Dzięki, Jaskiniowiec! To faktycznie tłumi ciąg...
Cóż, pozostało tylko działać. Skrócę rakietę o te 7,5 cm, zamocuję stateczniki, obliczę Cp i ewentualnie wyważę rakietę jakby coś, i lecimy
A eżektor... poczytam
Ostatnio zmieniony niedziela, 7 paź 2012, 15:15 przez Erich, łącznie zmieniany 1 raz.
Obliczyłem ręcznie pułap rakiety i wyszło ok 700 m! W programie Shizo Rocket Aplication podstawiłem dane by sprawdzić pułap rakiety i wyszedł prawie kilometr! Coś tu nie tak. Sprawdzałem wszystkie dane. Niech ktoś policzy:
silnik C15-6
masa paliwa 7 g
masa korpusu 4 g
ciąg 15 N
Impuls 8 Ns
czas pracy 1,2s
Masa rakiety bez silnika 52 g.
Przecież to nierealne żeby ten silnik pociągnął rakietę na taką wysokość. Z resztą w tym programie nie zgadza się Impuls, bo wychodzi 18 Ns zamiast 8 Ns.
Wychodzi Isp= 262. Bo Isp=((F*t)/m{paliwa})/9,81=((15*1,2)/0,007)/9,81
Dopiero przy Isp=65 wynik jest zbliżony do rzeczywistego: 190 m. (w necie gdzieś było napisane, że model o masie 100 g na silniku C15-6 może polecieć na 150-200 m; z resztą pytałem się speca od tych spraw)
Ostatnio zmieniony niedziela, 7 paź 2012, 15:22 przez Erich, łącznie zmieniany 2 razy.
15N to ciąg max silnika a nie średni. Aby uzyskać 8Ns impulsu całkowitego wpisz impuls właściwy paliwa 116 (realny dla prochu czrnego w papierowej tubce). Znalazłem że silnik waży 17g. Dla Twojej rakiety założył bym Cx = 0,5.
Rakieta Angel 1 wreszcie poleciała! super wrażenia, tego się nie zapomina
Prędkość max 92 m/s, pułap 250 m. Odzysk zadziałał prawidłowo, lot był po prostu epicki
Trochę się naszukałem modelu, no ale jestem zadowolony. Dziękuję wszystkim którzy się przyczynili i pomogli swoimi radami odnośnie modelu, szczególne podziękowania dla Jaskiniowca, który mnie oświecił
Ostatnio zmieniony niedziela, 7 paź 2012, 15:18 przez Erich, łącznie zmieniany 2 razy.
Dziś odpaliłem Angel 1 po raz trzeci. Tym razem - z kamerą. Lot był po prostu super, nagranie z kamery - jeszcze lepsze. Rakieta osiągnęła pułap ok. 200 m.
Ostatnio zmieniony niedziela, 7 paź 2012, 15:19 przez Erich, łącznie zmieniany 1 raz.
Super! Co prawda filmik z pokładu w sumie nie jest filmikiem, a pokazem zdjęć, tym niemniej jakość nawet i widać to, co ma być widać. Czy kamerka to "długopis" czy coś innego?
No niestety dopiero jak kupiłem kamerkę to się przekonałem, że przy szybszych ruchach kamerką film robi się właśnie taki a nie inny. Ale i tak jestem zadowolony
Kamerka to "kamerka szpiegowska - zapalniczka" kupiona na allegro. Dobry patent, waży 19 g i nagrywa w HD.