Rakieta DW-1

Piszemy tylko o własnych konstrukcjach modeli - ale nie o silnikach!
wapniak

Post autor: wapniak »

A oto i ona w całej okazałości. Waży w tej chwili 318 gr, ale brakuje już tylko systemu odzysku wraz z elektroniką. Łoże silnika już gotowe.

Parę słów o konstrukcji

korpus sandwiczowy, dwie warstwy tkaniny STR 160 gr , balsa twarda 1 mm zwinięta pod kątem 45 st, i znowu dwie warstwy tkaniny STR 160 gr. Głowica z tejże tkaniny laminowana na rdzeniu ze styroduru, grubość laminatu około 0,8 - 1 mm po zalaminowaniu styrodur częściowo wydłubany ze środka, pozostawiłem około 70 mm od czubka. Stateczniki balsa średniotwarda 4 mm szlifowana w kierunku końca lotek do gr 1 mm, obustronnie laminowana 1 warstwą STR 160 i jedną warstwą maty powierzchniowej ( tzw welon). Zywica Epidian 53 utwardzacze Z1 i TFF. Łoże silnika z balsy wyklejonej wewnątrz korpusu. Połączenia międzysegmentowe z pierścieni laminatowych z tkaniny 120 gr o grubości ścianki ok 1 mm. Stateczniki i pierścienie klejone dwuskładnikową żywicą LOCTITE 3450 A&B, wypełnienia przy stateczniku dwuskładnikową żywicą ARALDITE z OBI.

Nie chciałbym tu oberwać za reklamę, ale uważam, że najdrożej w modelarstwie kosztują eksperymenty z materiałami, dlatego staram się zaprezentować sprawdzone i dobre.

Pomalowana farbą akrylową w aerozolu, tylna część czarny mat, przód żółty połysk.

http://www.fotosik.pl/showFullSize.php? ... 3fff34672f

i jeszcze całość

http://www.fotosik.pl/showFullSize.php? ... 3d5b20025a
Awatar użytkownika
PIOTR
PROFI

Post autor: PIOTR »

Pomalowana farbą akrylową w aerozolu, tylna część czarny mat, przód żółty połysk.

Wygląda jak żądło. Ciekawe jakiej wiekości byłaby reszta owada :)

A tak serio, z czego wynika nakładana głowica na korpus rakiety?
Bullet
PROFI

Post autor: Bullet »

Można powiedzieć że nabrała kształtów i to całkiem miłych dla oka :) Czy ta farba akrylowa to przypadkiem nie jest Crafts Spray ?

Te 318g to waga samego korpusu czy z pomniejszonym silnikiem ?

W jaki sposób montowałeś stateczniki ?
wapniak

Faktycznie można skojarzyć z żądłem, nie myślałem o tym. Po prostu taką farbę miałem akurat w domu.

Poprzez odrzucenie głowicy będzie wyzwalany spadochron .
wapniak

Miło przeczytać ,że nie tylko mnie się podoba.

Farba czarna to WURTH SABESTO , a żółta to firmowa JCB, to te maszyny budowlane, producenta nie ma, bo nikt inny jej nie ma...Ale kryje bardzo fajnie.

Dość powiedzieć, że przed malowaniem model ważył 308 gr.

Waga oczywiście pustego modelu bez silnika.

Stateczniki są po prostu przyklejone do korpusu. U nasady mają 5 mm grubości, więc ma co trzymac. Poza tym ten loctite to naprawdę klej, a nie jakiś wynalazek z hipermarkietu. Mam nadzieję ,że wszystko jest dość mocne.
Awatar użytkownika
KSard
Supersonic PROFI
Kontakt:

Post autor: KSard »

Witam

Ja także jestem oczarowany :)

Widzę tu rękę nie lada fachowca.

Coraz więcej profesjonalnych modeli pojawia się na naszym forum - to bardzo dobry znak.

Teraz czekam na start!
Awatar użytkownika
PIOTR
PROFI

:shock: To oczywiste. Pytałem o co innego. Dlaczego zrobiłeś głowicę nakładaną, a nie wkładaną w rurę korpusu. Jednym słowem dlaczego wkleiłeś pierścień między stopniowy w górną część korpusu a nie w głowicę?

Znane mi rozwiązania głowic mają zaślepione dna aby wyrzucany spadochron nie wbił się w środek głowicy. Poza tym spadochron morze zaczepić przy uwalnianiu o pierścień.

Pytam z jakiego powodu zastosowałeś odwrócony układ?
wapniak

Przepraszam, że źle zrozumiałem Twoje pytanie.

Głowica aż do korpusu jest zbieżna, niewiele ale jest. Odsunięcie jej od korpusu o choćby 2 mm znacznie ułatwia jej dalszy ruch. Uznałem, że w ten sposób odrzucenie głowicy będzie pewniejsze .Wysuwający się" walec z walca" może się przekosić i utrudnić odrzucenie , a tu to ryzyko jest znacznie mniejsze.
Awatar użytkownika
PIOTR
PROFI

Zadałem pytanie ponieważ moje doświadczenia są inne od Twoich przewidywań. Model jest super i czekam jak inni na ciąg dalszy :)
ODPOWIEDZ