Спецназ by Tofifi

Piszemy tylko o własnych konstrukcjach modeli - ale nie o silnikach!
Awatar użytkownika
Tofifi
PROFI

Спецназ by Tofifi

Post autor: Tofifi »

Cześć. Tak jak obiecałem kilka dni temu, zamieszczam fotorelację z mojej kolejnej budowy rakiety.

Jest to mój drugi model, jaki wykonuję.
Pierwszym był "Trubo-Ptyś" którego oblatałem przed Toruniem i w trakcie samej imprezy. Niestety obecnie można o nim mówić tylko w czasie przeszłym, nie mniej jednak jest w planach kolejna wersja o tej samej nazwie :mrgreen:

Założenie nowego projektu "Спецназ" (nawiązanie do elitarnej rosyjskiej jednostki) było zbudowanie rakiety modułowej, w której można było by dowolnie konfigurować poszczególne elementy korpusu tak aby można było ją przystosowywać do np, ciężaru ładunku, mocy silników, osiągnięcia założonego pułapu itp.

Bazować będę na średnicy 122mm, i głowicy od pana prezesa :grin:, a wysokość około 2m. Ciężar wersji podstawowej chciałbym ograniczyć do 5kg - czy się uda dowiemy się na koniec relacji. Dodać trzeba, że ta oto rakieta będzie posiadać Altimax-a który odczyta wysokość i wyzwoli 2 spadochrony, a także zostanie nagrany film z pokładu.

No to do dzieła:

Fotka mojego stanowiska pracy:
Obrazek

Na pierwszy ogień poszła budowa prasy... No może nie tyle prasy co zacisku pomagającego podczas laminowania.

Do tego celu użyłem resztek płyt meblowej jakie miałem w garażu.
Obrazek
Przy pomocy kątownika wyznaczyłem miejsca pod 4 otwory na śruby 10cm.

Następnie troszkę perswazji przy pomocy wiertarki stołowej i po kilku chwilkach miałem już 4 otwory.
Obrazek

Aby podkładki się nie gubiły i zawsze był na miejscu postanowiłem je przykleić na stałe do płyty klejem uprzednio odtłuszczając ją specyfikiem o jakże egzotycznym smaku.... :mrgreen: (nie pytajcie skąd wiem jak smakuje :twisted: )
Obrazek

30minut i "prasa" do laminowania gotowa :grin:

Obrazek
Nie dbałem zbytnio o wygląd czy wykończenie, ponieważ z założenia ma to być urządzenie które ma prawo się pobrudzić czy zakleić żywicą. W poniedziałek co najwyżej dodam do ostatniej płyty uchwyt aby wygodniej było ją przenosić.

Ok, praskę już mamy, czas na stateczniki.
Jako materiał wykorzystałem balsę 5mm - tak jak w statecznikach od Turbo - Ptysia. Cenię sobie bardzo te drewno ponieważ jest lekkie łatwo dostępne i co najważniejsze przyjemne w obróbce - da się pociąć nożem do tapet, i bardzo łatwo szlifować.

Deski balsowe o wymiarach 1000*100mm dobrałem tak aby odległość między słojami była w miarę jednorodna.
(koszt 4 takich to 34zl)
Obrazek

Oczywiście są za wąskie jak na moje potrzeby więc przy pomocy kleju cyjano-akrylowego "Bond" połączyłem 2 sztuki najpierw punktowo a potem po całej długość.
Obrazek

Następnie 1 deskę podzieliłem dokładnie na pół, dzięki czemu uzyskałem 2 deski o wymiarach 1000*50mm. Postąpiłem tak dla tego, że chciałem aby kolejna warstwa desek stworzyła "zakładkę".
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Kolejnym etapem było wyrysowanie samych stateczników. Jako, że balsa średnio nadaje się do kreślenia a ilość materiału miała tylko mały zapas miejsca, postanowiłem wyciąć sobie szablon pomocniczy którym to można w bardzo szybki sposób sprawdzić czy na pewno się zmieścimy z 4 lotkami.
Szablon został wycięty z okładki od tekturowej teczki na dokumenty.

Obrazek
Oczywiście samo ułożenie szablonu nie mogło być przypadkowe - krawędź natarcia musi być równoległa do słoi w balsie.

Przy wycinaniu polecam często łamać ostrze ponieważ szybko się tępi, a samo cięcie wykonywać kila razy - jest to lżejsze niż gdyby próbować przeciąć za raz 1cm drewna :mrgreen:.
Obrazek
Pomocna okazuje się również poziomica i ścisk.
Na tym etapie nie specjalnie przejmuję się prepozycją cięcia czy samego odrysowania od szablonu - owszem im dokładniej to zrobimy tym mniej czeka nas szlifowania, jednak i tak nas ono nie minie.

A oto i same stateczniki :mrgreen: o ile określenie "łopaty" nie jest lepsze.
Obrazek

No i najnudniejsza część prac na dziś czyli szlifowanko :smile: .
Obrazek

W poniedziałek dalsza część relacji. :cool:
Erich
Podniebny Filmowiec
Podniebny Filmowiec

Re: Спецназ by Tofifi

Post autor: Erich »

Stary, git majonez ;) 2 m, 122 fi - chyba następny ptyś będzie się pisał do księgi rekordów guinnessa ;)

i chyba będzie trochę przypominał Prezesowago Meteora :mrgreen:
Awatar użytkownika
ArturroKRK
Podniebny Filmowiec
Podniebny Filmowiec

Post autor: ArturroKRK »

5kg to straszna masa :) Na jakim silniku planujesz odpalać Спецназ ?

PS. pozazdrościć stanowiska pracy :) Moim stanowiskiem pracy jest biurko przy komputerze w moim pokoju i podłoga :D
Awatar użytkownika
PIOTR
PROFI

Post autor: PIOTR »

:) dobrze, dobrze rodzina kalibru 122 rośnie
to the open space
Awatar użytkownika
Tofifi
PROFI

tatuś się odezwał :mrgreen:

PS. Jako że na weekend wpadł młodszy brat, pomaga mi wykonać elektornikę pod altimaxa - płytka drukowana podczas trawienia.
Według mnie i brata dużo solidniejsze niż lutowanie do samych pinów wystających na 1mm z płytki :grin:
(nie żebym negował sposób Paula)

Obrazek

(to ta mnejsza po prawej stronie ofkorsik :mrgreen: )

A tutaj już polutowane i przymocowane do płytki w której zostały wywiercone 2 otwory przez które zostanie przykręcona do łoża na elektronikę :smile:
Obrazek
Awatar użytkownika
Tofifi
PROFI

Ok, kilka fotek z szlifowanka :roll:

Przygotowanie "noży" - szlifowanie stateczników tak aby lepiej "przecinały" powietrze
Obrazek
Obrazek

I tutaj uwaga:
krawędź natarcia nie jest pofalowana - po prostu drewno w tym miejscu jest tak cienkie że ugina się jak kartka, ale to nic, bo przecież będzie laminowana.
Obrazek

Zdecydowałem się że krawędzie boczne też będą zaostrzone - tak jak te po lewej
Obrazek
Awatar użytkownika
PIOTR
PROFI

Pofalowana krawędź natarcia jest niestety wadą. Wynika z samej balsy bo zawsze ma miękkie i twarde słoje. Dlatego dwie warstwy przekładam tkaniną szklaną, która usztywnia kanapkę. Najlepsza byłaby oczywiście węglowa: po sklejeniu widać dodatkowo czarny rdzeń, łatwiej szlifować. Przy stosowaniu szkła barwimy tkaninę lub klejone powierzchnie balsy czarnym lakierem.
to the open space
Fatum
Nowy

Post autor: Fatum »

Nie miałeś przypadkiem w Ptysiu podobnego kształtu stateczników? Jakieś takie już widziałam...
I jakoś aż uwierzyć nie mogę, że przemogłeś się i zeszlifowałeś sam stateczniki :D
Awatar użytkownika
Tofifi
PROFI

W Turbo-Ptysiu były w kształcie trapezu.
Oszlifowanie to nic, zrobienie "noży" to masakra..., tak jak Piotr zauważył, musiałem poprawić krawędzie "zatępiając" je, dzięki czemu znowu są sztywne.
Za sobą mam laminowanie pierwszych 2 stgateczników - masakra :twisted: jutro następne dwa.
Awatar użytkownika
PIOTR
PROFI

halo, gdzie jest cd tej wyrafinowanej konstrukcji ?
to the open space
ODPOWIEDZ