Delirium by Artur

Piszemy tylko o własnych konstrukcjach modeli - ale nie o silnikach!
Awatar użytkownika
ArturroKRK
Podniebny Filmowiec
Podniebny Filmowiec

Delirium by Artur

Post autor: ArturroKRK »

Witam ponownie :smile: Rozochocony sukcesem pierwszej rakiety Fireball sporządziłem plany budowy większej rakiety o różnych szerokościach korpusu.

Długość rakiety około 150cm. Co do wagi to jeszcze sie nie zdecydowałem. ale maxymalnie 1,5kg

I ogólny zarys wyglądu :smile:
deliriummini.JPG
deliriummini.JPG (15.85 KiB) Przejrzano 11776 razy
delirium2mini.JPG
delirium2mini.JPG (25.63 KiB) Przejrzano 11776 razy
Chciałbym się was zapytać o zdanie - co do kształtu, budowy, i ogólnie prosić o jakieś sugestię :smile: Sam osobiście się zastanawiam czy nie przegiąłem z rozmiarami, no ale...
Erich
Podniebny Filmowiec
Podniebny Filmowiec

Re: Delirium by Artur

Post autor: Erich »

Wygląda bombowo - to dosłownie, bo przypomina bombę :D Dałeś z grubej rury.
Moim zdaniem nie jest źle, jak już planować to z rozmachem ;) Oczywiście w toku wyjdą jakieś poprawki.
A co tam planujesz umieścić inside? :)
Awatar użytkownika
PIOTR
PROFI

Post autor: PIOTR »

Jest większy egzemplarz :) Myślę, że wielkość stateczników możesz zredukować o 70%. Nie znamy masy silnika i położenia CP ale taka konstrukcja będzie stabilna przy krótkich statecznikach. W czym robiłeś wymiarowanie?
to the open space
Awatar użytkownika
ArturroKRK
Podniebny Filmowiec
Podniebny Filmowiec

Dlaczego stateczniki aż tak drastycznie można zredukować? :P A Co do wymiarowania to cały projekt + wymiarowanie zostały wykonane w programie SolidWorks 2010.

A Co do masy silnika to fajnie by było zrobić tutaj już silnik aluminiowy z grafitową dyszą :) No ale ja jeszcze nie opanowałem umiejętności wytwarzania takiego sprzętu :P więc mało mogę sam powiedzieć...

Ogólnie tak jak mówię - chciałbym zmieścić się w 1500g całej rakiety co po odjęciu masy korpusów powinno zostawić około 700-800 g na silnik z paliwem.
Awatar użytkownika
ArturroKRK
Podniebny Filmowiec
Podniebny Filmowiec

Witam ponownie :) Dzisiaj, przez Pana Ksarda wysunięta zostałą propozycja by alternatywną formą zasilania tejże rakiety był silnik Schermuly :) Myślę że możnaby po prostu wykonać 2 wymienne łoża : pod Schermuly i pod silnik własnej produkcji. Totalnie nie znam się na silniku Schermuly więc chciałbym sie zapytać doświadczonych kolegów z forum:

Jaką ma ten silnik masę, długość, średnicę itp. Ogólnie jakieś najważniejsze dane co do tego silnika bym mógł go uwzględnić w obliczeniach dotyczących stabilności i masy rakiety.

Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
KSard
Supersonic PROFI
Kontakt:

Post autor: KSard »

[left]Witam[/left][left]DANE TECHNICZNE silnika firmy Schermuly:[/left]
  • 550g masa własna
  • 182mm długość
  • 41mm średnica
  • 250Ns impuls całkowity
  • 180g masa paliwa (kompozyt)
  • 138s impuls właściwy paliwa
  • 2,2s czas pracy

Obrazek
Więcej na ten tematna stronie PTR.
pozdrawiam KSard - www.facebook.com/ksardpl : www.ksardrakiety.cba.pl

"Ci, którzy skłonni są zrezygnować choćby z części prawa do wolności aby uzyskać w zamian trochę tymczasowego bezpieczeństwa, nie zasługują ani na wolność, ani bezpieczeństwo "- Ben Franklin
Awatar użytkownika
PIOTR
PROFI

Post autor: PIOTR »

Łoże silnikowe proponuję robić średnicy 42mm. Z tego co mówił Andżej silnik nie jest idealny czyli 41,5mm + luz.
to the open space
Awatar użytkownika
andżej
Supersonic PROFI
Kontakt:

Post autor: andżej »

Witam

Faktycznie silniki te mają pewną tolerancję średnicy. Zazwyczaj jest to pomiędzy 41mm - 41,5mm.
Silnik pomimo dość niekorzystnej (progresywnej) charakterystyki jest wstanie spokojnie wynieśc model o wadze startowej ponad 2kg.
paczang1-t1413.html
Kolejna zaleta to zaproszenie na festiwal Meteora (pierwszy silnik gratis).
Na razie w temacie Modele rakiet z silnikami PTR są dwa projekty więc silników dla wszystkich wystarczy.

pozdr
Awatar użytkownika
ArturroKRK
Podniebny Filmowiec
Podniebny Filmowiec

No właśnie miałem pytać :) Czyli pierwszy silnik jest gratis? A jak z cenami kolejnych? :D

Ps. Budowa Delirium rozpoczęta - zabrałem się za zrobienie głowicy. Do Tuby kartonowej fi 150mm wyściełanej folią spożywczą mam zamiar wprowadzić piankę poliuretanową a po całkowitym utwardzeniu wyciągnąć i obrabiać dalej na tokarce. Potem na wierzch szpachla poliestrowa i malowanie :)

Jeśli taka głowica nie wyjdzie to spróbuję zrobić ją z kilku warstw styroduru który powinienem dostać w przyszłym tygodniu... Dodatkowo jutro zaczynam lakierowanie tub kartonowych lakierem nitro.

Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
ArturroKRK
Podniebny Filmowiec
Podniebny Filmowiec

Budowa głowicy rozpoczęta :smile:

Wykorzystałem do tego tubę kartonową o średnicy około 150mm którą rozciąłem wzdłużnie i wyłożyłem folią spożywczą. Następnie zwilżyłem dokładnie wnętrze wstawiając kubek z wrzątkiem na 10 minut i ostatecznie spryskując wnętrze wodą. ( Pianka montażowa pożera wilgoć :razz: ) Następnie dwie części tuby, spięte spinkami do kabli zatkałem z jednej strony zatyczką i wpuściłem do środka piankę poliuretanową TYTAN LEXY. Wpuściłem pianki do około połowy wysokości tuby a i tak solidnie pianka wyszła otwartą górą. Po 5 godzinach wstępnie utwardzoną piankę wyjąłem z tuby i pozostawiłem na balkonie ( duża wilgotność) na kolejnych 15-16 godzin gdzie już praktycznie sie utwardziła (przynajmniej od zewnątrz). Teraz pianka stoi sobie spokojnie i będzie się utwardzać jeszcze przez 2-3 dni żeby mieć pewność że w środku już wszystko zastygło :smile:

Gdy tylko wszystko się utwardzi, poszukam kogoś kto użyczy mi swojej tokarki i wytoczę wstępny kształt głowicy :smile: No ale to później :smile:

I zdjęcia byście mogli nadzorować postępy pracy :grin:
głowica1.jpg
głowica1.jpg (44.49 KiB) Przejrzano 11736 razy
głowica2.jpg
głowica2.jpg (67.06 KiB) Przejrzano 11736 razy
głowica3.jpg
głowica3.jpg (41.02 KiB) Przejrzano 11736 razy

Ps. Muszę przyznać że jak na razie pracę idą sprawnie i szybko :)
ODPOWIEDZ