mocowanie dyszy na gwint
mocowanie dyszy na gwint
Witam jak pisałem w moim ostatnim poście jestem w posiadaniu rurki podsiodełkowej ( sztycy) z aluminium 6600 . Planuje wykonać z niej silnik na karmelek . Wymiary rurki średnica zewnęczna 26 mm, wewnęczna 24 mm, długość 240 mm . Mój pomysł na mocowanie dyszy i zatyczki to gwint drobnozwojny na długości 15 mm plus nakrętki kontrujące wysokości 2 mm. Dysza i zatyczka stal nierdzewka. I teraz pytanie do tęgich głów czy takie połączenie zda rezultat? Z góry dziękuje za odpowiedzi.
- jaskiniowiec
- Administrator
- Kontakt:
Re: mocowanie dyszy na gwint
Tęga głowa to może nie jestem, ale to co napisałeś bezproblemowo powinno wytrzymać. Dlaczego? Nie masz za dużej średnicy silnika, więc parcie na zatyczkę czy dysze nie będzie jakieś masakryczne.
Następna NIEtęga głowa się wypowie.
...
Zatyczka i dysza wytrzyma jak pisze przedmówca. To znaczy przeżyje nieruszona ale nie koniecznie na swoim miejscu.
Co mam na myśli?
Ano to, że rurka jak piszesz ma 24x26mm a to oznacza, że grubość ścianki to 1mm !
Jeśliby chcieć w niej "wyrżnąć" gwint to dla takiej wewnętrznej średnicy mógłby to być teoretycznie:
M26x1,5 - ale w rowkach średnica będzie 25,6-25,9mm czyli ze ścianki zostanie jedynie 0,4-0,1mm !! (teoretycznie bo raczej niewykonalne)
Inne to nie drobnozwojowe calowe:
3/4" BSP - rowek 26,1-26,4mm czyli niemożliwe dla Twojej rurki
3/4"NPT - rowek 26,3-26,7mm czyli j/w
W praktyce, jeżeli już koniecznie na tej rurce, to szedłbym w kierunku wytoczenia rowka (np. głębokości 0,4mm) wewnątrz dla zegera blokującego, a zatyczkę i dyszę spasowałbym do średnicy wewn, wytoczył w nich rowek (najlepiej po 2) na oring uszczelniający.
Zależnie od przewidywanego ciśnienia to miałoby szansę na przeżycie w całości. Z gwintem blado to widzę.
Tak jak mówili Tobie inni w osobnym wątku. Kombinujesz z częściami metalowymi. A to już nie przelewki. Owszem są bardziej wytrzymałe, ale z uwagi właśnie na bezpieczeństwo należy wziąć większe poprawki na wszystko.
Może przemyśl tę rurkę jeszcze raz
pozdrawiam
Przemo
Zatyczka i dysza wytrzyma jak pisze przedmówca. To znaczy przeżyje nieruszona ale nie koniecznie na swoim miejscu.
Co mam na myśli?
Ano to, że rurka jak piszesz ma 24x26mm a to oznacza, że grubość ścianki to 1mm !
Jeśliby chcieć w niej "wyrżnąć" gwint to dla takiej wewnętrznej średnicy mógłby to być teoretycznie:
M26x1,5 - ale w rowkach średnica będzie 25,6-25,9mm czyli ze ścianki zostanie jedynie 0,4-0,1mm !! (teoretycznie bo raczej niewykonalne)
Inne to nie drobnozwojowe calowe:
3/4" BSP - rowek 26,1-26,4mm czyli niemożliwe dla Twojej rurki
3/4"NPT - rowek 26,3-26,7mm czyli j/w
W praktyce, jeżeli już koniecznie na tej rurce, to szedłbym w kierunku wytoczenia rowka (np. głębokości 0,4mm) wewnątrz dla zegera blokującego, a zatyczkę i dyszę spasowałbym do średnicy wewn, wytoczył w nich rowek (najlepiej po 2) na oring uszczelniający.
Zależnie od przewidywanego ciśnienia to miałoby szansę na przeżycie w całości. Z gwintem blado to widzę.
Tak jak mówili Tobie inni w osobnym wątku. Kombinujesz z częściami metalowymi. A to już nie przelewki. Owszem są bardziej wytrzymałe, ale z uwagi właśnie na bezpieczeństwo należy wziąć większe poprawki na wszystko.
Może przemyśl tę rurkę jeszcze raz
pozdrawiam
Przemo
26-24=1 ?
(26-24) / 2 = 1 !
24 i 26 są średnicami
24 i 26 są średnicami
a no tak, 
Witam mam silnik w którym dysza jest mocowana na gwint i podobnie chcialem aby ścianka miałaokolo 1mm ,ale tokaż powiedzial że musi miec przynajmniej 2,5 mm więc raczej tego nie da się zrobić lepiej bd na pierścień
Nie sądze abyś musiał stosować nakrętki kontrujące ponieważ ciśnienie samo dociśnie dysze do gwintu
Nie sądze abyś musiał stosować nakrętki kontrujące ponieważ ciśnienie samo dociśnie dysze do gwintu
"Gdy nie wiesz, do którego portu płyniesz, żaden wiatr nie jest dobry." Seneka Młodszy
Witam ponownie na początek chcę wyjaśnić że określenie "tęgie głowy" było użyte jako szacunek dla tych którzy o rakietach wiedzą o wile więcej niż ja. Teraz dróga sprawa w moim opisie rurki wkradł się błąd zamiast średnicy zewnęcznej 26 mm powinno być 29,8mm,i trzecia sprawa nie używam i nie używałem nigdy korpusów metalowych gdyż wiem czym to grozi a co do dyszy z tego co wiem aluminium jako dysza się nie sprawdza.To na razie wszystko.
Przepraszam a to nie jest metalowe?el diablo pisze:.... rurki podsiodełkowej ( sztycy) z aluminium 6600....
Jesli 29,8 to szansa na gwint jest. Np. 26x1,5
Nakrętki faktycznie nie trzeba po dokręcaniu każdorazowym dyszy.
P.S. Zwróć proszę uwagę na naszą rodzimą, polską pisownię jak piszesz.
Za ortografie przepraszam i mam jeszcze jedno pytanie , skoro zimering mocuje dyszę po obwodzie ale tylko w jednym punkcie a gwint na większej powierzchni bocznej to dlaczego gwint jest gorszy.