Ale do rzeczy, rok temu poleciałem pierwszy raz na własnym silniku RDM klasy H więc teraz chciałem pójść o krok dalej i zbudować mocniejszą konstrukcję. Cel jest taki żeby przekroczyć Macha jednocześnie mieszcząc się w maksymalnym pułapie Meteora.
Korpus rakiety
Korpus dzieli się w połowie wyrzucając spadochron, wybrałem taki sposób odzysku żeby być pewny że wszystko pójdzie dobrze. Korpus zrobiłem z tkaniny szklanej 100g/m^2 i żywicy epoksydowej Epidian 601 z utwardzaczem Z1. Nawinąłem go na rurze aluminiowej 60mm, a jako warstwę rozdzielającą użyłem papieru z arkusza samoprzylepnego. Gotowa rura ma długość 92cm. Ogólnie wyszło około 15 warstw aby uzyskać ściankę 1,2mm. Następnie wyszlifowałem rurę papierem ściernym 80, 200 i przeciąłem na dwa kawałki które stanowią dwa człony rakiety.
Łącznik członów
Łącznik członów rakiety zrobiłem z 10cm kawałka rury aluminiowej, do którego przyspawałem dekiel z blachy aluminiowej 5mm. Łącznik jest jednocześnie punktem oparcia silnika, do którego jest przykręcony prętem gwintowanym M6. Pręt ten wystaje po drugiej stronie i jest montażem linki głównej spadochronu. Łącznik służy też za dodatkowe zabezpieczenie w razie jakiejkolwiek awarii silnika związanej z zatyczką. Łącznik musiałem przetoczyć, dzięki Piran za użyczenie tokarki!
Stateczniki
Stateczniki wyciąłem z arkusza laminatu który zrobiłem z 4 warstw tkaniny szklanej 100g/m^2 i 4 warstw 390g/m^2. Żywica którą zastosowałem to również Epidian 601 z utwardzaczem Z1. Stateczniki przykleiłem do korpusu wstępnie na superglue z pomocą szablonu wydrukowanego w 3D, a następnie zrobiłem dość grube fillety z Epidianu 5 z dodatkiem mikrobalonów. Po wyschnięciu filletów wyszlifowałem nadmiar żywicy i nałożyłem 2 warstwy tkaniny 100g/m^2 tip to tip, łącznie 8 kawałków. Stworzyło to jednolitą konstrukcję którą na przemian szpachlowałem i szlifowałem papierem ściernym 800 i 2000 do gładkości. Głowica i przedział elektroniczny
Głowica miała być zrobiona z laminatu szklanego. Na formie wydrukowanej z PLA naciągnąłem prezerwatywę na którą nałożyłem poliwinyloalkohol (PVA). Po wyschnięciu alkoholu nałożyłem 3 warstwy rękawa szklanego 50mm, w dolnej części głowicy na którą nie wchodził rękaw nawinąłem 8 warstw włókna 100g/m^2. Po wyschnięciu niestety nie udało się wyjąć formy z głowicy, dlatego podszedłem do tego alternatywnie - przykleiłem od dołu formy wydrukowany w 3D wpust głowicy żywicą i dodatkowo wkręciłem śrubę wzmacniającą połączenie. Następnie całość skleiłem z przedziałem elektronicznym, który został wycięty ze sklejki 3mm. W środku siedział Arecorder i Tracker PTR wraz z LiPolami oraz kamera SQ11. Odzysk stanowi spadochron 60cm z otworem 7,5cm, wyrzucany poprzez zastosowanie NC. Silnik
Przyszedł czas na (prawdopodobnie) najciekawszy element rakiety. Korpus silnika stanowi rura aluminiowa 60x2 PA38, w której zostały wytoczone 2 rowki na pierścienie segera. Dysza i zatyczka zostały wytoczone ze stali nierdzewnej a liner stanowi rura PFCP21 56x1,5. Paliwo to karmelek KNSB, 4 ziarna 50x84mm z kanałem 17,5mm, zacisk początkowy w okolicach 200, ciśnienie 2,5MPa. Podczas testu silnika na hamowni udało się osiągnąć 1250Ns i ciąg maksymalny 605N. W zatyczce silnika znajduje się gwint który pozwala przykręcić silnik do łącznika.
Lot na Festiwalu Meteora
Początkowo planowałem wystrzelenie konstrukcji w sobotę po południu, ale przez sporą kolejkę do wyrzutni wieżowej nie zdążyłbym przed zmrokiem, dlatego przełożyłem lot na niedzielę. Około 14:30 po złożeniu rakiety i ustawieniu jej na wyrzutni rakieta w końcu poleciała. Silnik zadziałał fantastycznie, rakieta poleciała prosto i osiągnęła prawdopodobnie pułap lekko ponad 2300m, po czym otworzyła spadochron i spadła 1,5km od miejsca startu na drzewie na skraju części wojskowej Pustyni. Rakietę udało się odzyskać z gałęzi 5m nad ziemią, dlatego miałem sporo szczęścia że rakieta nie wylądowała jak Magnitudo Kacpra dzień wcześniej. Niestety nie posiadam dokładnych danych z lotu, ponieważ Arecorder po locie poleciał w kolejnej rakiecie która zaliczyła kreta i totalnie go rozwaliła. Wniosek na przyszłość to od razu zgrywać dane z lotu
Nagrania lotu rakiety (także z pokładu