Rakieta RTP1, RTP2
-
Grafit_alpha3
- Teoretyk
- KSard
- Supersonic PROFI
- Kontakt:
Witam
Mam pytanie do Knoda odnośnie wykresów.
Jak wyznaczony został punkt zerowy na poszczególnych charakterystykach?
Pytam, ponieważ wczoraj analizowałem materiały filmowe Andrzeja, Błażeja i film z pokładu rakiety.
Na tej podstawie oceniłem moment, po którym zaczęły się kłopoty RTP2.
Wg mnie lot przebiegał bez zakłóceń do 2,7 sek.
Potwierdzają to filmy z dość dużą precyzją.
Film z pokładu urywa się w 2.63 s,
- na filmie Andrzeja do 2.72 s. rakieta leci bez zakłóceń
- na filmie z kamery Błażeja ten czas to 2.68 s.
Jako punkt zerowy przyjąłem moment oderwania się rakiety od ziemi.
Mam pytanie do Knoda odnośnie wykresów.
Jak wyznaczony został punkt zerowy na poszczególnych charakterystykach?
Pytam, ponieważ wczoraj analizowałem materiały filmowe Andrzeja, Błażeja i film z pokładu rakiety.
Na tej podstawie oceniłem moment, po którym zaczęły się kłopoty RTP2.
Wg mnie lot przebiegał bez zakłóceń do 2,7 sek.
Potwierdzają to filmy z dość dużą precyzją.
Film z pokładu urywa się w 2.63 s,
- na filmie Andrzeja do 2.72 s. rakieta leci bez zakłóceń
- na filmie z kamery Błażeja ten czas to 2.68 s.
Jako punkt zerowy przyjąłem moment oderwania się rakiety od ziemi.
- andżej
- Supersonic PROFI
- Kontakt:
Też siedziałem wczoraj nad filmem Błażeja i dochodze do podobnych wniosków które podważaja moje wczesniejsze przypuszczenia. Mi wyszło że lot bez zakłuceń trwał 2,76s, Rotacja 1,12s co w porównaniu z wykresami z rejestratora wskazywało by że największe wachania wykresów przypadają na okres lotu z dziwną rotacja a nie jak początkowo sądziłem na rozlecenie sie modelu. Im dłużej się w to gapię to mniej wiem. Postaram się dzisiaj zrobić zdjęcia pozostałości rakiety (dziwne obrażenia) i zrobić test rejestratora.
Pozdr
Pozdr
- robercik
- Supersonic PROFI
- Kontakt:
W materiale źródłowym filmu OSZ naliczyłem 80 klatek od momentu oderwania się od ziemi co daje 2,66s - czyli zgadza się - kłopoty to 2,7s.
Według symulacji <span style="font-weight: bold">Grafit_alpha3</span> ma słuszność, za opór głównie odpowiedzialny jest kwadrat prędkości, pytanie jak bardzo skoczył Cx.
RASaero pokazuje że możliwe są skoki kilkukrotne dla kiepskich modeli.
Opór symulowany wynosił w krytycznym momencie ~ 40kg na przekrój poprzeczny rakiety. Niech Cx wzrósł nagle x2 i już mogło być zbyt wiele.
Rozmawiałem z Andrzejem o obrażeniach miejsca mocowania głowicy - nie wydaje się aby głowica mogła się wyłamać, może tak tylko wygląda na rozmazanych zdjęciach. Natomiast w miejscu łączenia członów mamy miazgę.
Dla mnie najbardziej prawdopodobne jest że najpierw rakieta złamała się np. z powodu utraty klapki a szarpnięcie urywanej liny łączącej człony rakiety dało wystarczające przeciążenie aby wypadła głowica.
Zgadzam się co do stateczników - wybite z kursu pół rakiety wpadło w korkociąg i wtedy poleciały stateczniki na które działał opór boczny.
Poczekajmy jednak na jeszcze jeden film HD, liczę że otrzymam go w weekend. Może tam coś się jeszcze nagrało.
Co do iterpretacji wyników pomiarowych umówiłem sie dzisiaj w Instytucie Lotnictwa. Mam nadzieję otrzymać także wskazówki jak to jest z tym Cx i jak powinno się go symulować.
pzdr
Według symulacji <span style="font-weight: bold">Grafit_alpha3</span> ma słuszność, za opór głównie odpowiedzialny jest kwadrat prędkości, pytanie jak bardzo skoczył Cx.
RASaero pokazuje że możliwe są skoki kilkukrotne dla kiepskich modeli.
Opór symulowany wynosił w krytycznym momencie ~ 40kg na przekrój poprzeczny rakiety. Niech Cx wzrósł nagle x2 i już mogło być zbyt wiele.
Rozmawiałem z Andrzejem o obrażeniach miejsca mocowania głowicy - nie wydaje się aby głowica mogła się wyłamać, może tak tylko wygląda na rozmazanych zdjęciach. Natomiast w miejscu łączenia członów mamy miazgę.
Dla mnie najbardziej prawdopodobne jest że najpierw rakieta złamała się np. z powodu utraty klapki a szarpnięcie urywanej liny łączącej człony rakiety dało wystarczające przeciążenie aby wypadła głowica.
Zgadzam się co do stateczników - wybite z kursu pół rakiety wpadło w korkociąg i wtedy poleciały stateczniki na które działał opór boczny.
Poczekajmy jednak na jeszcze jeden film HD, liczę że otrzymam go w weekend. Może tam coś się jeszcze nagrało.
Co do iterpretacji wyników pomiarowych umówiłem sie dzisiaj w Instytucie Lotnictwa. Mam nadzieję otrzymać także wskazówki jak to jest z tym Cx i jak powinno się go symulować.
pzdr
punkt zerowy wyznaczylem na podstawie danych zarejestrowanych z akcelerometru:
http://www.fotosik.pl/showFullSize.php? ... 7ddf79e92b
kolumna C zawiera surowe dane z rejestratora (dotycza one osi Y), kolumna D przeliczone dane na przyspieszenie (jako jednostki uzylem tu g), kolumna B czas rejestracji danych, kolumna A czas od punktu zerowego - jak widac od tego miejsca mamy oczywisty wzrost wartosci przyspieszenia (oczywiscie jak ktos chce to moze pobawic sie w odchylenia standardowe i inne operacje statystyczne w celu wyznaczenia punktu zerowego)
czas prawidlowego lotu tez mozna z danych wyznaczyc:
http://www.fotosik.pl/showFullSize.php? ... fd5f98cb58
poniej zaznaczonego wiersza wartosci przyspieszenia przestaja logicznie sie ukladac - na innych kanalach mamy podobna sytuacje a co najwazniejsze ch4 przestal rejestrowac napieciowa odpowiedz z czujnika temp.
http://www.fotosik.pl/showFullSize.php? ... 7ddf79e92b
kolumna C zawiera surowe dane z rejestratora (dotycza one osi Y), kolumna D przeliczone dane na przyspieszenie (jako jednostki uzylem tu g), kolumna B czas rejestracji danych, kolumna A czas od punktu zerowego - jak widac od tego miejsca mamy oczywisty wzrost wartosci przyspieszenia (oczywiscie jak ktos chce to moze pobawic sie w odchylenia standardowe i inne operacje statystyczne w celu wyznaczenia punktu zerowego)
czas prawidlowego lotu tez mozna z danych wyznaczyc:
http://www.fotosik.pl/showFullSize.php? ... fd5f98cb58
poniej zaznaczonego wiersza wartosci przyspieszenia przestaja logicznie sie ukladac - na innych kanalach mamy podobna sytuacje a co najwazniejsze ch4 przestal rejestrowac napieciowa odpowiedz z czujnika temp.
- KSard
- Supersonic PROFI
- Kontakt:
Witam
Dzięki - wszystko jasne
Jak widzę czas 2,775 sekundy był momentem krytycznym lotu.
Pokrywa się to z naszymi szacunkami wykonanymi na podstawie analizy filmów.
Aparatura pomiarowa była jednak bardziej precyzyjna.
Ciekaw jestem jak dla tego momentu wyglądały podstawowe parametry odczytane z urządzeń pomiarowych. Nie ukrywam, że głównie chodzi tu o prędkość. Wiem - widziałem wykresy, ale jakie konkretnie są to wartości?
Dzięki - wszystko jasne
Jak widzę czas 2,775 sekundy był momentem krytycznym lotu.
Pokrywa się to z naszymi szacunkami wykonanymi na podstawie analizy filmów.
Aparatura pomiarowa była jednak bardziej precyzyjna.
Ciekaw jestem jak dla tego momentu wyglądały podstawowe parametry odczytane z urządzeń pomiarowych. Nie ukrywam, że głównie chodzi tu o prędkość. Wiem - widziałem wykresy, ale jakie konkretnie są to wartości?
http://www.fotosik.pl/showFullSize.php? ... 80479ddc43
kolumna E - predkosc [m/s]
kolumna F - droga [m]
chetnie podesle caly rejestr z loggera tylko prosilbym na PW o emaila (stary pewnie juz nieaktualny.....)
kolumna E - predkosc [m/s]
kolumna F - droga [m]
chetnie podesle caly rejestr z loggera tylko prosilbym na PW o emaila (stary pewnie juz nieaktualny.....)
- KSard
- Supersonic PROFI
- Kontakt:
Jak dla mnie chyba koniec spekulacji ! Prędkość dźwięku została osiągnięta - a jak pokazują dalsze wskazania, chyba nawet dużo przekroczona !
Pozostaje do rozstrzygnięcia jeszcze kwestia przyczyn katastrofy.
Klapka, czy też coś innego?
Teraz można pokusić się o oszacowanie Cx.
Jeśli można, to chętnie zapoznam się z arkuszem wyników lotu (ksard@02.pl) i jeszcze prośba do Robercika o podrzucenie charakterystyki silnika z hamowni. W wolnej chwili pobawię się z RocSim 'em i podobnie jak z Hipersonalem, spróbuję "dopasować" teorię do praktyki (ale w tym dobrym tego słowa znaczeniu
Wiem, że robercikowi się nie udało z wykorzystaniem jego symulatora.
Zobaczymy, co powie produkt amerykański