AIM-120A Amraam 1:5

Piszemy tylko o własnych konstrukcjach modeli - ale nie o silnikach!
Skiba

AIM-120A Amraam 1:5

Post autor: Skiba »

Witam.
Od wakacji sklecałem sobie rakietę redukcyjną. Na początku myślałem że poleci, więc może jeszcze uda mi się ją wystarczająco przerobić :roll: Ale o tym potem.
Wykonanie z standardowych materiałów- tylko troszkę się do pracy przyłożyłem.
Skrótem:
Stateczniki: balsa 1,5mm laminowana z obu stron, przyklejone cyjanoakrylem i wzmacniane żywicą.
Głowica: depron (styroduru brak) zagruntowany własnoręcznie zmieszaną szpachlówką (gips i wikol) ponieważ bałem się że normalna szpachla epoksydowa by mi wyżarła piankę. Potem ładnie wytoczona za pomocą wiertarki i zalaminowana. Oś to drut.
Talia: Sklejona z balsy, wyszpachlowana i laminowana. Przyklejona do wypalonego ROS-a.
Korpus: dzielony na dwie części (na zdjęciach miejsce rozdzielenia zaznaczone ciemną linią). Sklejony własnoręcznie i własnoręcznie wyszpachlowany. Widać to po jego barwie :roll: Parokrotnie lakierowany.
Wagi nie podaję, bo nie zwracałem na nią uwagi. Chyba że to cudo będzie latać to go odchudzę, bo jest taka możliwość.
Wymiary wykonane z dokładnością do 1-2mm.
W najbliższym czasię będzie wykonana porządna podstawka z miejscem na krótki opis :wink:

Plany z których korzystałem (podstawa do wykonania rysunku technicznego, oczywiście dysponuję materiałem fotograficznym którego użyję przy dalszych pracach):
Obrazek

Rakieta w całej okazałości:
Obrazek
Obrazek
To coś pomarańczowego na czubku to plastelina ponieważ nie chciało mi się już szpachlować :lol: a do małych nierówności nada się równie dobrze.

Zamierzam pomalować ją tak jak na tym zdjęciu:
Obrazek

A miałbym jeszcze pytanie do wyjadaczy. Czy mimo talii uda się puścić rakietę na ROS-ie? Oto fotka (chodzi mi głównie o to czy średnica talii nie będzie przeszkadzać, nie zmieni impulsu czy ciągu. Dysza zatkana pomarańczową plasteliną):
Obrazek

Model nie potrzebuje zbyt wielu przeróbek. Trzeba dorobić tylko "bebechy" (spadochron, olinowanie itp.) jeżeli ma latać. Projekt w Space Cadzie zrobiłem już dawno, wszystko powinno się zgadzać. Prócz kształtu tylnych stateczników, ale to szczegół :grin: .
Obrazek

A co do malowania. Jeszcze pomaluję jedną warstwą lakieru poliuretanowego i psiknę podkładem. I miałbym pytanie: Jaki polecacie MATOWY szary lakier o podobnym odcieniu co rakieta dwa zdjęcia wyżej? Jak nie będziecie wiedzieli to jak w ostateczności zmatowić lakier :roll: ?
Jakie polecacie folie samoprzylepne na kalkomanie
(wbrew pozorom napisy nie ograniczają się do AIM-120A na przodzie kadłuba)? Jezeli chodzi o te niebieskie paski to znalazłem taśmę izolacyjną o identycznym kolorze co wymagany :razz: .
Wszelkie komentarze, pomoc i krytyka mile widziane.
Pozdrawiam.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w pisania postu. Nie może on służyć przeciwko niemu w żadym innym następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny.
Awatar użytkownika
Tofifi
PROFI

Re: AIM-120A Amraam 1:5

Post autor: Tofifi »

Co do tali, to trochę nie rozumiem, czemy została przyklejona do zużyutego rosa.
Podejrzewam, że gazy mogą znacznie uszkodzić Ci tą talię.
Co do lakieru to poszukaj, spray szary firmy śnieżka, kolor srebrny mat, jego odcień będzie pasować idealnie.
Skiba

Talię wkleiłem na silniku ponieważ nie chciałem sklejać kosza, a waga Rosa daje przeciwwagę dla dość ciężkiej głowicy.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w pisania postu. Nie może on służyć przeciwko niemu w żadym innym następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny.
Awatar użytkownika
Tofifi
PROFI

Post autor: Tofifi »

Nadal tylko nie rozumiem, po co Ci talia przyklejona do wypalonego rosa...
Skoro nad talią już jest wypalony ros to gdzie włożysz silnik??
Skiba

Mogę ROS-a wyjąć wraz z talią. Ros wchodzi na wcisk. Talia jest do wypalonego silnika przyklejona cyjanoakrylem. Wyjmę, wymienię, przykleję talię żywica i gotowe.
ODPOWIEDZ