Postanowiłem więc we własny sposób podejść do problemu i zbudować odpowiednią konstrukcję.
W ten sposób powstała myśl budowy (mam nadzieję) serii rakiet przeznaczonych do wynoszenia ładunków na określone pułapy.
Docelowo będą to tanie konstrukcję, których najcenniejszym elementem będzie wspomniany CanSat aniżeli sama rakieta.
Pierwszą rakietą dzięki której mam zamiar wynieść ładunek na pułap, będzie model o wdzięcznej nazwie Krug-1.
Początkowo miała być to możliwie jak najprostsza rakieta, która nawet nie będzie miała systemu odzysku, mówiąc skrótem- miała być to konstrukcja jednorazowego użytku.
Jednak moja koncepcja ze względów ekonomicznych jak i samego bezpieczeństwa delikatnie się zmieniła i pozwoliłem mojemu Krugowi pożyć trochę dłużej.
Wedle moich założeń rakieta wraz z CanSatem będą lądować aż na trzech spadochronach, mianowicie głowica, kadłub i gondola będą miały oddzielne spadochrony.
Prawdę mówiąc znacznie to utrudni odnalezienie wszystkich elementów jednak taki krok znacznie uprościł moją rakietę co było jednym z moich założeń. Myślę, że brzęczyki załatwią sprawę.
Wspomniana gondola będzie trochę uboga jednak przed braniem się za coś większego chciałbym sprawdzić jak to wszystko działa w locie. Docelowo w moim CanSacie (nie wiem czy tą odmianę poprawnie zapisałem
Całość będzie opadać na dosyć dużym spadochronie fi 45 cm. Wszystko po to by przedłożyć lot i móc dłużej cieszyć się pięknymi widokami.
DANE TECHNICZNE Krug-1
Wysokość: 90 cm
Kaliber: 6,1 cm
Masa: 620 g
Pułap obliczeniowy: 450 m
Ostatecznie rakieta jest już ukończona i gotowa do lotu. Start chciałbym zaliczyć jak najszybciej. Mam nadzieję, że poleci w ciągu najbliższych 10 dni