Siarka+Cynk

Skład wykonanie itp...
Gość

Siarka+Cynk

Post autor: Gość »

znalazłem książkę i nazywa się ona "Młody modelarz rakiet" a napisał ją P.Elsztein jest zdeka stara ale przecież proch wynaleziono daaawno temu :wink:

a wiec do rzeczy :

Siarka z pyłem cynkowym w proporcjach 2.04(cynk)/1(siarka)

wynika to ze stosunków ciężarów atomowych siarki i cynku

zn=65.38,s=32.07 Zn+S->Zns(siarczek cynkowy)

mieszanie powinno się odbywać w drewnianym naczyniu trzeba tylko uważać bo mieszanina podrażnia śluzówki nosa itp. a odpala się to elektrycznie

zdaje mi się ze trzeba spirytusem zwilżyć przy załadunku bo inaczej się będzie wysypywać :wink:

<span style="color: red">EDIT: Zocha</span>
Homik
Kontakt:

Post autor: Homik »

Nom całkiem ciekawe a skąd moge wziąść tę książke jakiś link jest ?? :roll:
Gość

Post autor: Gość »

Mam książek od ......... ale pył cynku ciekawe czy drogie ale to dla amatorów sie nie nadajeee chyba zbyt trudne paliwo :roll:
Awatar użytkownika
jaskiniowiec
Administrator
Kontakt:

Post autor: jaskiniowiec »

Proszę czytać do końca. W w/w książce pisze też, że to paliwo nadaje sie raczej do dużych rakiet. Jest to paliwo trudne do okiełznania, i ma wyjątkowo trudny zapłon. Jedyne co jest na plus tego paliwa, to to, że jest wzglednie bezpieczne, niesamowicie widowiskowe, ma dużą gęstość i dużą liniową prędkość spalania. Co do impulsu właściwego, to jest około 3 razy słabsze od karmeli.
Pigła

.

Post autor: Pigła »

.
Ostatnio zmieniony środa, 30 paź 2024, 16:41 przez Pigła, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
jaskiniowiec
Administrator
Kontakt:

Ano. Zamiana ZnS w pary pochłania sporo energii, ale głównym źródłem niewysokoego impulsu właściwego jest duża gęstość i masa cząsteczkowa gazów wylotowych. A za świetny efekt wizualny odpowiada głównie wtórne spalanie się siarczku cynku w powietrzu. Gorące pary ZnS w kontakcie z powietrzem utleniają się do białego tlenku cynku (biel cynkowa) i do dwutlenku siarki. Czyli "kita" jak z palnika :)
kermit
PROFI
Kontakt:

Post autor: kermit »

plus dodatkowo kłęby białego ciężkiego dymu

efekt jak przy starcie wahadłowca murowany
Awatar użytkownika
jaskiniowiec
Administrator
Kontakt:

Nie robiłem prób z tym paliwkiem, bo i impuls niewysoki, i cynk specjalnie tani nie jest...Sporym problemem przy tym paliwie jest trudny zapłon i formowanie bloków paliwa. jakoś nie uśmiecha mi się przytapianie siarki i ubijanie całości. Smrodek pewnie byłby niezły. Być może sprawdziły by sie jakieś lepiszcza, choćby NC. nie można zapominać, że mieszanka cynku i siarki jest też używana do petard. :P
kermit
PROFI
Kontakt:

Zn + S

Post autor: kermit »

Na temat tego paliwka prędzej by się mógł Knod wypowiedzieć, ale z tego co mi mówił to raczej się faktycznie na petardy nadaje, bo do okiełznania pierońsko wredne. Chyba żeby dawać w innymn składzie niż stechiometryczny, ale tego nie próbowałwem. Co do formowania to chyba jest luzem nasypywane do silnika.[/i]
Pigła

.

Post autor: Pigła »

.
Ostatnio zmieniony środa, 30 paź 2024, 17:02 przez Pigła, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ