Książka dobra, przekrojowa, nie znam innej polskiej o tej tematyce.
Przyznam, że gdy ją czytałem (dostałem od wujka) nie wniosła ona już nic specjalnie nowego do mojej wiedzy, przedtem przez rok czy dwa informacje znajdowałem mozolnie rozproszone w necie na setce różnych stron i forów anglojęzycznych. Tu miałem większość technicznej części wiedzy w jednej książce, po polsku, z wzorami i wykresami. Fajnie
Niekoniecznie przydatna dla początkujących modelarzy, nie będzie tam jak topić karmelka czy robić dysze z cementu, ale dla tych ktorzy pragną zrozumieć ogólną budowę silników rakietowych i teorię z tym związaną - myślę że cenna.
Matematyka (a raczej fizyka) - np. przepływu gazów przez dysze - przydatna IMO dobrze choć raz się w to wgryźć i zrozumieć, niekoniecznie wzorami - same wykresy wyjaśniają bardzo wiele. Znajomość teorii pozwala tworzyć doskonalesze konstrukcje, bardzo też zmniejsza liczbę prób niezbędnych do uzyskania działającego silnika czy rakiety
Przyznam że drogą czysto praktyczną za pomocą samych prób i błędów też można uzyskać działające i bardzo niezawodne silniki, ale dla mnie byłaby to nawet nie połowa satysfakcji... osobiście chce rozumieć co się dzieje, jak wszystko działa, gdzie można coś poprawić, zoptymalizować, a nie tylko uzyskać dzialający produkt