Rakieta z różnych rur PCV z casto/obi/nomi/leroy

czyli zaczynamy zabawę!
Awatar użytkownika
m-r70
Nowy

Rakieta z różnych rur PCV z casto/obi/nomi/leroy

Post autor: m-r70 »

Początkujący zadaje pytanie....lub pytania

Celem jest zbudowanie rakiety napędzanej silnikiem ROS 40 (docelowo po osiągnięciu kilku gwiazdek zamiennego na silnik z rur PCV do wody zimnej 1" z karmelem, dyszą z podkładki plus CX5).

Założeniem jest, że rakieta będzie podlegała recyklingowi.

Pytania:
1.Czy zdaniem fachowców rury pcv o ściance około 1 mm DN 40 o różnych długościach (315, 500, 1000 mmm) i o różnych kolorach (szare i białe) dostępne w marketach budowlanych do ogólnie pojętej hydrauliki będą dobrym materiałem na korpus rakiety? (silnik ROS ma średnice zew 34 mm, rura do zimnej wody NIBCO ma podobną średnicę więc jest miejsce na dodanie izolacji termicznej z papieru. ROS grzeje się dośc znacznie)
2. Jeżeli tak, czy będzie istniała dobra metoda na połączenie stateczników z płaskiego PCV do tej rury?
3. Silniki ROS 40, mają mechanizm, który nadaje im w trakcie lotu ruch obrotowy. Dla rakiety ze statecznikami to raczej nie potrzebne mielenie powietrza, czy istnieją rozwiązania niwelujące tą opcję w tym silniku? mi przychodzi na myśl rozwiercenie dysz umieszczonych po obwodzie tego silnika tak aby rozwiercić centrycznie prostokątne kanały wylotowe kierujące spaliny tak aby silnik wirował.

Dziękuję serdecznie za pomoc
kermit
PROFI
Kontakt:

Re: Rakieta z różnych rur PCV z casto/obi/nomi/leroy

Post autor: kermit »

Jeśli chcesz użyć rury PVC na korpus rakiety to musisz koniecznie zwrócić uwagę na dobrą izolację ciepną silnika, który mocno się rozgrzewa podczas pracy, natomiast rury PVC w takich warunkach miękną.
Jednym zdaniem zaizoluj silnik bo inaczej faktycznie trzeba będzie rakietę poddać recyklingowi po jednym locie ( straci fason niestety :???: zwłaszcza w tylnej części).
"...co do reszty to uważam że Kartagina musi być zburzona. "
Awatar użytkownika
PIOTR
PROFI

Post autor: PIOTR »

Myślę że powinieneś jeszcze raz dokładnie przeczytać temat z silnikiem ROS. Jest tam napisane jak pozbyć się ruchu obrotowego. Odnośnie korpusu rakiety: płaszcz silnika podczas pracy nagrzewa się bardzo. Nawet jeżeli rakieta przeżyje lot to może się zdeformować podczas stygnięcia silnika - odradzam PCV - zajrzyj tutaj: topic759-10.html
to the open space
Awatar użytkownika
m-r70
Nowy

Bardzo dziękuję,

Rozumiem, że rura PCV "wymięka" dla tej aplikacji. Spróbujemy wykonać jeden model na PVC dla testu.
BTW wpadła mi w ręce rura z włókna węglowego.
http://www.ef3m.pl/419,rura-skrzydel-we ... -50cc.html
Czy Waszym zdaniem można zaryzykować wykonanie korpusu z niej? Mam ją fizycznie w ręce i obawiam się że trudno będzie przymocować stateczniki. Kleje raczej odpadają dla tego materiału, ponadto średnica jest zbyt mała dla ROS 40. Silnik musi być wykonany specjalnie pod tą rurę. Pomimo minusów, materiał organoleptycznie wydaje się być idealny. Moja rura ma fi 30 ścianka 1 mm, odcinek 400 mm.
Co do wyeliminowania obrotów w ROS 40, to nie mogę znaleźć odpowiedniego tematu na forum. Czy ktoś mógłby mi pomóc?
Awatar użytkownika
PIOTR
PROFI

Post autor: PIOTR »

Rurka jest piękna ale cena poniewiera - mocowanie stateczników: klejenie na epidian + laminowanie pachwin.
tutaj o rotacji topic1076-10.html oraz http://raketove.modely.sweb.cz/raketove_motory.htm
Paul pisze: Zaślepienie tych trzech dysz to jeszcze nie wszystko. Dysze glowna trzeba rozwiercic na 4,5 mm - tak to przynajmniej zrozumialem Obrazek . Co do tej rotacji, to trudno coś na ten temat powiedziec - nie wiemy jak silna jest ta rotacja. Ja bede raczej zaslepial te trzy dyszki.
to the open space
Adam
Supersonic PROFI

Post autor: Adam »

Witam!
Klejenie poliuretanem powinno trzymać jak beton, zapewne żywice podobnie. Od biedy nawet gorącym klejem można pociągnąć, nawet nieźle trzyma różnych materiałów ale to trochę prowizorka. Cena klasycznie jak w sklepach modelarskich. Sklepy tego typu należy omijać szerokim łukiem i pluć przez lewe ramię jak się je mija. Przy odrobinie cierpliwości można nieraz znaleźć ich asortyment taniej o rząd wielkości.
Ale jak masz już tę rurę to można coś pokombinować. Rotacja nie jest tak wielkim problemem, nawet jeśli obraca rakietą to co z tego?
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
m-r70
Nowy

Korzystam właśnie z tego, że rura leżakuje u mnie w piwnicy do niczego nie potrzebna, nie wymaga zakupu.
Myślę, że obroty konsumują trochę enrergii silnika na mielenie powietrza statecznikami rakiety więc bez nich pułap rakiety może być wyższy.
To tylko mój domysł. Może prędkość obrotowa generowana bocznymi dyszami jest tak mała, że faktycznie nieistotna.
Adam
Supersonic PROFI

Post autor: Adam »

Witam!
Ale przeróbki dyszy to ingerencja w jej doskonałość a to może znowu odbić się na spadku pułapu! (pewnie 5 metrów mniej)...
Dzielenie włosa na czworo :???:
Wg mnie jedyne ryzyko jest takie, że słabo przyklejone stateczniki poodpadają przy obrotach (będzie działać większa siła na ich powierzchnię boczną). Były już loty na nieprzerobionych ROSach, czasem trochę kręciło rakietę ale niekoniecznie.
Jest jeszcze pomysł zdaje się Piotra, żeby tak zamocować silnik, żeby mógł się swobodnie obracać w korpusie rakiety. Jeszcze chyba nikt nie sprawdzał ale też mogłoby być ciekawe.
W sumie to OT wyszedł...
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
m-r70
Nowy

No Ok. Ale jednak.
Czy ktoś kiedyś próbował zamiast wkręcania wkrętów do dysz "kręcących" i powiększenia dyszy głównej rozwiercić je tak aby zamiast kanałów wirowych powstały dysze zbliżone do de Lavala? To pierwsze co mi się rzuciło na myśl aby ukręcić "kręcenie" w tym silniku :roll: .
kermit
PROFI
Kontakt:

Post autor: kermit »

stracisz parametry pracy silnika i wszystko diabli wezmą
zwłaszcza ciąg i impuls
"...co do reszty to uważam że Kartagina musi być zburzona. "
ODPOWIEDZ