Z końcem czerwca zacząłem pracę nad nową rakietą naddźwiękową. Rakieta będzie napędzana silnikiem hybrydowym.
Materiał konstrukcyjny to aluminium oraz kompozyt szklany. Średnica 60mm z poszerzeniem do 64 mm przy statecznikach. Dzięki zastosowaniu rury z kompozytu szklanego udało się odchudzić konstrukcję o jakieś 70g. Docelowo korpus spadochronów też będzie wykonany z kompozytu.
Stateczność około 2 kalibrów, dokładną poznam po całkowitym złożeniu i zważeniu elementów rakiety.

Masa rakiety bez paliwa wyjdzie nieco ponad 2 kg, a planowany pułap około 4 km - w zależności od parametrów silnika, który na dniach zostanie przetestowany.
Elementy rakiety prezentują się tak:
Rury i głowice z kompozytu wykonałem w ostatnim tygodniu podczas stażu w GLEBA Composites. Dzięki uprzejmości chłopaków z Sekcji Rakietowej SKA Politechniki Warszawskiej wykonałem także kilka głowic z ich form... tak na przyszłość
W zależności od możliwego pułapu, rakieta być może wystartuje na tegorocznym FM.
Odzysk: pilot + spadochron główny umieszczone będą w jednej rurce przedzielonej wzdłużnie na dwie części... Coś jak system armatek, który dawno temu prezentował na forum Tofik.
Na pokładzie znajdzie się elektronika:
- Altimax G2 SD
- UWS 5-51
- piszczyk
- kamera MD80
- GPS Tracker
- niezależny komputer pokładowy z przesyłem telemetrii (+GPS) na żywo wykonany przez kolegę... Elektronika jeszcze nie ma nazwy, ale testy w locie są przewidziane na 16/17 sierpnia.
Do zrobienia zostało jeszcze kilka rzeczy - wyciąć stateczniki, zrobić wnętrze, obrobić głowicę, itd... Temat będę uzupełniał na bieżąco.
Pzdr,
Damian