu po wzmocnieniu modelu.
Jeśli chodzi o rywalizację północ - południe, to osobiście uważam to za dziecinadę, jeśli faktycznie taka rywalizacja ma miejsce. Dla mnie nie ma znaczenia kto minie barierę dźwięku amatorską rakietą. Ważne, żeby to się stało. Tu chodzi o szeroko rozumiane rakiety amatorskie, o rozwój tej dziedziny, o ilość osób zaangażowanych i kupę innych spraw.
P.S.1 Start Meteora jest opóźnionym, bo dałem d...y robiąc głowicę przez rok, Nie skończyłem oddałem to Małemu. To dla wyjaśnienia dlaczego tak długo. Rzucać we mnie kamieniami można w każdy pierwszy wtorek miesiąca od 16 do 16,30 pod warunkiem, ze masa kamieni nie przekroczy 1gram
P.S.2. Andżej, lub Robercik, możecie ogniskową obiektywu i wielkość matrycy kamery którą był kręcony lot? Na tej podstawie można określić pole widzenia, co przy znanej wysokości pozwoli określić prędkość tajemniczego UFO na filmie, i wykluczyć zupełnie (lub nie) teorię ptasią.
P.S.3. Pax, Panowie, Pax.......