Od wakacji sklecałem sobie rakietę redukcyjną. Na początku myślałem że poleci, więc może jeszcze uda mi się ją wystarczająco przerobić
Wykonanie z standardowych materiałów- tylko troszkę się do pracy przyłożyłem.
Skrótem:
Stateczniki: balsa 1,5mm laminowana z obu stron, przyklejone cyjanoakrylem i wzmacniane żywicą.
Głowica: depron (styroduru brak) zagruntowany własnoręcznie zmieszaną szpachlówką (gips i wikol) ponieważ bałem się że normalna szpachla epoksydowa by mi wyżarła piankę. Potem ładnie wytoczona za pomocą wiertarki i zalaminowana. Oś to drut.
Talia: Sklejona z balsy, wyszpachlowana i laminowana. Przyklejona do wypalonego ROS-a.
Korpus: dzielony na dwie części (na zdjęciach miejsce rozdzielenia zaznaczone ciemną linią). Sklejony własnoręcznie i własnoręcznie wyszpachlowany. Widać to po jego barwie
Wagi nie podaję, bo nie zwracałem na nią uwagi. Chyba że to cudo będzie latać to go odchudzę, bo jest taka możliwość.
Wymiary wykonane z dokładnością do 1-2mm.
W najbliższym czasię będzie wykonana porządna podstawka z miejscem na krótki opis
Plany z których korzystałem (podstawa do wykonania rysunku technicznego, oczywiście dysponuję materiałem fotograficznym którego użyję przy dalszych pracach):

Rakieta w całej okazałości:

To coś pomarańczowego na czubku to plastelina ponieważ nie chciało mi się już szpachlować
Zamierzam pomalować ją tak jak na tym zdjęciu:

A miałbym jeszcze pytanie do wyjadaczy. Czy mimo talii uda się puścić rakietę na ROS-ie? Oto fotka (chodzi mi głównie o to czy średnica talii nie będzie przeszkadzać, nie zmieni impulsu czy ciągu. Dysza zatkana pomarańczową plasteliną):

Model nie potrzebuje zbyt wielu przeróbek. Trzeba dorobić tylko "bebechy" (spadochron, olinowanie itp.) jeżeli ma latać. Projekt w Space Cadzie zrobiłem już dawno, wszystko powinno się zgadzać. Prócz kształtu tylnych stateczników, ale to szczegół

A co do malowania. Jeszcze pomaluję jedną warstwą lakieru poliuretanowego i psiknę podkładem. I miałbym pytanie: Jaki polecacie MATOWY szary lakier o podobnym odcieniu co rakieta dwa zdjęcia wyżej? Jak nie będziecie wiedzieli to jak w ostateczności zmatowić lakier
Jakie polecacie folie samoprzylepne na kalkomanie (wbrew pozorom napisy nie ograniczają się do AIM-120A na przodzie kadłuba)? Jezeli chodzi o te niebieskie paski to znalazłem taśmę izolacyjną o identycznym kolorze co wymagany
Wszelkie komentarze, pomoc i krytyka mile widziane.
Pozdrawiam.