Dzisiaj bawiłem sie troche z saletrą amonową i udało mi się uzyskać ciekawe paliwo które zawiera C-węgiel drzewny i AN-saletre amonową w proporcjach C-2/AN-8 i z tąd nazwa paliwa CAN.
Wykonałem to w ten sposób, że zmielone i wymieszane składniki wsypałem do garnka i dodałem pare kropel wody, trzymałem na ogniu aż do powstania gęstej papki która po zdjęciu z ognia szybko twardnieje.
Wlałem ją do tekturowej rurki i podpaliłem, spalaniu towarzyszy snop iskier i duży płomień.
Przy przygotowaniu trzeba bardzo uważać bo raz zapaliła mi się mieszanka w garnku.
http://www.youtube.com/v/bPU_yCOBObY
Oto filmik ze spalania 5gram mieszanki.
CAN
- jaskiniowiec
- Administrator
- Kontakt:
Tak, to prawda - skład stary dość i znany pod wymienioną przez Hacka nazwą. W dzisiejszym świecie trudno wymyślić coś nowego.
Zaryzykowałbym nawet twierdzenie, że dwa pospolite składniki zmieszane ze sobą na 120% nie będą niczym nowym.
A że się pali - to jeszcze nie znaczy, że jest paliwem rakietowym. Jednak od czegoś trzeba zacząć - życzę powodzenia
Zaryzykowałbym nawet twierdzenie, że dwa pospolite składniki zmieszane ze sobą na 120% nie będą niczym nowym.
A że się pali - to jeszcze nie znaczy, że jest paliwem rakietowym. Jednak od czegoś trzeba zacząć - życzę powodzenia
- robercik
- Supersonic PROFI
- Kontakt:
Cześć
Jeśli mogę prosić - piszmy w dziale o paliwach rakietowych jeśli stwierdzimy ze nasza mikstura sprawdziła się w JAKIMKOLWIEK silniku rakietowym.
Zmieszanie dwóch składników i podpalenie ich na wolnym powietrzu to tylko test mieszaniny pirotechnicznej.
Sam też jeszcze półtora roku temu przy pracach nad paliwem BMP oceniałem przydatność mieszanki po testach na wolnym powietrzu. Mogę powiedzieć tyle - jest to ślepy zaułek.
Po Twoim filmie widać jedynie że masz źle zmielony węgiel
Jakiś czas temu kolega <span style="font-weight: bold">stratus</span> też namieszał coś co miało napędzić jego silnik pierwszego stopnia. Przeniosłem go do przedszkola i do tej pory już nikt nie podjął tematu...
Postaraj się o jakis silnik to wócisz do tematu "paliwa rakietowe"
pzdr
Jeśli mogę prosić - piszmy w dziale o paliwach rakietowych jeśli stwierdzimy ze nasza mikstura sprawdziła się w JAKIMKOLWIEK silniku rakietowym.
Zmieszanie dwóch składników i podpalenie ich na wolnym powietrzu to tylko test mieszaniny pirotechnicznej.
Sam też jeszcze półtora roku temu przy pracach nad paliwem BMP oceniałem przydatność mieszanki po testach na wolnym powietrzu. Mogę powiedzieć tyle - jest to ślepy zaułek.
Po Twoim filmie widać jedynie że masz źle zmielony węgiel
Jakiś czas temu kolega <span style="font-weight: bold">stratus</span> też namieszał coś co miało napędzić jego silnik pierwszego stopnia. Przeniosłem go do przedszkola i do tej pory już nikt nie podjął tematu...
Postaraj się o jakis silnik to wócisz do tematu "paliwa rakietowe"
pzdr
-
Gość
-
Gość
Mam pytanie, czy taki silnik ma szanse zadziałać ?? (czy byłby w stanie napędzić jakiś model rakiety??)
-długość całkowita 130mm
-średnica wewn. 25mm
-średnica krytyczna dyszy 5mm
-paliwo w 3 segmentach po 30mm z kanałem 7mm
-do odpalenia plasterek karmelka o grubości 10mm
Do całości wejdzie około 40g paliwa.
-długość całkowita 130mm
-średnica wewn. 25mm
-średnica krytyczna dyszy 5mm
-paliwo w 3 segmentach po 30mm z kanałem 7mm
-do odpalenia plasterek karmelka o grubości 10mm
Do całości wejdzie około 40g paliwa.
- robercik
- Supersonic PROFI
- Kontakt:
Pisząc "źle" miałem na myśli oczywiście mielenie węgla w młynku do kawy
Choćbyś mielił 10 minut aż obudowa młynka zacznie się topić i tak zawsze zostaną grubsze igiełki dające efekt iskier lub też ogień z dyszy SR. Dobrze zmielony węgiel (w kulowcu) nie daje iskier ani ognia (paliwo BMP).
Szkoda się samemu brudzić super węgiel tanio ma <span style="font-weight: bold">tetrazen</span> z pirotechnicznego.
pzdr
Choćbyś mielił 10 minut aż obudowa młynka zacznie się topić i tak zawsze zostaną grubsze igiełki dające efekt iskier lub też ogień z dyszy SR. Dobrze zmielony węgiel (w kulowcu) nie daje iskier ani ognia (paliwo BMP).
Szkoda się samemu brudzić super węgiel tanio ma <span style="font-weight: bold">tetrazen</span> z pirotechnicznego.
pzdr