Moja pierwsza rakieta!

czyli zaczynamy zabawę!
Gość

Moja pierwsza rakieta!

Post autor: Gość »

Witam!Jestem tu nowy, rakietami interesuję się stosunkowo od niedawna.Wcześniej byłem zafascynowany lotnictwem, zresztą nadal jestem.Ale do rzeczy.Mam korpus rakiety o wysokości 53 cm i obwodzie 16 cm,4 stateczniki zrobione ze sklejki o grubości 6 mm, spadochron ze starej parasolki.Zrobiłem silnik z rury PVC ( narazie testowy) z dosyć grubą dyszą nie wiem czy się sprawdzi.Posiadam wszystkie większe maszyny które mgą się przydać (tzn. tokarka, frezarka,gilotyna,wiertarka słupowa i jeszcze kilka innych).Korpus ze statecznikami i spadochronem waży 370gram.Zapomniałem dodać jeszcze kilka słów o głowicy.Z kawałka lekkiego drewna mam zamiar wytoczyć łowicę. Nie wiem czy to wogóle poleci.Mogli byście mi coś napisać o tym jak zamontować silnik w korpusie!Bardzo proszę was o pomoc.Z góry dzięki.Northop
Bart

Post autor: Bart »

Najwiekszym problemem początkujących jest silnik. Więc nie myśl narazie o rakiecie, tylko opracuj dobry, mocny i powtarzalny silnik (rurki pcv to bardzo dobry material, o ile masz kupiona dobra rure). Kiedy bedziesz mial silnik i znal jego paramatry, to o wiele latwiej bedzie Ci zbudowac rakiete.

Silnik montuje sie za pomocą wręg, np ze sklejki. Pozdrawiam
Paul
Supersonic PROFI

Post autor: Paul »

Uwazam, ze rakieta stanowczo za ciezka !!! Do tego dojdzie jeszcze silnik + loze silnika oraz inne dodatki. Wydaje mi sie , ze na wyrzutni bedzie stala rakieta o masie startowej ok. 600-700 g. Mozna by powiedziec,ze to wcale nie tak duzo, ale dla rakiety o wysokosci 53 cm i srednicy ok. 5cm .... po prostu za duzo!!!!! Zwroc jeszcze uwage na prawidlowa statecznosc modelu przy tak ciezkich statecznikach i wlasnej roboty silniku bedziesz potrzebowal glowice z "olowiu".

Osobiscie zaczal bym moja "przygode" z rakietami troche inaczej. Najpierw silnik (najlepiej kupny) i pozniej pod ten wlasnie silnik probowal bym zrobic rakiete. Silnik wlasnej produkcji- zwlaszcza dla poczatkujacego- jest bardzo niepewny, a jego osiagi trudne do przewidzenia.

Pozdrawiam

Paul
Gość

Wiem że lepiej byłoby zacząć od kupnych silniczków ale niestety do najbliższej modelarni mam ponad 22 km to dosyć dużo.A więc skoro model jest za ciężki to co przydało by się ,,odchudzić"?Nie robić głowicy z drewna?Z góry dzięki za pomoc.

Northop
Paul
Supersonic PROFI

Post autor: Paul »

W ten sposob model wcale nie bedzie lzejszy!!!! Lot rakiety zalezy od paru czynnikow, a najwazniejszym z nich jest: "Srodek ciezkosci modelu powinien lezec co najmniej o jeden kaliber (Srednica) powyzej srodka parcia" Z tad tez krotkie modele wymagaja dodatkowego balastu w glowicy, co skolei wplywa niekozystnie na sam ciezar calego modelu. Dlatego np. glowica ze styropianu niczego nie zmieni.

Paul
Gość

A czy mugłby mi pan wytłumaczyć gdzie jest ten środek parcia?
Gość

Ok dzięki za pomoc!
Gość

Dowiedziałem się co nieco o środku parcia, wywarzaniu rakiety itp.W oczekiwaniu na saletrę zrobiłem bardzo lekką głowicę.Paul napisałeś że całość na wyrzutni będzie warzyła ok 600-700 g.Raczej się pomyliłeś, szacuję że razem z silnikiem będzie warzyło ok 500g, i to jest w zaokrągleniu.Policzyłem to wszystko dzięki książce ,,Młody modelarz" która okazała mi się z resztą bardzo pomocna w wielu innych sprawach!Pozdrawiam.

Northop
Awatar użytkownika
jaskiniowiec
Administrator
Kontakt:

Post autor: jaskiniowiec »

I dobrze. Jakbyś czegoś nie rozumiał, to pytaj.
Gość

Witam ponownie, mam pytanie.Skończyłem budowę rakiety.Mam ją zamiar jutro wystrzelić.Czy programem google earth faktycznie można nagrać wystrzelenie rakiety?A może tylko zdjęcia.Proszę napiszcie co i jak mam zrobić!Pozdrawiam
ODPOWIEDZ