Hosanna

Piszemy tylko o własnych konstrukcjach modeli - ale nie o silnikach!
Awatar użytkownika
jaskiniowiec
Administrator
Kontakt:

Hosanna

Post autor: jaskiniowiec »

Witam
W końcu czas i na mnie przyszedł, czyli na trochę większą rakietę. Powstała rakieta o jakże radosnej nazwie "Hosanna". Najpierw ogólnie:

- masa startowa (z silnikiem) 1620 g
- długość 90 cm
- rozpiętość 32 cm
- napęd silnikiem Schermully
- odzysk na UWS 5-51 (kupiłem sobie)
- kamerka MD 80 na pokładzie
- korpus z rury 7,5 cm (od Piotra)
- głowica z pianki (od Piotra)
- spad krzyżowy, szyty, o rozpiętości (na płask) 120 cm
- piszczyk z alarmu do okien

Człon silnikowy to rura z trzema statecznikami z pianki (zakup od Piotra Sornowskiego), przykręcone konfirmantami do korpusu z pośrednictwem kątownika Al. Daje to dwie fajne rzeczy: pewne zamocowanie stateczników oraz dystans trzymający silnik na miejscu. Ma to duże znaczenie, gdyż silni, rozgrzewa się bardzo mocno, więc przy takim rozwiązaniu raczej nie grozi przypalenie, osłabienie korpusu. Do korpusu wklejono denko z panela podłogowego ze śrubą do montażu spadu oraz o tą śrubę opiera się od dołu silnik. Opiera się punktowo, to też zabezpiecza korpus przed ciepłem od silnika. By przykręcić konfirmany musiałem w korpusie porobić dodatkowe dziury na imbus. Przelotka z rurki PCV przykręcona dwoma śrubkami. To żółtawe co widać obo mocowania linki karabinkiem, to kształtka z modeliny, w której jest wklejony magnes neodymowy. To powoduje, że dopóki piszczyk od alarmu okiennego jest w korpusie "przytulony" do magnesu, to jest cisza. Wyciągnięcie spadu wyciąga piszczyk i on wtedy włącza się automatycznie. Zaknięcie silnika to pierścien z panala podłogowego i dwie łapki ze stali. Dla bezpieczeństwa walnąłem jeszcze dwa wkręty.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Głowica została uzbrojona w elektronikę i kamerkę poprzez wbicie w piankę (na kleju) płaskownika z laminatu. Do tego laminatu zamocowano baterię, UWS (na kołkach dystansowych), a na kawałku blaszki Al zamocowano kamerkę. Wykorzystano fabryczne zaczepy do kamerki będące w komplecie.

Obrazek

Obrazek

Montaż całości opiera się na połączeniach taśmą nylonową na krótkich odcinkach - zaraz przy elementach korpusu rakiety (chodzi o minimalizację przecinania korpusu cienkimi linkami - taśma ma sporą powierzchnię). Do tych taśm przymocowano linke nylonową, tzw repa 3mm. Jest on dość długi, chodzi o to, by wykorzystać jego właściwości sprężyste na dłuższym odcinku. Na końcu jest odcinek gumy w nylonie i linki od spadochronu. Sam spad został uszyty z nylonu w kolorach zielonym i różowym - kolory fluorescencyjne. Linki zostały wszyte w krawędzie na całej długości.

Obrazek

Obrazek

Korpus został oklejony papierem kolorowanym samoprzylepnym, takim szkolnym. Musiałem tak zrobić, bo korpus 75mm był pokryty z zewnątrz polietylenem. Kolory to (od dołu): pomarańczowy, Czarny, złoty, czarny. Głowica pomalowana kolejno: biały podkład, spray pomarańczowy fluorescencyjny, lakier bezbarwny. Naklejki robiłem sam. To wydruk na atramentówce na folii, która została potem przyklejona z wykorzystaniem lepca dwustronnego. Wyszło znośnie, tylko że folia jest niestety dość gruba.

I w sumie tyle opisu. Czas pokaże czy toto lata. Powinno, zapas stabilności to około kaliber. W/g symulacji to pułap około 600m i prędkość 470 km/h. Jeszcze widok ogólny:

Obrazek
Awatar użytkownika
Tofifi
PROFI

Re: Hosanna

Post autor: Tofifi »

Mi się podoba!
Tylko dlaczego taka krótka?

Mocowanie UWsa i kamerki fajnie rozwiązanie - nie trzeba wręg ciętych laserem! :mrgreen:

Ile waży całość?
Awatar użytkownika
jaskiniowiec
Administrator
Kontakt:

Trzeci weret od góry - 1620g z silnikiem. Taka krótka, bo poprawia to aerodynamikę, zmniejsza masę, ułatwia uzyskanie właściwej stateczności. Rakieta ma wybitnie ciężką dupę.
Awatar użytkownika
Tofifi
PROFI

aż tak na aerodynamice się nie znam, ale coś mi mówi że brak talii i odstający zaczep startowy spowoduje o wiele większy opór niż dłuższy korpus o te 50cm. :wink:

BTW strasznie ciężka ta rakieta.
mój turboptyś miał tą samą głowice i rury oraz silnik, tylko miał 150cm chyba.
I ważył tylko 1300 gram.
Awatar użytkownika
jaskiniowiec
Administrator
Kontakt:

Masz rację. Twój Turboptys ważył 1300 solo, czy z silnikiem?
Awatar użytkownika
Tofifi
PROFI

z silnikiem.
Awatar użytkownika
rafciodz

Post autor: rafciodz »

Fajne cygaro :-). No i nazwa - Hosanna - już to słyszę : Hosanna na Wysokości!!! a reszta Amen...
Free Your Mind
Awatar użytkownika
PIOTR
PROFI

Post autor: PIOTR »

Fajny sprzęt, piskun na magnesie jest super.
to the open space
Awatar użytkownika
jaskiniowiec
Administrator
Kontakt:

Piskun może i super, ale nie wiem jak z jego zasięgiem w terenie. Dałem go, bo to zawsze zwiększa szanse na znalezienie, a lekkie i tanie toto było.
Awatar użytkownika
Tofifi
PROFI

Ja z własnego doświadczenia wiem, że piskun w rurze jest znacząco cichszy.

I proponuję abyś piskuna dodatkowego przywiązał do linki spadochronu. Wyciągnięty z rakiety będzie się darł, a zasięg okaże się dużo większy.
ODPOWIEDZ