Skromne przywitanie

Jesteś nowy? - przedstaw się...
ReNe
Nowy

Skromne przywitanie

Post autor: ReNe »

Witam wszystkich

Mam na imie Lukasz i z zawodu jestem lektorem i tlumaczem jezyka angielskiego. Od bardzo dawna interesuje sie rozwojem techniki kosmicznej oraz staram sie zwiekszac swoja wiedze o dotyczasowych osiagnieciach czlowieka w kosmosie. Czytam literature ( Hawking np.) ogladam programy i staram sie zrozumiec gdzie jestesmy i co robimy na tej planecie. Staram sie tez zaszczepic u innych a juz szczegolnie moich zanjomych pasje odkrywania wszechswiata co odziwo idzie mozolnie gdyz wiekszosc ludzi jakos nie bardzo jest zainteresowana. Staram sie w ten sposob przypomniec innym ze nie zyjemy na plaskiej powierzchni a te niebieskie u gory kiedys sie konczy hehe.

Pewnie zastanawiac sie co robi tutaj ktos z humanistycznym wyksztalceniem kto nie mam wiekszego pojecia na temat projektowania czy tez konsturowania. Jestem tu gdyz mam zaszczyt i przyjemnosc uczenia jezyka angielskiego jednego z czlonkow PTR z ktorym od czasu do czasu rozmawialem na temat kosmosu, techniki czy wyzwan jakie stoja przed czlowiekiem jezeli chce jako gatunek rozprzestrzenic sie poza swoja planete. Niekiedy nasze rozmowy pojawialy sie podczas lekcji co na pewno nie cieszylo wszystkich uczestnikow moich zajec hehe. Po pewnym czasie dowiedzialem sie od tej osoby o PTR i szczena opadla mi do poglogi za sa ludzie w polsce ktorzy mysla podobnie do mnie a nie koniecznie zajmoja sie tymi sprawami zawodowo.

Po dluzszej rozmowie na temat PTR i przeczytaniu statutu postanowilem ze sproboje wam jakos pomoc czy to w postaci finansowej czy moze tlumczenia jakiegos tekstu ktory moze sie przydac. W planach mam tez probe konstrukcji wlasnej rakiety oczywiscie na poczatku pod okiem specjalisty. Mam nadzieje ze dzialalnoscia tutaj i samamu ziwkekszajac swojej wiedzy uda mi sie zaszczepic pasje odkrywania tajemnic wszechswiata u mojej corki ktora na chwile obecna ma 3,5 roku.

Wiem iz biore sie z motyka na slonce gdyz nigdy w zyciu nie mialem stycznosci z konstruowaniem takich rzeczy ale szczerze mowie ze bardzo chialbym sie nauczyc. Mysle takze ze PTR i spolecznosc wokol tej organizacji to poczatek czegos wiekszego co mnie interesuje i chyba warto byc czescia tego.

Bardzo chce was wspierac i mam nadzieje ze jakos mi sie to uda!

Dziekuje jeszcze raz wszystkim za uwage =]

PS

Wszelkie rady dla poczatkujacych mile widziane =]
Awatar użytkownika
rafciodz

Re: Skromne przywitanie

Post autor: rafciodz »

Cześć,
Nie jesteś jedyną osobą w okolicach PTR co nie buduje rakiet. To wiem na pewno. Technika rakietowa jest bardzo rozległą dziedziną i miejsca jest dla każdego. Bardzo się cieszymy, że zdecydowałeś się przyłączyć do naszej społeczności.
Czeka Cię spore wyzwanie i nieziemska przygoda.
Co do zdobywania wiedzy z budowy modeli. Najlepszym przewodnikiem będzie osoba, która powiedziała Ci o nas, ma ona zapewne forum w paluszku.
Ponadto, jest cały dział dla początkujących, gdzie jest o literaturze, programach przydatnych do budowy rakiet i przykładowych tutorialach naszych mistrzów budowy.
Technika rakietowa to poszukiwanie wiedzy, rozwiązań i rozwiązywanie problemów - musisz być wytrwały, tego też oczekujemy od każdego kandydata. Wszystko czego potrzebujesz jest na tym forum.
Witamy na pokładzie.
Free Your Mind
Awatar użytkownika
PIOTR
PROFI

Post autor: PIOTR »

O, jak miło. Witam kolegę :)
to the open space
ReNe
Nowy

Dziekuje za slowa wsparcia :)
Erich
Podniebny Filmowiec
Podniebny Filmowiec

Post autor: Erich »

Każdy człowiek renesansu przyda się w technice rakietowej :) witamy :)
ReNe
Nowy

Chcialbym oglosic ze zlozylem podanie do PTR. Wiem ze swoja wiedza techniczna nie moge wam pomoc ale mam nadzieje ze moje umiejetnosci jezykowe beda wam przydatne ( oczywiscie jezeli moje podanie zostanie rozpatrzone pozytywnie).

Mam nadzieje ze z czasem bede przydatny takze w innych dziedzinach, kto wie moze kiedys bede mogl was wspierac w informowaniu mlodego pokolenia o tym jak wazne jest odkrywanie kosmosu i rozwoj technologii kosmicznej.

Na pewno mozecie na mnie liczyc i bede staral sie tam pomagac gdzie tylko bedzie to mozliwe
ODPOWIEDZ