Rakieta SHEEP 1

Piszemy tylko o własnych konstrukcjach modeli - ale nie o silnikach!
Gość

Rakieta SHEEP 1

Post autor: Gość »

Witam.

Chiałbym przedstawić Wam mój pierwszy model rakiety. Do wykonania został jeszcze silnik oraz zamontowanie UWS3 od Jaskiniowca.

Dane rakiety:

wysokość- 1230mm

-średnica korpusu-50mm

-korpus- pcv

-stateczniki- pcv

-spadochron- koc ratunkowy

-silnik- wiem tyle że będzie z pcv, dysza i zatyczka CX5, nie wiem jeszcze jaka średnica do takiej rakiety... paliwem będzie karmelek, odpalanie elektryczne (żarnik z druciaka lub żarówka choinkowa z pcz. w środku)

-Waga-głowica 100g, reszta musi poczekać aż kupię wagę.

Teraz mam do Was pytanie, czy takie umiejscowienie elektroniki w rakiecie przejdzie czy inaczej to powinno być? Wszelkie uwagi dotyczące konstrukcji mile widziane : )

Obrazek

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
jaskiniowiec
Administrator
Kontakt:

Post autor: jaskiniowiec »

Wygląda ciekawie i zapowiada się nieźle. Na czym polega układ odszukiwania rakiety i po co bezwładnik z tajmerem w głowicy?
Gość

System odszukiwania hmm w sumie nie wiedziałem jak nazwać, tylko to mi przyszło do głowy : ) W każdym bądź razie wykorzystałem układ z alarmu osobistego, będzie zasilany baterią i bezwładnikiem które aktualnie znajduje się w głowicy, jeśli jednak to złe rozwiązanie to gdzie proponujesz? Aha, w bezwładniku jest magnesik neodymowy, jak już zewrze styki pozostanie na miejscu, zasilając alarm do końca lotu.
Paweł

Post autor: Paweł »

Ja do swojej rakiety E-2 która ma podobne wymiary i 1kg masy zastosowałem silnik z rurki 1cal zawierającej 55g karmelka, ale ta ilość paliwa to raczej minimum dla tej rakiety.

Nie mam zastrzeżeń co do rozmieszczenia elektroniki, ale obawiam się że ten magnesik może zakłócić pracę KMZ.

Jaką grubość ma ścianka rurki stanowiącej korpus?
Gość

O dzięki, na pewno się przyda ta informacja. Magnesik jest malutki, nie wydaje mi się żeby mógł takie zakłócenia powodować.

ścianka ma 2mm
Awatar użytkownika
jaskiniowiec
Administrator
Kontakt:

Czy ten alarm osobisty to po prostu piszczyk? Jeśli tak, to po co bezwładnik. Włączasz piszczyk przed startem i heja. Chyba że to jest zintegrowane. Ten rozkład elektroniki wydaje się być w porządku. Między UWSem a bezwładnikiem z magnesem jest wystarczająco duża odległość. Jeśli jednak była by możliwość wcisnąć całość tego alarmu do głowicy, było by lepiej. Podejrzewam, że się jednak nie mieści, stąd ten kabelek. I z nim troche problem. Czasem mocny impuls prądu po przewodzie indukuje pole magnetyczne wystarczajace do włączenia KMZta. Myślę, że będziesz musiał po prostu przeprowadzić testy. Dodatkowo pytanie: gdzie będzie wyrzucany spadochron? Przez głowicę? No bo pewnie zerwie Ci przewód do bezwładnika.
Gość

Ha, ale ze mnie konstruktor :/ na ten piszczyk zdecydowałem się dwa dni temu tylko jakoś nie przyszło mi do głowy że bez prądu to raczej pożytek z niego marny:/ nie chcę go włączać przed startem, wolę posłuchać silnika :wink: tak więc zmiana. to może pod spadochronem? Bo jeśli wszystko umieszczę z tyłu to będzie trochę ciężko tam : /
Gość

Witam.

wydaje mi się że teraz powinno być dobrze, a bynajmniej bez takich wpadek jak wczoraj, z urwanym kablem :wink:Obrazek
Awatar użytkownika
jaskiniowiec
Administrator
Kontakt:

Teraz chyba lepiej. Jeśli tylko odległość między magnesem a UWSem będzie wystarczająca, będzie dobrze. Wystarczająca, to około 20cm, ale tak naprawdę, to trzeba sprawdzić.
Gość

Myśle że będzie ponad 20 a jeśli nawet nie to zainstaluję go w części silnikowej, odizolowany termicznie oczywiście ; )
ODPOWIEDZ