Miałem kilka spuchniętych korpusów a poluzowane dysze przy płaszczu silnikowym zawsze. Temperatura też ma znaczenie - czym klejone jest gniazdo silnikowe. W Geronimo miałem klejone żywicą i wyrzuciłem po locie bo skleiło się z silnikiem - ścinałem nożem z silnika. W Zaczarowanym Ołówku /klaster 3xros/ było lepiej bo kleiłem na kropelkę. W Iskrze to samo. Po pierwszym "wypieczeniu" jest lepiej. Teraz zwijam łoże z grubego krafta pilnując aby klej nie wyciekł na wewnętrzną powierzchnię a centralną dyszę wiercę 4,7mm bo znalezienie wiertła 4,6mm graniczy z cudem.Kacper pisze:A ja myślałem, że to przez temperaturę silnik spieka się z łożem i utrudnia wyjęcie. Przy następnym locie wezmę z sobą suwmiarkę. Tego się nie spodziewałem. Może lepiej jednak rozwiercać dysze do 5mm? ...
Rakieta SUNRISE
Re: Rakieta SUNRISE
to the open space
- verex
- Supersonic PROFI
- Kontakt:
Dobra, dzisiaj zaśrubowałem dwa silniki i rozwierciłem w nich dyszę do 4.8 mm. Użyłem ręcznej wiertarki, bo bałem się użyć do tego elektrycznej.
Wygląda to mniej więcej tak:

Silnik chyba nie powinien wybuchnąć, ale zastanawiam się nad zrobieniem jakiegoś testu przed lotem...
-------------edit----------------
Mam pytanie: Co używacie jako lokalizator GPS do rakiet? Chciałbym coś niedrogiego i w miarę dokładnego, ale chyba nie można tego razem pogodzić - taniej przeważnie znaczy gorzej, z mniejszą dokładnością, chociaż nie wiem..
Czy takie coś się nada? http://allegro.pl/profesjonalny-podsluc ... 14679.html
Wygląda to mniej więcej tak:
Silnik chyba nie powinien wybuchnąć, ale zastanawiam się nad zrobieniem jakiegoś testu przed lotem...
-------------edit----------------
Mam pytanie: Co używacie jako lokalizator GPS do rakiet? Chciałbym coś niedrogiego i w miarę dokładnego, ale chyba nie można tego razem pogodzić - taniej przeważnie znaczy gorzej, z mniejszą dokładnością, chociaż nie wiem..
Czy takie coś się nada? http://allegro.pl/profesjonalny-podsluc ... 14679.html
Zapukaliśmy nieśmiało do bram kosmosu...
- ArturroKRK
- Podniebny Filmowiec

http://allegro.pl/lokalizator-gps-gsm-t ... 68576.html takich kilka osób używa. Ten co podałeś linka też się może nadać tylko musisz który operator obsługuje wysyłanie lokalizacji - I ważna sprawa! Nie wiem czy ten GPS podaje dokładną lokalizacje ( szerokość i wysokość geograficzną ) czy tylko najbliższą stacje przekaźnikową (czyt. Antenę) a wtedy Na nic Ci sie to nie przyda...
I jeszcze jedno - Ja zawsze rozwiercam ROS'y elektryczną wiertarką i nie ma żadnego problemu....
I jeszcze jedno - Ja zawsze rozwiercam ROS'y elektryczną wiertarką i nie ma żadnego problemu....
- verex
- Supersonic PROFI
- Kontakt:
ArturroKRK pisze:http://allegro.pl/lokalizator-gps-gsm-t ... 68576.html takich kilka osób używa. Ten co podałeś linka też się może nadać tylko musisz który operator obsługuje wysyłanie lokalizacji - I ważna sprawa! Nie wiem czy ten GPS podaje dokładną lokalizacje ( szerokość i wysokość geograficzną ) czy tylko najbliższą stacje przekaźnikową (czyt. Antenę) a wtedy Na nic Ci sie to nie przyda...
Ok, to wolę nie ryzykować zmarnowaniem pieniędzy na coś co będzie mi podawało najbliższą antenę i postaram się kupić ten co dałeś w linku
- verex
- Supersonic PROFI
- Kontakt:
Wczoraj doszła głowica i rura od p. Piotra
. Muszę powiedzieć, że głowica jest świetna. Rurę muszę troszkę oszlifować, żeby głowica lekko wchodziła (teraz trzeba ją mocno wepchnąć).
Dzisiaj chcę oszlifować tą rurkę, jutro pobawię się ze statecznikami i łożem silnika no i malowanie całości (stateczniki granatowy metalik, korpus i głowica - srebrny. Dwa, trzy czarne paski). W sobotę tylko wszystko skleję, zamocuję spadochron, kamerę, nalepię nazwę modelu i przygotuję wyrzutnię.
Wyrzutnię widzę tak:
podstawa z drewna, w kształcie krzyża, dla stabilności położę kostkę - nie chcę żeby to się przeróciło. Do podstawy przymocowany aluminiowy pręt (nie wiem jeszcze jakiej długości, ale myślę nad 1m - takie rurki aluminiowe dostanę w Bricomarche). Przyznam że zastanawiałem się nad wyrzutnią do której nie trzeba zaczepów, ale nie mam pojęcia jak wtedy regulować średnicę.
Liczę na to, że w niedzielę rakieta zaliczy dziewiczy lot. Wszystko jednak zależy od tego, czy dojdą odczynniki do PCZ.
Dzisiaj chcę oszlifować tą rurkę, jutro pobawię się ze statecznikami i łożem silnika no i malowanie całości (stateczniki granatowy metalik, korpus i głowica - srebrny. Dwa, trzy czarne paski). W sobotę tylko wszystko skleję, zamocuję spadochron, kamerę, nalepię nazwę modelu i przygotuję wyrzutnię.
Wyrzutnię widzę tak:
podstawa z drewna, w kształcie krzyża, dla stabilności położę kostkę - nie chcę żeby to się przeróciło. Do podstawy przymocowany aluminiowy pręt (nie wiem jeszcze jakiej długości, ale myślę nad 1m - takie rurki aluminiowe dostanę w Bricomarche). Przyznam że zastanawiałem się nad wyrzutnią do której nie trzeba zaczepów, ale nie mam pojęcia jak wtedy regulować średnicę.
Liczę na to, że w niedzielę rakieta zaliczy dziewiczy lot. Wszystko jednak zależy od tego, czy dojdą odczynniki do PCZ.
Przed szlifowaniem zaimpregnuj rurkę b.rzadkim lakierem poliuretanowym. Ja korzystam z takiego

Maluj kilka razy /bez czekania na przeschnięcie/ aż powierzchnia nasiąknie i będzie mokra. W środku zlej lakierem. Mokrą rurkę zawiń szczelnie w worek foliowy i zostaw na 3-4 godziny. Tektura zassie lakier do swojej struktury, powierzchnia przestanie błyszczeć. Odstaw w ciepłym miejscu na 12 godz do wyschnięcia. Zewnętrzną powierzchnię dodatkowo lakieruj 2x zawsze czekając na wyschnięcie /bez foliowego worka/. Teraz możesz kalibrować rurkę: na wpust głowicy nawiń cienką folię lub celofan z kwiaciarni. Wciśnij w rurkę a wierzch rurki owiń lekko wilgotną ścierką. Wilgotną a nie mokrą! Odczekaj dzień, zdejmij ścierkę i zostaw do wyschnięcia. Wyjmij głowicę, odwiń folię > gotowe
Maluj kilka razy /bez czekania na przeschnięcie/ aż powierzchnia nasiąknie i będzie mokra. W środku zlej lakierem. Mokrą rurkę zawiń szczelnie w worek foliowy i zostaw na 3-4 godziny. Tektura zassie lakier do swojej struktury, powierzchnia przestanie błyszczeć. Odstaw w ciepłym miejscu na 12 godz do wyschnięcia. Zewnętrzną powierzchnię dodatkowo lakieruj 2x zawsze czekając na wyschnięcie /bez foliowego worka/. Teraz możesz kalibrować rurkę: na wpust głowicy nawiń cienką folię lub celofan z kwiaciarni. Wciśnij w rurkę a wierzch rurki owiń lekko wilgotną ścierką. Wilgotną a nie mokrą! Odczekaj dzień, zdejmij ścierkę i zostaw do wyschnięcia. Wyjmij głowicę, odwiń folię > gotowe
Ostatnio zmieniony czwartek, 15 gru 2011, 12:00 przez PIOTR, łącznie zmieniany 1 raz.
to the open space
- verex
- Supersonic PROFI
- Kontakt:
PIOTR pisze:Przed szlifowaniem zaimpregnuj rurkę b.rzadkim lakierem poliuretanowym. Ja korzystam z takiego
Ok, postaram się
----edytowane o godzinie 19:46----

Mam już gotowe spadochrony. Jutro będę wszystko łączył w całość - czyli wytnę stateczniki; pomaluję głowicę, korpus, stateczniki; wszystko skleję; no i zrobię łoże silnika.
O ile jutro przyjdą odczynniki, to w niedzielę SUNRISE zaliczy dziewiczy lot - jeśli oczywiście pogoda będzie
----------edit 21:50------------
Niestety rakieta nie zaliczy dziewiczego lotu w niedzielę. Miła pani ze sklepu z odczynnikami napisała iż w związku z nawałem pracy przed Sylwestrem mają spore opóźnienia i że moja paczka zostanie wysłana w Poniedziałek. Czyli niestety we Wtorek dojdzie. W sobotę są święta, więc nici, ale w Piątek może da radę odpalić jeśli pogoda dopisze.
- verex
- Supersonic PROFI
- Kontakt:
Stateczniki gotowe - rakieta będzie miała cztery stateczniki, które prezentują się tak:

W czwartek lub w piątek będę wszystko malować. W przerwie świątecznej mam zamiar dokończyć model.
Zrobiłem też łoże silnika (nie pokażę, bo nie zrobiłem zdjęcia). Łoże silnika próbowałem wyciąć z balsy, ale próbowałem trzy razy i za każdym razem pękło. Jedynym materiałem który by się nie spalił/stopił, a który miałem pod ręką, była miedź. Wyciąłem więc dwie, miedziane pierścienie, zakrzywiłem jakoś i wkleiłem do rakiety. Łoże wycięte z blaszki o grubości 0.1-0.2 mm, więc jest cienkie, a zarazem trwałe. Silnik wchodzi idealnie (z oporem), ale dla pewności zawsze owinę go cienką warstwą taśmy klejącej (takiej matowej).
Łoże silnika jest wklejone na stałe - ta rakieta będzie latała tylko na ROS-ach, więc nie widzę sensu robienia wymiennego łoża. Ewentualnie kiedyś na silnikach samorobnych, ale to się średnicę dopasuje.
Zastanawiam się też nad użyciem UWS5-51 w tym modelu - nie ukrywam że ułatwiłoby mi to poniekąd pracę.
Zastanawiam się także nad pocięciem modelu na części:
1. Górna część z głowicą i spadochronem
2. Środkowa część z ewentualną elektroniką (kamera, UWS, ewentualnie altimetr)
3. Dolna część z silnikiem i statecznikami
Chciałbym to jednak zrobić w taki sposób, by po odbytym locie, móc po prostu rakietę na te trzy części rozłożyć. Zastanawiałem się nad jakąś wewnętrzną wkładką, ale nie wiem czy nie byłoby to za luźne połączenie. Może ktoś ma jakiś pomysł jak to zrobić? Byłbym wdzięczny za radę, bo mi przychodzi na myśl tylko takie rozwiązanie jak podałem, a boję się że rakieta na starcie się rozwali na te 3 części.

W czwartek lub w piątek będę wszystko malować. W przerwie świątecznej mam zamiar dokończyć model.
Zrobiłem też łoże silnika (nie pokażę, bo nie zrobiłem zdjęcia). Łoże silnika próbowałem wyciąć z balsy, ale próbowałem trzy razy i za każdym razem pękło. Jedynym materiałem który by się nie spalił/stopił, a który miałem pod ręką, była miedź. Wyciąłem więc dwie, miedziane pierścienie, zakrzywiłem jakoś i wkleiłem do rakiety. Łoże wycięte z blaszki o grubości 0.1-0.2 mm, więc jest cienkie, a zarazem trwałe. Silnik wchodzi idealnie (z oporem), ale dla pewności zawsze owinę go cienką warstwą taśmy klejącej (takiej matowej).
Łoże silnika jest wklejone na stałe - ta rakieta będzie latała tylko na ROS-ach, więc nie widzę sensu robienia wymiennego łoża. Ewentualnie kiedyś na silnikach samorobnych, ale to się średnicę dopasuje.
Zastanawiam się też nad użyciem UWS5-51 w tym modelu - nie ukrywam że ułatwiłoby mi to poniekąd pracę.
Zastanawiam się także nad pocięciem modelu na części:
1. Górna część z głowicą i spadochronem
2. Środkowa część z ewentualną elektroniką (kamera, UWS, ewentualnie altimetr)
3. Dolna część z silnikiem i statecznikami
Chciałbym to jednak zrobić w taki sposób, by po odbytym locie, móc po prostu rakietę na te trzy części rozłożyć. Zastanawiałem się nad jakąś wewnętrzną wkładką, ale nie wiem czy nie byłoby to za luźne połączenie. Może ktoś ma jakiś pomysł jak to zrobić? Byłbym wdzięczny za radę, bo mi przychodzi na myśl tylko takie rozwiązanie jak podałem, a boję się że rakieta na starcie się rozwali na te 3 części.
- ArturroKRK
- Podniebny Filmowiec

Człowieku, miedź???... Wywal to i wsadź chociażby zwinięty w rulon papier...
- verex
- Supersonic PROFI
- Kontakt:
ArturroKRK pisze:Człowieku, miedź???... Wywal to i wsadź chociażby zwinięty w rulon papier...
Ok, a dlaczego uważasz że miedź jest zła, bo nie rozumiem? W miarę lekkie łoże i dość wytrzymałe.