Chciałbym zaprezentować model rakiety Thunder, który powstaje z na podstawie nabytej wiedzy na forum. Na dzień dzisiejszy jeszcze nie został ukończony lecz prace powoli zbliżają się ku końcowi
Na początek zrzut z SpaceCad-a

Na początku po wstępnym planowaniu, na pierwszy ogień został wykonany
układ odzysku UWS3 zgodnie z przepisem Jaskiniowca.

początkowo układ wykazywał pewne problemy natomiast wynikało to z moich błędów. Układ na dzień dzisiejszy działa bez zarzutów. W chwili obecnej korzystając z urlopu mogłem przystąpić do dalszych prac gdzie zacząłem pracować nad korpusem, który został wykonany z rury do kanalizy PCV.

umieszczenie układu UWS w korpusie

Wyzwolenie spadochronu będzie pirotechniczne bazując na projekcie Wapniaka. Moja modyfikacja będzie polegać na tym, że w strzykawce będzie się znajdował proch strzelniczy. Pozwala mi to zaoszczędzić trochę miejsca. Odpalenie przy pomocy zapalnika z żaróweczki choinkowej (stary dobrze znany wszystkim sposób). Na dzień dzisiejszy przeprowadziłem jeden test i ku mojemu zaskoczeniu zadziałał idealnie! Niestety na dzień dzisiejszy nie posiadam udokumentowanego działania

W chwili obecnej pozostało mi wykonanie głowicy oraz stateczników. Później poprawki estetyczne lakiernia silnik i jazda polska w niebo
Troszkę podsumowania:
Wysokość rakiety z głowicą (planowana) : 728mm
Materiał korpusu : PCV
średnica : 50mm
grubość ścianki : 2mm
Masa UWS3 (z baterią ) : 77g
Masa spadochronu :55g (w SC bez poprawki)
Wyrzutnik pirotechniczny spadochronu : ok. 16g
Silnik będzie wykonany z rurki do zimnej wody z zatyczkami z CX5. Na dzień dzisiejszy zastanawiam się czy silnik z jedno calówki o dł. ok. 30cm wystarczająco poderwie mi Thunder-a ale z tego co wprowadzałem do SRM a później na jego podstawie wyedytowałem własny silnik w SC. powinno wszystko zadziałać należycie. Na dzień dzisiejszy całość waży 327g.
w miarę postępu będę uzupełniał wątek. Wszelkie uwagi i sugestie mile widziane

Pozdrawiam
Grzesiek.