.

Piszemy tylko o własnych konstrukcjach modeli - ale nie o silnikach!
Pigła

.

Post autor: Pigła »

.
Ostatnio zmieniony czwartek, 31 paź 2024, 12:41 przez Pigła, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
jaskiniowiec
Administrator
Kontakt:

Post autor: jaskiniowiec »

No to życzę tych 500 metrów.
Pigła

.

.
Ostatnio zmieniony czwartek, 31 paź 2024, 12:42 przez Pigła, łącznie zmieniany 1 raz.
..:::DAX:::..

Post autor: ..:::DAX:::.. »

Na jakiej zasadzie określasz wysokość lotu i jak nastąpił zapłon silnika?
Pigła

.

.
Ostatnio zmieniony czwartek, 31 paź 2024, 12:42 przez Pigła, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
KSard
Supersonic PROFI
Kontakt:

Post autor: KSard »

cześć

Myślę, że mimo wszystko powinieneś zastosować zapłon elektryczny. To zupełnie zmienia postać rzeczy.

Wiem, że to ceregiele no ale ... jeśli chcesz osiągać takie wysokości na 100 gramach paliwa z dyszą drewnianą nie masz wyjścia. :D
Pigła

.

.
Awatar użytkownika
jaskiniowiec
Administrator
Kontakt:

Post autor: jaskiniowiec »

Ale oderwało sie od ziemi. :) Próbuj dalej.
Pigła

.

.
Awatar użytkownika
robercik
Supersonic PROFI
Kontakt:

Post autor: robercik »

Coś tu kolego za bardzo kombinujecie. 57 zapałek :?: ja bym się bał po prostu. Karmelek jest paliwem niezwykle łatwozapalnym, 4 zapałki i w zupełności wystarczy. Przy masie startowej 400g przy silniku na 80g karmelka rakieta powinna zniknąć z oczu.

Drewniana dysza :?: Naprawdę zrezygnowałbym z tego, sam widzisz że zamiast SR wyszła świeca dymna. Dysza drewniana niszczy się na tychmiast po starcie a potem to już tylko dymi. Jak sądzę uzyskałeś ze 20s impulsu właściwego zamiast 120s które można spokojnie uzyskać w silniku PCV z dyszą na cx5 i podkładce metalowej gdy zapalisz silnik elektrycznie. Oczywiście rób jak chcesz ale chociaż zrezygnuj z tego drewna na dyszę :wink: Degresywne spalanie uzyskasz krótszym blokiem beates, niestety poniżej pewnego zacisku karmelek dramatycznie traci na impulsie i w ten sposób nie zrobisz silnika marszowego.

Moje życzenie świąteczne dla Ciebie to udany SRek do Twoich modeli

pzdr
ODPOWIEDZ