Rakieta SUNRISE

Piszemy tylko o własnych konstrukcjach modeli - ale nie o silnikach!
Awatar użytkownika
ArturroKRK
Podniebny Filmowiec
Podniebny Filmowiec

Re: Rakieta SUNRISE

Post autor: ArturroKRK »

rrzepkaa pisze:Jak pisałem już w inny Twoim temacie.
''Do wykonania dyszy użyj bakelitu wytrzymuje tep. 1000'C , albo grafitu...''
Nonsens za nonsensem

Bakelit czy też grafit co prawda wykorzystywane są w silnikach rakietowych, ale z pewnością nie w takich z papierowym korpusem czy też zatyczką z balsy. Jeśli chcesz bawić się w grafitowe lub bakelitowe dysze, proponuje zaopatrzyć się w silnik aluminiowy ( korpus + zatyczka + dysza )

Nie widzę najmniejszego sensu robienia takich dysz w papierowych silnikach...

Chcesz mieć dobrą dyszę na początek? prosze bardzo - idź do sklepu lub na budowę - weź kup, odsyp sobie cement szybkowiążący Ceresit CX-5 i z tego rób. Na forum było kilka tematów na ten temat, wystarczy wpisać frazy " cement, cx-5 " w wyszukiwarkę na forum.

Dysze z CX-5 są proste w zrobieniu, szybkie w zrobieniu, łatwe w obsłudze itp itd... No i co ważne dla początkujących - tanie w eksploatacji.

Popatrzcie dodatkowo na silniki KSARD'a ... Większość z nich do tej pory ma dysze wykonane z CX-5... A pięknego działania im odmowić nie można

Pozdrawiam, i przypominam, że często te łatwiejsze i prostsze sposoby są zdecydowanie lepsze.
Paweł

Post autor: Paweł »

Arturro pisze:miedź ma dużą pojemność cieplną i ciepło właściwe... Po prostu natychmiast przejmie temperaturę od silnika i się rozgrzeje.
Arturro pisze:Nonsens za nonsensem
Drugi cytat właściwie opisuje pierwszy. Miedź ma małą pojemność cieplną (ciepło właściwe), przez co mała ilość ciepła znacznie podnosi jej temperaturę.
Awatar użytkownika
verex
Supersonic PROFI
Kontakt:

Post autor: verex »

Rakieta pomalowana, sklejona, ma już zaczepiony spadochron i prawie jest gotowa do lotu. Prawie, bo trzeba ją jeszcze wyważyć, a to uczynię w piątek.

Faktura farby na korpusie zostawia sporo do życzenia, ale jestem zadowolony. Zdjęcie słabej jakości, ale mniej więcej opisuje całą rakietę.

1. Rakieta
Obrazek

2. Rakieta z tyłu - mocowanie spadochronu, otwór na kamerę:
Obrazek

3. Cała rakietowa rodzinka:
Obrazek

Teraz tylko czekać na odpowiednią pogodę i można startować ;).
Zapukaliśmy nieśmiało do bram kosmosu...
Awatar użytkownika
verex
Supersonic PROFI
Kontakt:

Wczoraj, 28 kwietnia rakieta zaliczyła dziewiczy lot na silniku ROS-40. Szkoda tylko, że nie wyszło tak, jak planowałem.
Moja wersja wydarzeń ;) : Miedziane łoże szybko przeniosło ciepło gorącego silnika na lipny klej, którym łoże było przymocowane do korpusu. Klej puścił i silnik wyleciał z łoża w stronę głowicy. Ta wyleciała i była ciągnięta przez rakietę.

Film kręcony z ziemii można zobaczyć tu: http://youtu.be/YEvaOthhIYg
Jak uda mi się naprawić kamerę pokładową, która niestety po uderzeniu nie chce się włączyć, a komputer jej nie czyta, to wstawię film z pokładu (sam jestem ciekaw co się nagrało).

Rakieta na dole nosi ślady przypalenia, spadochron jest trochę nadpalony, łoże silnika jest lekko wygięte i odkleiło się od korpusu. Rakietę da się naprawić, więc zaliczy jeszcze kilka (mam nadzieję udanych) lotów. Muszę jedynie skonstrudować lepsze łoże ;).

Zdjęcia dorzucę do tego postu jutro.
Awatar użytkownika
Piotrek
Podniebny Filmowiec
Podniebny Filmowiec

Post autor: Piotrek »

Witam.
Trochę szkoda, że poszło nie tak . Myślę, że gdyby głowica nie wypadła rakieta strzeliła by prosto w górę .

Mówisz, że Kamerka Ci nie działa? Masz tą za 50zł od Kacpra ? Myślę,ze podczas uderzenia wypadł ze swojego miejsca obiektyw i kamerka nie reaguję na polecenia . Potrząśnij parę razy kamerką i przypatrz się czy obiektyw jest na swoim miejscu jeśli nie to będziesz musiał zdjąć obudowę i włożyć obiektyw na miejsce i najlepiej aby uniknąć powtórki przyklej go klejem termicznym.
Miałem podobny problem gdy kamerka wypadła mi z okna (tak wiem... dziwne)

rrzepkaa
Awatar użytkownika
verex
Supersonic PROFI
Kontakt:

rrzepkaa pisze:Witam.
Trochę szkoda, że poszło nie tak . Myślę, że gdyby głowica nie wypadła rakieta strzeliła by prosto w górę .

Mówisz, że Kamerka Ci nie działa? Masz tą za 50zł od Kacpra ? Myślę,ze podczas uderzenia wypadł ze swojego miejsca obiektyw i kamerka nie reaguję na polecenia . Potrząśnij parę razy kamerką i przypatrz się czy obiektyw jest na swoim miejscu jeśli nie to będziesz musiał zdjąć obudowę i włożyć obiektyw na miejsce i najlepiej aby uniknąć powtórki przyklej go klejem termicznym.
Miałem podobny problem gdy kamerka wypadła mi z okna (tak wiem... dziwne)

rrzepkaa

Ważne, że rakietę da się naprawić ;).

Co do kamerki, to mam taką lipną kamerkę w długopisie. Kiedyś już miałem z nią podobny problem i dało radę naprawić, to teraz też myślę że się da ;)
ODPOWIEDZ