Projektując rakietę.

Piszemy tylko o własnych konstrukcjach modeli - ale nie o silnikach!
Awatar użytkownika
Tofifi
PROFI

Projektując rakietę.

Post autor: Tofifi »

Dziś namyśliłem się rozdziewiczyć z SpaceCAD 4. Nie ukrywam że angielski słaby, ale wspieram się translatorem.

Mimo to nie bardzo wiem jak go obsługiwać i do czego dojdę...

Pracę zaczynam od:
Items:
Add Nose Cone
Wybieram kolorek czerwony,
w okienko "Lenght" wpisuję wartość 240mm,
w okienko "Diameter" wpisuję wartość 72mm.
w okienko "Shape" - Parabolic

(Mam głowicę od Piotra, która ma właśnie wymiary 240 - od czubka do podstawy nie wliczając podtoczenia oraz średnica 72mm)

W okienku Schoulder (optional) - "lenght" mam wpisane 0mm, nie wiem co to za wartość.
w okienku "dia" - mam 70
Domyślam się tylko że to są wymiary "podtoczenia" u podstawy głowicy czyli ta część którą się wsuwa w korpus rakiety.
Naciskam Apply i potem Ok.

Następnie:
Add Bodytube.
W okienku "Lenght" wpisuję - no właśnie nie mam pojęcia ile no ale zakładamy 1800mm.

Następnie klikam zakładkę "Engines" - nie wiem co tu ustawiać skoro silnik robię sam.
Na razie odpuszczam, i klikam "Fins".... no i w zaszadzie znowu to samo nie mam pojęcia jakie wybrać profile i wymiary....
Jak dobrać stateczniki?
Na razie strzelam w takie parametry:
Fin type - 3 od lewej
w okienko A 250mm, B 80mm C 150mm

Pytanie co wstawiać w pola:
Throught The Wall Fin mount (optional)
Na razie pozostawiam zero w każdym oknie.

Kolejna zakładka;
Launch Lug - z tłumaczeniem ciężko ale stawiam że to jest stopień?/luk załadunkowy?

Oto co mi wyszło:
Obrazek

Obrazek
ReNe
Nowy

Re: Projektując rakietę.

Post autor: ReNe »

Nie wiem czy moge pomoc ale mam pytanie

Czemu twoj launch weight ( waga przy starcie) i empty weight sa takie same :P ?
Awatar użytkownika
Tofifi
PROFI

hehe zapewne dla tego, że nie dodałem silnika, spadochronu itp. na razie to sama skorupa
Paweł

Post autor: Paweł »

Czemu twoj launch weight ( waga przy starcie) i empty weight sa takie same :razz: ?
Różnica pomiedzy launch w. a empty w. to masa paliwa. Nie ma SR to nie ma paliwa, nie ma paliwa to nie ma różnicy.
Launch lug to jest zaczep startowy.
Awatar użytkownika
Tofifi
PROFI

znaczy się ta rura którą jest do prowadnicy z wyrzutni?

Wiesz może jak wstawić silnik "własny" ?
Paweł

Post autor: Paweł »

znaczy się ta rura którą jest do prowadnicy z wyrzutni?
Nie bardzo rozumiem. Chodzi o rurkę, zwykle krótką i wąską, równolegle przymocowana do kadłuba rakiety, przez którą przechodzi pręt pochodzący od wyrzutni prętowej.

Jeśli chcesz zastosować swój SR musisz wejść w 'spacecad engine datebase' i dodać tam swój silnik. Mi czasem to nie działa, ale można też edytować SR już będą cy na liście.
Awatar użytkownika
Tofifi
PROFI

No czyli dobrze się rozumiemy. Prowadnica dla pręta wyrzutni.
Co do SpaceCadview;
Naciskam new Engine, pozostawiam uknow, niżej wpisuję "mój silnik" niżej nie wpisuję nic - nie ma opuźnienia.
Następnie wymiary i masy.
380mm
40mm
947 (gr) czyli pełen silnik
600 (gr) silnik bez paliwa.
Po prawej na pozycji "0" wpisuję pod t/s - 0,971 pod F/N 504

Niby tyle więc naciskam save i nic się nie dzieje... to jest ten błąd? bo normalnie okienko powinno się zamknąć a na liście silników powinna być nowa pozycja.

Troszkę się pobawiłem i bardziej dopracowałem model. tym razem uwzględniając wagi poszczególnych części dzidy.
Problem w tym, że tylko silnik mi dalej nie leży, dałem więc Aerotecha o parametrach zbliżonych do moich założeń.
Masa jest podoba.
Obrazek
Obrazek
Widać że środek parcia i ciężkości przesunęły się ku silnikowi ale czy są prawidłowo ustawione?
Awatar użytkownika
PIOTR
PROFI

Post autor: PIOTR »

1. Masz chyba wstawioną głowicę paraboliczną a powinna być ostrołukowa - ogive. Zmieni się położenie CP
2. Jeżeli wstawiłeś podobny silnik - wystarczy. Nie masz wręg, stateczników i całego wnętrza. To wszystko mam masę - nie zaprojektujesz wszystkiego idealnie. Położenie CG można w modelu regulować - będziesz korygował podczas budowy.
3. Przy tej wielkości modelu wyrzutnia prętowa raczej się nie nadaje. Przelotkę trzeba zmienić na 2 suwaki do wyrzutni szynowej.
to the open space
Awatar użytkownika
Tofifi
PROFI

1)No właśnie według rysunku to co mam to ma zaokrąglony wierzchołek a nie ostry. Ok więc zmienię na ostrosłup.
2)Wręg nie ma, ale stateczniki są :mrgreen:
3)A możesz wytłumaczyć dla czego nie? Zawsze można dać 2 przelotki. Chodzi o to, że potrzebna by była bardzo wysoka wyrzutnia? Czy chodzi o to, że pręt będzie nie wystarczająco sztywny?
Awatar użytkownika
PIOTR
PROFI

Post autor: PIOTR »

Napisałem "raczej".
Chodzi mi o sztywności wyrzutni, która zależy od materiału, średnicy i długości. Długość od przewidywanej prędkości zejścia. Prędkość zejścia od masy startowej rakiety i ciągu początkowego silnika.
to the open space
ODPOWIEDZ