Rakieta RTP1, RTP2

Piszemy tylko o własnych konstrukcjach modeli - ale nie o silnikach!
Grafit_alpha3
Teoretyk

Post autor: Grafit_alpha3 »

Siła wypadkowa jest różnicą siły ciągu oraz siły ciężkości i oporu aerodynamicznego. Skoro ta ostatnia gwałtownie się zwiększa to tak przyśpieszenie również powinno spaść.
Awatar użytkownika
KSard
Supersonic PROFI
Kontakt:

Post autor: KSard »

Witam

Mam pytanie do Knoda odnośnie wykresów.

Jak wyznaczony został punkt zerowy na poszczególnych charakterystykach?

Pytam, ponieważ wczoraj analizowałem materiały filmowe Andrzeja, Błażeja i film z pokładu rakiety.

Na tej podstawie oceniłem moment, po którym zaczęły się kłopoty RTP2.

Wg mnie lot przebiegał bez zakłóceń do 2,7 sek.

Potwierdzają to filmy z dość dużą precyzją.

Film z pokładu urywa się w 2.63 s,

- na filmie Andrzeja do 2.72 s. rakieta leci bez zakłóceń

- na filmie z kamery Błażeja ten czas to 2.68 s.

Jako punkt zerowy przyjąłem moment oderwania się rakiety od ziemi.
Awatar użytkownika
andżej
Supersonic PROFI
Kontakt:

Post autor: andżej »

Też siedziałem wczoraj nad filmem Błażeja i dochodze do podobnych wniosków które podważaja moje wczesniejsze przypuszczenia. Mi wyszło że lot bez zakłuceń trwał 2,76s, Rotacja 1,12s co w porównaniu z wykresami z rejestratora wskazywało by że największe wachania wykresów przypadają na okres lotu z dziwną rotacja a nie jak początkowo sądziłem na rozlecenie sie modelu. Im dłużej się w to gapię to mniej wiem. Postaram się dzisiaj zrobić zdjęcia pozostałości rakiety (dziwne obrażenia) i zrobić test rejestratora.

Pozdr
Awatar użytkownika
robercik
Supersonic PROFI
Kontakt:

Post autor: robercik »

W materiale źródłowym filmu OSZ naliczyłem 80 klatek od momentu oderwania się od ziemi co daje 2,66s - czyli zgadza się - kłopoty to 2,7s.

Według symulacji <span style="font-weight: bold">Grafit_alpha3</span> ma słuszność, za opór głównie odpowiedzialny jest kwadrat prędkości, pytanie jak bardzo skoczył Cx.

RASaero pokazuje że możliwe są skoki kilkukrotne dla kiepskich modeli.

Opór symulowany wynosił w krytycznym momencie ~ 40kg na przekrój poprzeczny rakiety. Niech Cx wzrósł nagle x2 i już mogło być zbyt wiele.

Rozmawiałem z Andrzejem o obrażeniach miejsca mocowania głowicy - nie wydaje się aby głowica mogła się wyłamać, może tak tylko wygląda na rozmazanych zdjęciach. Natomiast w miejscu łączenia członów mamy miazgę.

Dla mnie najbardziej prawdopodobne jest że najpierw rakieta złamała się np. z powodu utraty klapki a szarpnięcie urywanej liny łączącej człony rakiety dało wystarczające przeciążenie aby wypadła głowica.

Zgadzam się co do stateczników - wybite z kursu pół rakiety wpadło w korkociąg i wtedy poleciały stateczniki na które działał opór boczny.

Poczekajmy jednak na jeszcze jeden film HD, liczę że otrzymam go w weekend. Może tam coś się jeszcze nagrało.

Co do iterpretacji wyników pomiarowych umówiłem sie dzisiaj w Instytucie Lotnictwa. Mam nadzieję otrzymać także wskazówki jak to jest z tym Cx i jak powinno się go symulować.

pzdr
Awatar użytkownika
KSard
Supersonic PROFI
Kontakt:

Czyli podobnie.

A jeszcze jedno - jaką średnicę miały otwory w korpusie rakiety łączące moduł pomiarowy z otoczeniem i ile ich było?
knod
PROFI

Post autor: knod »

punkt zerowy wyznaczylem na podstawie danych zarejestrowanych z akcelerometru:

http://www.fotosik.pl/showFullSize.php? ... 7ddf79e92b

kolumna C zawiera surowe dane z rejestratora (dotycza one osi Y), kolumna D przeliczone dane na przyspieszenie (jako jednostki uzylem tu g), kolumna B czas rejestracji danych, kolumna A czas od punktu zerowego - jak widac od tego miejsca mamy oczywisty wzrost wartosci przyspieszenia (oczywiscie jak ktos chce to moze pobawic sie w odchylenia standardowe i inne operacje statystyczne w celu wyznaczenia punktu zerowego)

czas prawidlowego lotu tez mozna z danych wyznaczyc:

http://www.fotosik.pl/showFullSize.php? ... fd5f98cb58

poniej zaznaczonego wiersza wartosci przyspieszenia przestaja logicznie sie ukladac - na innych kanalach mamy podobna sytuacje a co najwazniejsze ch4 przestal rejestrowac napieciowa odpowiedz z czujnika temp.
Awatar użytkownika
KSard
Supersonic PROFI
Kontakt:

Witam

Dzięki - wszystko jasne :D

Jak widzę czas 2,775 sekundy był momentem krytycznym lotu.

Pokrywa się to z naszymi szacunkami wykonanymi na podstawie analizy filmów.

Aparatura pomiarowa była jednak bardziej precyzyjna. :wink:

Ciekaw jestem jak dla tego momentu wyglądały podstawowe parametry odczytane z urządzeń pomiarowych. Nie ukrywam, że głównie chodzi tu o prędkość. Wiem - widziałem wykresy, ale jakie konkretnie są to wartości?
knod
PROFI

Post autor: knod »

http://www.fotosik.pl/showFullSize.php? ... 80479ddc43

kolumna E - predkosc [m/s]

kolumna F - droga [m]

chetnie podesle caly rejestr z loggera tylko prosilbym na PW o emaila (stary pewnie juz nieaktualny.....)
Awatar użytkownika
KSard
Supersonic PROFI
Kontakt:

:D - teraz widzę czarno na białym - niczym niewierny Tomasz

Jak dla mnie chyba koniec spekulacji ! Prędkość dźwięku została osiągnięta - a jak pokazują dalsze wskazania, chyba nawet dużo przekroczona !

Pozostaje do rozstrzygnięcia jeszcze kwestia przyczyn katastrofy.

Klapka, czy też coś innego?

Teraz można pokusić się o oszacowanie Cx.

Jeśli można, to chętnie zapoznam się z arkuszem wyników lotu (ksard@02.pl) i jeszcze prośba do Robercika o podrzucenie charakterystyki silnika z hamowni. W wolnej chwili pobawię się z RocSim 'em i podobnie jak z Hipersonalem, spróbuję "dopasować" teorię do praktyki (ale w tym dobrym tego słowa znaczeniu :wink: ).

Wiem, że robercikowi się nie udało z wykorzystaniem jego symulatora.

Zobaczymy, co powie produkt amerykański :wink:
Awatar użytkownika
andżej
Supersonic PROFI
Kontakt:

Post autor: andżej »

Jak dla mnie dalsze wskazania nie sa wiarygodne bo mogą wskazywać nie rzeczywiste przyspieszenie a wypadkową przyspieszenia i sił odśrodkowych w niestabilnym locie

pozdr
ODPOWIEDZ