Thunder

Piszemy tylko o własnych konstrukcjach modeli - ale nie o silnikach!
grzesiekb26
**
Kontakt:

Thunder

Post autor: grzesiekb26 »

Witam.

Chciałbym zaprezentować model rakiety Thunder, który powstaje z na podstawie nabytej wiedzy na forum. Na dzień dzisiejszy jeszcze nie został ukończony lecz prace powoli zbliżają się ku końcowi :wink:

Na początek zrzut z SpaceCad-a

Obrazek

Na początku po wstępnym planowaniu, na pierwszy ogień został wykonany

układ odzysku UWS3 zgodnie z przepisem Jaskiniowca.

Obrazek

Obrazek

początkowo układ wykazywał pewne problemy natomiast wynikało to z moich błędów. Układ na dzień dzisiejszy działa bez zarzutów. W chwili obecnej korzystając z urlopu mogłem przystąpić do dalszych prac gdzie zacząłem pracować nad korpusem, który został wykonany z rury do kanalizy PCV.

Obrazek

umieszczenie układu UWS w korpusie

Obrazek

Wyzwolenie spadochronu będzie pirotechniczne bazując na projekcie Wapniaka. Moja modyfikacja będzie polegać na tym, że w strzykawce będzie się znajdował proch strzelniczy. Pozwala mi to zaoszczędzić trochę miejsca. Odpalenie przy pomocy zapalnika z żaróweczki choinkowej (stary dobrze znany wszystkim sposób). Na dzień dzisiejszy przeprowadziłem jeden test i ku mojemu zaskoczeniu zadziałał idealnie! Niestety na dzień dzisiejszy nie posiadam udokumentowanego działania :wink:

Obrazek

W chwili obecnej pozostało mi wykonanie głowicy oraz stateczników. Później poprawki estetyczne lakiernia silnik i jazda polska w niebo :)

Troszkę podsumowania:

Wysokość rakiety z głowicą (planowana) : 728mm

Materiał korpusu : PCV

średnica : 50mm

grubość ścianki : 2mm

Masa UWS3 (z baterią ) : 77g

Masa spadochronu :55g (w SC bez poprawki)

Wyrzutnik pirotechniczny spadochronu : ok. 16g

Silnik będzie wykonany z rurki do zimnej wody z zatyczkami z CX5. Na dzień dzisiejszy zastanawiam się czy silnik z jedno calówki o dł. ok. 30cm wystarczająco poderwie mi Thunder-a ale z tego co wprowadzałem do SRM a później na jego podstawie wyedytowałem własny silnik w SC. powinno wszystko zadziałać należycie. Na dzień dzisiejszy całość waży 327g.

w miarę postępu będę uzupełniał wątek. Wszelkie uwagi i sugestie mile widziane :wink:

Obrazek

Pozdrawiam

Grzesiek.
Awatar użytkownika
jaskiniowiec
Administrator
Kontakt:

Post autor: jaskiniowiec »

Gratulacje. Już widać konkrety, spory wkład pracy i dobrą dokumentację. Myślę, że rakietka poleci. Moim zdaniem dobrze wykonany silnik z rury calowej powinien być wystarczający.
Paweł

Post autor: Paweł »

Podobna rakieta do tej którą niegdyś ja popełniłem - http://www.nieboloty.fora.pl/wlasnorecz ... 2,357.html

W moim przypadku o wiele mniejszy SR niż Ty przewidujesz dał radę.
Awatar użytkownika
robercik
Supersonic PROFI
Kontakt:

Post autor: robercik »

Cześć

Ciekawe podejście, najpierw model rakiety, potem silnik.

W każdym razie model jak widzę będzie przede wszystkim bezpieczny i o to chodzi.

Jeśli mogę coś poradzić - nie wkładaj niesprawdzonego silnika do tego modelu żeby go nie stracić. Na początek dobierz tak ilość paliwa żeby rakieta poleciała na 200 - 300m będzie widać (będzie jak nagrać) jak działa odzysk i z jakim opóźnieniem szarpnie spadochron.

Udanych lotów.

pzdr
Awatar użytkownika
PIOTR
PROFI

Post autor: PIOTR »

Fajnie się zapowiada. Co z głowicą i statecznikami?
grzesiekb26
**
Kontakt:

Głowica na chwilę obecną stanowi dla mnie największy problem lecz jest kilka sposobów opisanych na forum i będę się starał jeden wykorzystać. Na dzień dzisiejszy stateczniki powstaną dopiero jutro. Dziś naniosę szablon do wycięcia. Po ich wykonaniu na pewno zamieszczę fotki. Dziękuję za sugestie.

Pozdrawiam
Adam
Supersonic PROFI

Post autor: Adam »

Witam!

Nie taka. Kolejność jest taka, że najpierw stawia się cel do osiągnięcia, do niego dopasowuje się odpowiednią maszynę a do niej oblicza silnik. W praktyce koryguje się jeszcze parametry ze względu na wpływ na siebie poszczególnych elementów - ot, jeśli się okaże, że silnik musi być większy to trzeba coś zmienić w modelu itp.

Tyle teorii. W praktyce jeszcze mi się takie podejście nie zdarzyło i też najpierw kręcę silnik a potem myślę w co go wsadzić :lol:

A rakieta faktycznie nieźle wygląda. Z głowicą to chyba najprościej na wiertarkę wrzucić styropian, wyprofilować ściernym i oszpachlować.

Pozdrawiam!
grzesiekb26
**
Kontakt:

Czyli wychodzi na to, co zresztą jest często spotykane, że teoria nie zawsze idzie z praktyką w parze. Co prawda mam cel który powoli jest realizowany :) Na chwilę obecną jest to pierwszy model który mam nadzieję niejednokrotnie wzbije się w powietrze i posłuży mi do doskonalenia tej dziedziny modelarstwa oraz nabywania nowych doświadczeń by móc powoli konstruować większe modele :wink: Odnośnie głowicy to chyba przedstawiony przez Ciebie pomysł będzie najlepszy i najszybszy do zrealizowania:)

Pozdrawiam
grzesiekb26
**
Kontakt:

Witam. Dziś można by powiedzieć, że ukazał się dokładny zarys modelu Thunder.

Stateczniki zostały wykonane ze sklejki 2,5mm

Głowica - styropian na który została naniesiona szpachla akrylowa

Obecna waga modelu 436g + SOR (kompletny)

Wysokość 724mm ( 4 mm mniejsza od planowanej )

Wnioski jakie mi się nasunęły po zerknięciu na wagę:

Mogłem wykonać stateczniki ze sklejki 2mm albo zainwestować w Balsę

Na pewno trochę by to odchudziło model.

Dziś również pracowałem nad hamownią pneumatyczną. Na chwilę obecną pracuję nad stelażem trzymającym konstrukcję. Powinno mi to pozwolić na przybliżone osiągnięcie sugerowanego pułapu 200-300m. Jutro powinienem dokończyć pracę i zbudować próbne silniki.

A teraz fotka

Obrazek

[/img]
Paul
Supersonic PROFI

Post autor: Paul »

Witam,

Model wyglada na bardzo starannie wykonany, ale z tymi statecznikami to chyba troche przesadziles. Na rysunku -rzucie - ze SpaceCad-a wygladaja troche inaczej - sa jak by troche mniejsze :wink: Duze statecznie to nie zawsze gwarancja stabilnego lotu.

Paul
ODPOWIEDZ