Zakup modeli rakiet dla większej grupy

Seneszal
Nowy

Zakup modeli rakiet dla większej grupy

Post autor: Seneszal »

Cześć!
Chciałem się Was poradzić odnośnie zakupu modeli rakiet dla większej ilości osób.
W czasie ferii zimowych z grupą osób puszczaliśmy komercyjne modele Klima (26 i 35mm średnicy korpusu) z silnikami B4-4 i C6-5 i Sun Models. Trochę osób się wciągnęło w taką formę modelarstwa i będę chciał to powtórzyć w majówkę lub wakacje. Będę w związku z tym potrzebował kilkudziesięciu modeli.

Najlepiej jakościowo wypadały modele Klima. Bardzo podobały mi się solidne głowice, sposób mocowania silnika i fajna metoda zamontowania stateczników z tworzywa - idealnie na warsztaty, na których rodzice składali modele razem z dziećmi. Generalnie Klima niestety bije na głowę Sun Models.

Czy mamy w Polsce producenta, który mógłby coś zaproponować? Wolałbym szczerze mówiąc kupić coś rodzimego niż jechać na zakupy do Niemiec.

Możecie mi coś podpowiedzieć?

Dzięki!
Załączniki
signal-2026-02-25-11-13-46-196.jpg
signal-2026-02-25-11-13-46-196.jpg (151.37 KiB) Przejrzano 375 razy
stansz

Re: Zakup modeli rakiet dla większej grupy

Post autor: stansz »

Część.
Szybko odpowiem ci jak , i tak jak można bo inaczej nie można.
Patriotycznie jest w Krośnie producent ArtModel. Produkuje patriotyczne latawce , szybowce i rakiety. Te same, które robiłem swego czasu ja i narailem pewnej mikrofirmie robienie warsztatów rakietowych prawie 9 lat temu. Robiliśmy rakiety które nazywały się Lena i Mars.
Detalicznie są one dostępne w sklepach modelarskich.
A , najważniejsze, my zrobiliśmy ich na grupach 600. Coś około tego, bo chodziło o patriotyzm. Nie będzie przecież niemiec zamulalł nam niemieckimi rakietami nieba.
Zasada jest prosta, mail do ArtModel, wycena, zapłata i czekanie na wykonanie zamówienia.
Ja tak dla poratowania firmy zamówiłem na zaś 4 Leny i 4 Marsy .
Ale też zachęcam do wykonania rakiet zgodnie z moim opisem rakiet ZERO -WASTE.
Pozdrawiam, widzę że dużo spraw rozwiazales samodzielnie
inżynier STEM Białystok
Zbych Staniszewski
stansz

Widzę też wśród rakiet zrobionych a feriach rakietę JOWISZ. Więc technologia ArtModel dotarła do ciebie.
inżynier STEM Białystok
Zbych Staniszewski
stansz

Na razie jawny pozostaje tylko adres. Resztę internet skromnie blokuje , jeśli wiesz o czym piszę.
Adres: ul. ks. Franciszka Kojdera 2C, 38-400 Krosno.
inżynier STEM Białystok
Zbych Staniszewski
Seneszal
Nowy

Dzięki. Faktycznie również mieliśmy 2x Wenus i 2x Meteora. Na pewno zapytam o ofertę, chociaż przyznaję, że Klima robi modele, z którymi radziły sobie nawet młodsze dzieci. Meteor czy Wenus wymagały więcej uwagi i cierpliwości.

A jak wygląda sprawa z silnikami? Robi ktoś u nas silniki 18mm A-D?

Dzieci na kółku astronomicznym próbowały też sił z własnymi konstrukcjami liczonymi w Open Rocket, więc może tędy droga? Te uzbrajaliśmy w 18mm silniki Klimy.
stansz

Niemcy nas wykończą i wykańczają. Pana Franciszka Zająca również. Obszary kolonii należy ciąć równo z trawą.
Silniki w zestawach są. Kiedy znikły silniki Piotra Sosnowskiego , weszły silniki Klima, twierdzę złe silniki. Niech latają w modelach niemieckich. Na tym dziś pisanie skończę.
inżynier STEM Białystok
Zbych Staniszewski
Seneszal
Nowy

No właśnie. A mamy w Polsce jakiegoś producenta silników modelarskich? Mamy teraz koło 30 modeli na silnik 18mm, gotowych do ponownego startu. Silniki Klimy są generalnie dostępne, ale może można tam wsadzić coś bezpiecznego i robionego u nas?

Edit.

A ma ktoś może kontakt do ArtModel? Nie mogę znaleźć ani maila ani telefonu. A może pan Franciszek Zając jest u nas na forum?
Awatar użytkownika
Bdabrowski

Post autor: Bdabrowski »

[Wiadomość została usunięta]
I took ballistics in school. Fascinating subject. Things go up, things go down.
ODPOWIEDZ