Cześć Karmelkowicze
Przeczytałem cały temat o karmelku i postanowiłem to trochę usystematyzować. Dla własnej ciekawości wykonałem kilka próbek karmelka o różnym składzie.
i zamknąłem w identyczne korpusy z pcv z zapalnikami na czarnym karmelku.
Dzięki uprzejmości Pawła (vel Knod

z forum pirotechnicznego) który udostępnił profesjonalną hamownię - mostek tensometryczny z którego sygnał rejestrowany jest 16 bitowym przetwornikiem A/D na karcie pomiarowej do laptopa - uzyskaliśmy znakomite wyniki. Hamownia w tej konfiguracji ma zakres pomiarowy do 180kg z rozdzielczością 60g przy częstotliwości 250 próbek na sekundę
W dwóch przypadkach na osiem korpus z pcv nie wytrzymał niskiego zacisku - dla karmelka czarnego <span style="color: black"><span style="font-weight: bold">65/31/4C</span></span> i czerwonego <span style="color: red"><span style="font-weight: bold">65/34/1Fe2O3</span></span> w związku z czym jedyną obserwacją jest fakt bardzo dużego wzrostu prędkości spalania.
FILM:
http://www.rakiety.pomorze.pl/karmelek/TEST27.avi
Wykresy pracy poszczególnych silników zgrupowałem na dwóch rysunkach. Trochę przesadziłem z mocą zapalników

- to te wysokie piki na poczatku wykresów - za to nie było problemów z nałożeniem wyników na siebie
WNIOSKI:

najlepszym składem okazał się czysty karmelek <span style="font-weight: bold">64/36</span> Przy tak niskim zacisku <span style="font-weight: bold">impuls właściwy 126,8 </span>:!:

skład 66/34 już wyraźnie słabszy tak więc 2% robi wielką różnicę

dodatek 2% węgla nieco spowalnia palenie i zmniejsza impuls właściwy

dodatek 4% węgla bardzo przyspiesza palenie

dodatek 1% tlenku żelaza bardzo przyspiesza palenie

dodatek 2% tlenku żelaza dwukrotnie spowalnia palenie i zmniejsza impuls właściwy
KNO3 była mielona 1 minutę w młynku do kawy porcjami i następnie wymieszana w dużym słoju - rozdrobnienie było więc takie same dla każdej próbki. Cukier puder pochodził także z jednej paczki. Bloki inhibitowane moim sposobem czyli poprzez dwukrotne malowanie farbą.
W następnym teście zacisk zostanie zmniejszony do 100 i postaram się spalić próbki czyste 64/36 65/35 66/34 i powtórzyć próbę z 1% tlenku i 4% węgla jednak coś mi się wydaje że pod względem impulsu właściwego nie ma co stosować dodatków do karmelka
Niniejszym rezygnuję ze składu 60/40 skoro 64/36 można zastosować w plastikowej rurce
pzdr