Hah, spadochronik do kolejnego lotu dostanie Kubuś machbuster
Delirium by Artur
- ArturroKRK
- Podniebny Filmowiec

Re: Delirium by Artur
^^ No tak... tutaj przyznam w obawie o kamerę HD , do zasobnika dorzuciłem awaryjny spadochronik
Bo różne dziwne rzeczy się czasami dzieją w powietrzu z rakietami
- ArturroKRK
- Podniebny Filmowiec

Wczoraj ( 27.01.2012r ) z Kacprem i Jaskiniowcem pojechaliśmy na małe testy za Kraków
Jednym z powodów wypadu była chęć przetestowania silnika alu 35mm z dyszą grafitową. Silnik na początku kilka razy zostanie użyty w rakiecie Delirium, a później w innym modelu, tym razem budowanym pod ten konkretny silnik
Szczegółów na razie nie zdradzam 
Test wypadł dość ciekawie, silnik wygenerował około 140N ciągu a pracował niecałe dwie sekundy. Długi czas pracy mógł być spowodowany niskimi temperaturami panującymi na zewnątrz
( zimno jak diabli było )
W silniku było około 180g paliwa KNO3-Sorbitol w stosunku masowym 65-35. Inhibitację i osłonę termiczną stanowił klejony gruby papier malarski . Niestety taka inhibitacja była za słaba i została w kilku miejscach przepalona. Wypalenie było jednak na osi dysza - zatyczka, a nie w miejscach styku ziaren. Przypuszczalnie odpowiedzialne za to są gazy pod ciśnieniem... Tutaj poszło mi mizernie - obiecuję poprawę...
No i filmik :
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=vj8H4j0Bjpc[/youtube]
W razie pytań - służę pomocą.
Test wypadł dość ciekawie, silnik wygenerował około 140N ciągu a pracował niecałe dwie sekundy. Długi czas pracy mógł być spowodowany niskimi temperaturami panującymi na zewnątrz
W silniku było około 180g paliwa KNO3-Sorbitol w stosunku masowym 65-35. Inhibitację i osłonę termiczną stanowił klejony gruby papier malarski . Niestety taka inhibitacja była za słaba i została w kilku miejscach przepalona. Wypalenie było jednak na osi dysza - zatyczka, a nie w miejscach styku ziaren. Przypuszczalnie odpowiedzialne za to są gazy pod ciśnieniem... Tutaj poszło mi mizernie - obiecuję poprawę...
No i filmik :
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=vj8H4j0Bjpc[/youtube]
W razie pytań - służę pomocą.
- michał93
- Podniebny Filmowiec

Cześć,
widzę, że masz ciekawą hamownię. Czy mógłbyś powiedzieć jak ją wykonałeś? Jaki jest jej maksymalny pomiar siły i jak jest dokładna?
widzę, że masz ciekawą hamownię. Czy mógłbyś powiedzieć jak ją wykonałeś? Jaki jest jej maksymalny pomiar siły i jak jest dokładna?
- ArturroKRK
- Podniebny Filmowiec

Co do hamowni to tutaj powinien się wypowiedzieć Kacper
To jego dzieło.
Przybliżając jednak nieco budowę - jest to jednostronnie zawieszone ramię , na zasadzie dźwigni, oparte na systemie pneumatycznym podającym wynik na wyskalowanym manometrze. Po więcej danych odsyłam do Kacpra
Pozdrawiam
Przybliżając jednak nieco budowę - jest to jednostronnie zawieszone ramię , na zasadzie dźwigni, oparte na systemie pneumatycznym podającym wynik na wyskalowanym manometrze. Po więcej danych odsyłam do Kacpra
Pozdrawiam